Annonce
Fyn

Fyn klarer sig godt i ny KOL-rapport: Men det er ikke nødvendigvis positivt

Motion er en af de mest effektive behandlingsformer mod KOL. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Momentum har lavet en rapport over, hvor mange borgere over 65 der har KOL i de danske kommuner. Fyn har ingen kommuner i den dårligste kategori, men det er ikke nødvendigvis godt, siger en professor.

På bare ti år er antallet af danskere over 65 med KOL steget fra 103.000 til 127.725, og hvert år anslås det, at 5.500 danskere dør af lungesygdommen.

Det siger en ny rapport fra Momentum, hvor det også er opgjort, hvor mange borgere over 65 der har KOL i de 98 danske kommuner. Her klarer Fyn sig godt, og ingen af de ti fynske kommuner falder i den værste kategori, hvor over 12,5 procent af borgerne over 65 har KOL.

Alligevel er det svært at konkludere, at Fyn er bedre end andre dele af landet, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

- Det er kun personer diagnosticeret med KOL, der er registreret i rapporten, så jeg tænker på, om man overhovedet har fundet KOL-patienterne?

- Jeg håber, Fyn er fin, og at kommunerne har været gode til at finde borgerne tidligt og været gode til at samarbejde, siger Anne Brandt.

Annonce

Sådan klarer de fynske kommuner sig

Odense, Assens, Kerteminde, Langeland og Nyborg Kommune er alle i næstdårligste kategori, hvor mellem 11,5-12,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Svendborg og Nordfyns Kommune er alle i den næstbedste kategori, hvor mellem 10,5-11,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

Ærø Kommune er den kommune på Fyn, der klarer sig bedst og placerer sig i den bedste kategori, hvor mellem 7,8-10,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

KOL-patienter opdages for sent

Netop problemet med at finde KOL-patienter er en væsentlig faktor.

- I dag finder vi patienterne for sent, hvor de allerede er betydeligt syge, når de bliver diagnosticeret. Så vi skal arbejde med at finde patienterne i tide og behandle dem, forklarer Anne Brandt.

- Man har måske gået med lungesymptomer længe, og de skal tages alvorligt, så man kan forebygge problemet. Her skal man tænke "det er ikke bare en morgenhoste, jeg er faktisk ved at blive rigtig syg". Den oplysning har vi ikke formået at komme godt nok ud med.

De mest effektive behandlingsformer for KOL-patienter, der får en sen diagnose, er medicin, træning og rygestop. Men det koster kommunerne mange penge, at patienterne først opdages sent.

- KOL-patienter er meget dyre borgere, når de er betydeligt syge. Der er mange akutte indlæggelser, og hvis man ikke har været på rehabilitering, ved man ikke, hvordan man lever et godt liv med KOL. Det giver dyre akutte indlæggelser og mange genindlæggelser. Det er meget ødelæggende for borgeren, uddyber Anne Brandt.

Professor kender ikke årsagen til godt Fyn-resultat

Jens Søndergaard er professor på Syddansk Universitet, praktiserende læge og forskningsleder for Almen Praksis. Han siger, at man i Region Syddanmark har fokus på KOL både på syghusene og i kommunerne, og han kan ikke forklare, hvorfor Fyn ingen kommuner har i den dårligste kategori.

- Vi kan ikke vide, hvad årsagen til resultatet er. Der kan være noget socioøkonomisk i det, hvor man har lettere ved at få KOL, hvis man kommer fra en lavere social klasse.

Han siger, at det ikke er sikkert, at statistikken fra Fyn er positiv.

- Det kan være, at der er borgere, der ikke har været målgruppen for kommunernes indsats, og det kan lige så godt være, at man ikke har fanget patienterne så tidligt, som man gør andre steder. Hvis man ikke er diagnosticeret med KOL, figurerer man ikke i statistikken. Tallene kan sagtens være rigtige, men jeg mangler data for at se, hvordan de er udregnet, og indtil da er det svært at vurdere, forklarer Jens Søndergaard.

Ærø er den fynske kommune, der klarer sig bedst. Her har under 10,4 procent af befolkningen over 65 år KOL.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce