Annonce
Erhverv

Fyn investerer i teknologi og unge: Odense-firmaer slået af Aarhus og Aalborg

Anders Schweitz Jensen, partner og revisor hos BDO på Fyn, glæder sig over, at optimismen og investeringslysten fortsat er stor hos de fynske virksomheder på Fyn. Han så dog gerne, at firmaerne i Odense kunne vippe Aarhus og Aalborg af pinden i provinskonkurrencen. Foto: BDO
Virksomhederne på Fyn vil investere i ny teknologi og uddannelse ved at oprette flere lærlinge- og elevpladser. Det viser den årlige undersøgelse blandt små- og mellemstore virksomheder fra revisionsselskabet BDO, som også afslører, at Odensefirmaerne i 2018 tabte til Aarhus og Aalborg.

Med robot- og teknologivirksomhederne i spidsen har de små- og mellemstore virksomheder i Odense og på Fyn store ambitioner om at investere i både teknologi og nye unge kandidater til branchen i det kommende år.

Til gengæld får Odense tæv af virksomhederne i såvel København, Aarhus og Aalborg, når det handler om at øge omsætningen og skabe overskud.

Det viser det årlige SMV Barometer fra revisionsselskabet BDO, som igen har taget temperaturen hos virksomheder med op til 250 ansatte i hele landet - de såkaldte smv'er. I alt er 30.000 regnskaber og 1.400 spørgeskemabesvarelser fra BDO's kunder grundlag for den årlige landsdækkende undersøgelse, hvor virksomhedernes vækst, lyst til at investere og ambitioner på uddannelsesområdet er blandt de punkter, som revisionsselskabet har zoomet ind på.

Resultatet for 2018 viser, at de fynske smv'er, som udgør langt størstedelen af de fynske firmaer, har haft et dårligere år end året før, selv om det fortsat går godt.

2018 bød igen på øget omsætning hos firmaerne på Fyn, hvor virksomhederne dog kun løftede forretningen med 1,2 procent, mens overskuddet - i analysen forstået som resultat af virksomhedernes primære drift - hos de fynske smv'er steg med 3,4 procent i 2018 i forhold til året før.

Samlet set formåede alle de danske smv'er ifølge opgørelsen at øge deres omsætning med 3,2 procent, mens bundlinjen voksede med fire procent. Året før var der på landsplan noget højere vækst i såvel omsætning som resultat med 5,6 og 6,7 procent.

- Vores tal viser, at de fynske firmaer gennemsnitligt går lidt tilbage i forhold til året før, men der er stadig gang i hjulene og masser af optimisme, siger partner og statsautoriseret revisor hos BDO på Fyn, Anders Schweitz Jensen.

Annonce

SMV Barometret

SMV Barometret fra revisionsfirmaet BDO bygger på omfattende data hentet blandt BDO’s kunder. De kvantitative data stammer fra 30.000 regnskaber samt mere end 1.400 spørgeskemabesvarelser fra små- og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv. Dermed giver SMV Barometret ifølge selskabet selv det mest detaljerede, velunderbyggede og aktuelle billede af, hvordan smv'erne i Danmark har det netop nu.

Slået af Aarhus og Aalborg

Det er da også gældende for udviklingen i hele landet, viser opgørelsen, og på Fyn tror de lokale smv'er da også fortsat på fremtiden, hvilket glæder den fynske revisor. Ikke mindst i konkurrencen med de andre to store provinsbyer.

- Jeg er inkarneret Odense-dreng, så jeg vil gerne se, at vi slår Aarhus og Aaborg, som vi gjorde året før, men denne gang bliver vi slået, siger han.

Smv’erne i Odense, der sidste år kunne fremvise den største fremgang i omsætningen, men til gengæld den laveste vækst i overskuddene, ligger i år nederst på begge målepunkter i provinskonkurrencen mellem de største byer uden for København. Odensevirksomhederne lykkedes nemlig kun med at hæve deres omsætning med i gennemsnit 1,0 procent, mens de på bundlinjen måtte konstatere en decideret nedgang på i gennemsnit 2,8 procent.

Den helt store udfordring både lokalt og nationalt er fortsat tiltrækning af ny kvalificeret arbejdskraft, understreger Anders Schweitz Jensen. På landsplan siger 41 procent af virksomhederne i undersøgelsen, at rekruttering er en af de helt store udfordringer kun overgået af konkurrencen om kundernes gunst.

- Men det lykkedes altså for virksomhederne på Fyn at tiltrække arbejdskraft og øge omsætningen i forretningen, men det er også dyrt at tiltrække og fastholde de dygtige medarbejdere, så det gør det sværere at tjene penge på bundlinjen, vurderer han.

Odense-virksomheder investerer kraftigt

Både i Odense og på Fyn generelt har virksomhederne fortsat tro på fremtiden og store ambitioner om at udvide deres forretning. 18 procent af smv'erne agter at investere i digitalisering og automatisering i det kommende år, og samtidigt tror virksomhederne så meget på fremtiden, at de også vil øge optaget af lærlinge og studerende.

I Odense især er der høje ambitioner på uddannelsesområdet, hvor 35,7 procent ifølge undersøgelsen har planer om at ansætte nye lærlinge og praktikanter i det kommende år. På landsplan er det tal blot 27,5 procent.

Netop i Odense finder man teknologi og robotvirksomhederne, som er med til at trække udviklingen fremad lokalt. Det slår også igennem i tallene, hvor investeringenslysten i især robotbranchen og teknologivirksomhederne er med til at løfte Odense højere end det øvrige Fyn.

28,3 procent af de små- og mellemstore virksomheder i Odense har ifølge undersøgelsen planer om at investere yderligere i digitalisering og automatisering, så det er ikke blot er udviklingen af automation og robotter, der blomstrer i Odense, men også lysten til at investere i ny teknologi. Dermed slår Odense også landsgennemsnittet for smv'erne, hvor 25,4 procent af de danske virksomheder har en forventning om at investere i ny teknologi og automation i det kommende år.

Det passer ifølge partner Anders Schweitz godt med den udvikling, der har været i Odense med etableringen af robotklyngen især.

- Vi overdriver ikke, når vi betegner klyngen som et Silicon Valley, men tallet vidner også om, at Odense som Fyns hovedstad bestræber sig på at stå forrest for at fremtidssikre de små- og mellemstore virksomheder, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce