Annonce
Indland

Fyn i top og bund: Så hurtigt kommer ambulancen i dit postnummer

Regionen lægger nu op til ultralokale overblik over ambulancernes udrykningstid - helt ned på postnummer-niveau. Foto: Michael Bager

For første gang har Region Syddanmark offentliggjort ambulancernes kørselstid ved akutte udrykninger helt ned på postnummer-niveau. Regionen lægger op til, at de ultralokale tal fremover skal være tilgængelige hvert halve år.

Annonce

I kølvandet på den til tider ophedede debat om ambulancer og akutbiler har Region Syddanmark for første gang offentliggjort akutte udrykningstider helt ned på postnummer-niveau. Ved næste møde, mandag den 6. marts, skal medlemmerne af regionens præhospitale udvalg - og i sidste ende regionsrådet - beslutte, om responstiderne fremover skal kunne følges på ultralokalt niveau.

Det er blandt andet kommunerne, der har ønsket, at der zoomes endnu længere ind på landkortet. Hidtil er responstiderne kun blevet opgjort på de fire delområder og kommuneniveau.

Op til udvalgsmødet har regionen offentliggjort en foreløbig opgørelse, hvor ambulancernes udrykningstider i perioden 1. september til 23. februar er opgjort på postnummer. Stiftstidende har analyseret datamaterialet og fundet de bedste og værste postnumre i forhold til ambulancernes gennemsnitlige tid - fra alarmmelding til ankomst hos den syge eller tilskadekomne borger.

I grafikken herunder kan du se, hvor hurtigt ambulancerne er rykket ud i dit postnummer. Ser du grafikken på mobilen, kan det være nødvendigt at trykke på firkanten under zoom-symbolerne, før du kan bevæge kortet.


(artiklen fortsætter under grafikken)

Annonce

Fyn i bund og top

Med forbehold for at opgørelsen endnu er foreløbig, tyder det på, at borgerne i Bagenkop på det sydvestlige Langeland må vente længst af alle i regionen på akut hjælp. Den gennemsnitlige responstid i postnummeret 5935 er således opgjort til 21,7 minutter, før ambulancen er fremme. Der er dog med 25 kørsler tale om et forholdsvist beskedent antal udrykninger sammenlignet med andre syddanske byer.

Næstlængst responstid har 6857 Blåvand og 5390 Martofte nord for Kerteminde med henholdvis 18,6 og 18 minutter i snit.

Bedre står det til i Odense V, hvor de 207 ambulanceture i gennemsnit har taget fem minutter. Det er kortest tid blandt alle Region Syddanmarks 164 postnumre. Også Odense C med 5,3 minutter i gennemsnit og Odense M samt Ærøskøbing - begge postnumre med 5,8 minutter i snit - indtager pæne placeringer.

Annonce

Opgørelse vækker glæde hos MF'er

En af fortalerne for mere detaljerede responstidsopgørelser er folketingspolitiker for Socialdemokratiet, Troels Ravn fra Vejen. Derfor glæder det ham, at regionen nu lægger op til netop dette.

- Vi skal være sikre på, at vi både i byer og på landet har den ambulancedækning, som giver en grundlæggende tryghed for, at de kommer så hurtigt, som de kan, siger Troels Ravn.

Han erkender dog, at udrykningstiderne i landområderne vil være længere end i de store byer.

- Men vi har kunnet se, at nogle beredskaber har haft meget nedetid (tid ude af drift, red.), og det må vi sikre os ikke kommer til at ske igen, siger Troels Ravn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Odense For abonnenter

Forstander fyret og bestyrelse på friplejehjem afsat: - Det er et kupforsøg

Annonce