Annonce
Fyn

Fyn klarer sig godt i ny KOL-rapport: Men det er ikke nødvendigvis positivt

Motion er en af de mest effektive behandlingsformer mod KOL. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Momentum har lavet en rapport over, hvor mange borgere over 65 der har KOL i de danske kommuner. Fyn har ingen kommuner i den dårligste kategori, men det er ikke nødvendigvis godt, siger en professor.
Annonce

På bare ti år er antallet af danskere over 65 med KOL steget fra 103.000 til 127.725, og hvert år anslås det, at 5.500 danskere dør af lungesygdommen.

Det siger en ny rapport fra Momentum, hvor det også er opgjort, hvor mange borgere over 65 der har KOL i de 98 danske kommuner. Her klarer Fyn sig godt, og ingen af de ti fynske kommuner falder i den værste kategori, hvor over 12,5 procent af borgerne over 65 har KOL.

Alligevel er det svært at konkludere, at Fyn er bedre end andre dele af landet, siger direktør i Lungeforeningen, Anne Brandt.

- Det er kun personer diagnosticeret med KOL, der er registreret i rapporten, så jeg tænker på, om man overhovedet har fundet KOL-patienterne?

- Jeg håber, Fyn er fin, og at kommunerne har været gode til at finde borgerne tidligt og været gode til at samarbejde, siger Anne Brandt.

Sådan klarer de fynske kommuner sig

Odense, Assens, Kerteminde, Langeland og Nyborg Kommune er alle i næstdårligste kategori, hvor mellem 11,5-12,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Svendborg og Nordfyns Kommune er alle i den næstbedste kategori, hvor mellem 10,5-11,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

Ærø Kommune er den kommune på Fyn, der klarer sig bedst og placerer sig i den bedste kategori, hvor mellem 7,8-10,4 procent af borgerne over 65 har KOL.

Annonce

KOL-patienter opdages for sent

Netop problemet med at finde KOL-patienter er en væsentlig faktor.

- I dag finder vi patienterne for sent, hvor de allerede er betydeligt syge, når de bliver diagnosticeret. Så vi skal arbejde med at finde patienterne i tide og behandle dem, forklarer Anne Brandt.

- Man har måske gået med lungesymptomer længe, og de skal tages alvorligt, så man kan forebygge problemet. Her skal man tænke "det er ikke bare en morgenhoste, jeg er faktisk ved at blive rigtig syg". Den oplysning har vi ikke formået at komme godt nok ud med.

De mest effektive behandlingsformer for KOL-patienter, der får en sen diagnose, er medicin, træning og rygestop. Men det koster kommunerne mange penge, at patienterne først opdages sent.

- KOL-patienter er meget dyre borgere, når de er betydeligt syge. Der er mange akutte indlæggelser, og hvis man ikke har været på rehabilitering, ved man ikke, hvordan man lever et godt liv med KOL. Det giver dyre akutte indlæggelser og mange genindlæggelser. Det er meget ødelæggende for borgeren, uddyber Anne Brandt.

Annonce

Professor kender ikke årsagen til godt Fyn-resultat

Jens Søndergaard er professor på Syddansk Universitet, praktiserende læge og forskningsleder for Almen Praksis. Han siger, at man i Region Syddanmark har fokus på KOL både på syghusene og i kommunerne, og han kan ikke forklare, hvorfor Fyn ingen kommuner har i den dårligste kategori.

- Vi kan ikke vide, hvad årsagen til resultatet er. Der kan være noget socioøkonomisk i det, hvor man har lettere ved at få KOL, hvis man kommer fra en lavere social klasse.

Han siger, at det ikke er sikkert, at statistikken fra Fyn er positiv.

- Det kan være, at der er borgere, der ikke har været målgruppen for kommunernes indsats, og det kan lige så godt være, at man ikke har fanget patienterne så tidligt, som man gør andre steder. Hvis man ikke er diagnosticeret med KOL, figurerer man ikke i statistikken. Tallene kan sagtens være rigtige, men jeg mangler data for at se, hvordan de er udregnet, og indtil da er det svært at vurdere, forklarer Jens Søndergaard.

Ærø er den fynske kommune, der klarer sig bedst. Her har under 10,4 procent af befolkningen over 65 år KOL.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Odense

Ren bonus for politiet: Mand anholdt med 36 poser hash efter påkørsel af betonklods

Annonce