Annonce
Erhverv

Fyn savner dygtige medar- bejdere

Fyn kunne godt bruge nogle flere veluddannede, kloge hoveder, viser undersøgelser. Alt for mange ved ikke, hvilke muligheder, der er på Fyn, lyder forklaring fra Udvikling Fyn.

Hjerner: Fyn mangler veluddannet arbejdskraft. De kloge hoveder vælger Fyn fra, mens virksomhederne er for dårlige til at lokke

Annonce

Hjulene begynder at rende hurtigere. Ledigheden falder, mens stillingerne bliver flere.

Det er godt for samfundet, men for virksomhederne betyder det allerede nu flaskehalsproblemer, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft. Det viser flere undersøgelser.

I juni kunne ingeniørforeningen IDA meddele, at manglen på ingeniører nu har nået sit højeste niveau siden krisen.

Foreningen satte endda tal på. I 2025 kommer Danmark til at mangle 13.500 ingeniører.

Ifølge Frida Frost, formand for ingeniørforeningen, er ingeniørmanglen en direkte trussel mod det spirende opsving.

- Den direkte konsekvens kan være, at virksomheder må takke nej til nye ordrer og udvidelser herhjemme. I sidste ende er disse flaskehalse en alvorlig trussel mod alle vækstambitioner, lød budskabet fra Frida Frost.

Arbejdskraften ved ikke, hvilke muligheder der er på Fyn, mener Mikkel Christoffersen, Business Manager for IT og Robot hos Udvikling Fyn. PR-foto
Annonce

Hjerner vælger Fyn fra

Manglen på ingeniører - og veluddannet arbejdskraft i det hele taget - er ikke kun et nationalt problem. Det findes i høj grad også på Fyn.

De veluddannede vælger nemlig Fyn fra. Det kan en endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Udvikling Fyn konstatere.

Undersøgelsen peger på, at næsten 70 procent af de fynske teknologivirksomheder, står akut og mangler kvalificeret arbejdskraft.

- Vores undersøgelse viser et entydigt billede af en branche med meget store forventninger til deres fremtidige vækst, som risikerer at stå stille, fordi det ikke lykkes dem at tiltrække flere kvalificerede medarbejdere, siger Mikkel Christoffersen, Business Manager for IT og Robot hos Udvikling Fyn.

I absolutte tal anslår Udvikling Fyns undersøgelse, at Fyn her og nu står og mangler 300 medarbejdere til branchen. Og om et år vil branchen mangle 800 medarbejdere, hvis udviklingen ikke vender inden. Det drejer sig om robotingeniørere, it-udviklere og andre med relevant teknisk uddannelse, for eksempel elektrikere med relevant efteruddannelse.

Annonce

Fyn skal reklamere mere

Blandt årsagerne til, at mange veluddannede vælger Fyn fra, er ifølge Udvikling Fyns undersøgelse ikke, at jobbene ikke findes. Årsagen er nærmere, at arbejdskraften ikke ved, at jobbene findes.

Det skyldes, at de fynske teknologivirksomheder kaster for få kræfter i at sælge sig selv.

Ifølge analysen er fynske teknologivirksomheders investering i rekruttering nemlig bemærkelsesværdigt lav sammenlignet med teknologivirksomheder i andre dele af landet.

- Rigtig mange af dem, som det ellers ville være relevant at gå til, kender faktisk ikke virksomhederne her på Fyn. Så manglende kendskab til, hvad der egentligt er af spændende muligheder her på Fyn, er helt klart en medvirkende årsag til det her, siger Mikkel Christoffersen og fortæller.

På baggrund af undersøgelsen planlægger Udvikling Fyn at sætte noget i søen for at øge kendskabet til de fynske teknologivirksomheder, men Mikkel Christoffersen vil ikke løfte sløret for hvad endnu.

Annonce

Ikke kun højtuddannede

Men behovet for øget synlighed er der. Og det gælder ikke kun over for medarbejdere med en lang videregående uddannelse.

Dygtige håndværkere er efterhånden også en mangelvare.

En Vækstbarometer-undersøgelse fra Region Syddanmark, som udkom i februar i år, viser, at hver anden virksomhed i regionen oplever problemer med at rekruttere kvalificeret arbejdskraft. Og for knap halvdelen af de adspurgte virksomheder er det største problem at skaffe faglært arbejdskraft. Først derefter følger funktionærstillingerne. Dem har 20 procent af virksomhederne oplevet var de sværeste at besætte.

Desuden var rekrutteringsproblemerne ifølge undersøgelsen tidligere begrænset til visse brancher. Nu omfatter de alle brancher.

Annonce

Gælder alle størrelser

Samme billede gør sig gældende, når det kommer til virksomhedernes størrelse.

Tidligere var det primært virksomheder med mellem 20 og 50 ansatte, som oplevede rekrutteringsproblemer.

Nu kæmper virksomheder i alle størrelser i regionen for at finde kandidater, som både kan og vil besætte deres stillinger.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce