Annonce
Kerteminde

Fyn Rundt-veteraner: Vi bliver aldrig så store som i 90-erne

Claus Hamdrup (til venstre) og Hans Jørgen Ellekilde ombord på Hamdrups båd, der er prydet med vimplerne fra 49 års deltagelse i Fyn Rundt - i år skal han have nummer 50. Hans Jørgen Ellekilde har desværre ikke har ret mange - hans samling forsvandt i en brand. Foto: Helle Nordström
For 30 år siden var der omtrent 1300 både tilmeldt, i de senere år har der været 125. To Fyn-Rundt-veteraner giver her, et par uger før dette års Fyn Rundt Classic, bud på, hvorfor interessen er svigtet.

Kerteminde: - I 1990 var det sådan, at radioavisen time for time opdaterede, hvor langt feltet i Fyn Rundt var nået. Det var dengang, vi var over 1000 deltagere, der sejlede ud fra Korshavn.

To veteraner i Fyn Rundt mindes dengang denne - Danmarks næstældste distance-kapsejlads - samlede mere end 1000 deltagere. Siden da er det gået støt tilbage, så der i de senere år kun har været omkring 125 deltagende både.

Indtil nu er der tilmeldt 82 både til når det går løs med dette års Fyn Rundt, der nu har fået tilføjet et "Classic" til navnet, den 31. maj. Det er Fyn Rundts baneleder (løbsdansvarlig) Hans Jørgen Ellekilde og "altmuligmand" Claus Hamdrup.

- Da vi toppede i slutningen af 80-erne, blev der af naturfredningsmyndighederne lagt en begrænsning på, så vi maksimalt måtte være 1000 deltagere, fortæller Hans Jørgen Ellekilde.

- Men da vi jo ikke i postkassen kunne se, hvem der kom først eller sidst med deres brev, så optog vi alle, der tilmeldte den dag, nummer 1000 kom ind, og på den måde nåede vi i 1990 op på 1297 deltagere

Claus Hamdrup griner ved erindringen om dengang: - Det var sådan, at vi havde vagt på postkasserne derhjemme, for det gjaldt jo om hurtigt at snuppe tilmeldingsblanketten, når den landede i postkassen og få den udfyldt og returneret.

Annonce

Nej til enmands-både

Kerteminde: Selvom Fyn Rundt Classic kun er en skygge af sig selv i forhold til storhedsårene omkring 1990, så lader Kerteminde Sejlklub sig ikke friste til at udvide deltagerfeltet ved at tillade enmandsbåde.

- Vi kunne nok fordoble eller tredoble vores deltagerantal, hvis vi tillod enmandsbåde. Svendborg har haft stor succes med enkeltmandssejlads, og Århus er vist på vej med noget. Enkeltmandssejlads har jo den fordel, at man ikke skal stable en besætning på benene. Vi har haft henvendelser, men de har fået afslag, fortæller Claus Hamdrup.

- Nej det tillader vi ikke. Fyn Rundt tager trods alt 20-30 timer alt efter vind og vejr, så vi kræver af sikkerhedshensyn, at der er mindst to ombord, så de kan sove på skift, eller de kan holde hinanden vågne, siger Hans Jørgen Ellekilde.

- Enkeltmandssejlads er desuden for specialister, for de skal kunne det hele selv, og kunne holde sig vågen i 20-30 timer. Men vi kan ikke ud af en tilmeldingsblanket se, om de er i stand til det. Hvis de ikke er, vil de være til fare for både sig selv og andre. Alle skal jo, selvom de deltager i en kapsejlads, overholde almindelige søfartsregler om blandt andet at holde behørigt udkig.

Startet af Odense Sejlklub

Fyn Rundt blev etableret i 1934, af Odense Sejlklub. De første år sejlede man fra Gabet og siden blev starten flyttet til Fyns Hoved. Her forblev den indtil 2000, hvor den blev flyttet til Kerteminde Sejlklub, der også blev medarrangør og i 2010 overtog arrangementet helt.

I 90-erne var det ikke blot radioavisen og DR TV, der fulgte sejladsen, men også det nyetablerede TV 2, der stillede med alt deres udstyr, og tilskuere strømmede til i en grad, så folk måtte parkere flere kilometer fra Fynshoved.

- Det var dengang, der blev solgt mange både, og alle, der havde købt en båd, skulle også ud og prøve den, uanset om de duede til det eller ej, mindes Claus Hamdrup. Han har i år har 50 års jubilæum som deltager i Fyn Rundt - de seneste 30 år i den samme Drabant 38. Hans Jørgen Ellekilde har deltaget mere end 25 gange, men må i år lade sin 40-fods Lady Helmsman 40 ligge i marinaen, for som baneleder kan han ikke også sejle med.

Svært at samle mandskab

De to veteraner har flere bud på, hvorfor der i vore dage er så få, der vil sejle med Fyn Rundt.

- Det er jo helt generelt gået tilbage for distance-kapsejlads. Danmarks ældste - Sjælland Rundt - der engang var oppe på omkring 2300 deltager har været helt nede på otte(!) for nogle år siden, fortæller Claus Hamdrup.

- Og det er gået tilsvarende tilbage for tursejlads. I storhedsårene havde vi et Folkebådsfelt på over 40, nu er der 12 tilbage i Kerteminde. Det er så til gengæld seriøse kapsejlere. I gamle dage fortsatte deltagerne jo med hyggesejlads, når de var færdige med Fyn Rundt - i vore dage bliver båden ofte kørt hjem på trailer, supplerer Hans Jørgen Ellekilde.

En anden hindring for deltagelse i Fyn Rundt er, at bådene kræver et hold - fra to og op til flere end 10 - for at sejle bådene, og det er ikke så nemt at samle, for der skal jo øves op til deltagelsen, forklarer de.

- Der er flere både, der ikke deltager alene fordi, det ikke er muligt at samle et mandskab, fastslår Claus Hamdrup.

- Tiderne har ændret sig - det ser man jo også i alle mulige andre sportsgrene der har fået svært ved at samle deltagere. Og det Fyn Rundt, der var engang, det kommer aldrig igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce