Annonce
Sport

Fyn forfægter særstandpunkt

Thomas Bytoft er bekymret for talentudviklingen.

FBU alene med bekymring for talentspild

Annonce

FODBOLD: Fyn står rimeligt alene med bekymringen for konsekvensen af DBU's nye talentstruktur, der betyder, at al unionsholdsarbejde nedlægges.

- Vi har kæmpet med de andre unioner i den her sag, for der skal være balance i tingene. Det er rigtigt, at talentudviklingen af de 15-16-årige skal intensiveres, og at de fleste af spillerne er kontraktspillere i ITU-klubberne - altså de dygtigste spillere er de steder, hvor de udvikles, siger FBU's formand Thomas Bytoft til Stiftstidende.

Men han mener, at DBU's vej går imod de undersøgelser om aldersrelateret udvikling, der viser, hvor svært det er at spotte et talent som 13-14-årig - og som holder hele vejen.

- I Sverige er man af den stik modsatte opfattelse og ser nu et behov for at udvide deres landsholdstrupper hos ungdommen, fordi det bliver sværere og sværere at se, hvem der klarer sig igennem. Som 18-årigt talent er der kun 20 procents chance for egentlig at klare sig igennem, mener FBU-formanden.

- Jeg er for det første bekymret for, at de spillere, som udvikles sent, ikke bliver scoutet.

- For det andet skal vi også skabe spillere til de øvrige divisionshold og ikke kun til superligaholdene.

- Men jeg er mest bekymret for, at de trænere, som ude i klubberne har varetaget den strukturerede talentudvikling og har kendskab til dem, indtil de er 13 år, ikke længere tages med på råd, når DBU nu kun skal bruge fem-seks spillere pr. årgang. Man risikerer for let, at nogen glemmes, siger Thomas Bytoft.

Kommunekampene har FBU indført for også at få de unge til at have en gulerod.

- De fleste 13-14-årige vil gerne på et udvalgt hold, og det bliver svært nu. De unge vil gerne være noget specielt, så derfor er vi nødt til at gøre noget i randområderne på Fyn. De, der er motorisk dygtige til fodbold, dyrker også andre sportsgrene, og vi risikerer at miste dem til andre sportsgrene, hvis vi ikke gør noget særligt for dem, mener Thomas Bytoft.

Han erkender, at der ikke er taget stilling til, hvad der skal ske, når FBU ophører med U/14-projektet med udgangen af næste år.

- Alle andre spillere, end de fem-seks DBU skal bruge pr. årgang, lader man altså nu klubberne om at varetage. Det er ikke længere et DBU-anliggende, men vi må indrømme, at jeg og FBU har stået meget alene med standpunktet om, at vi risikerer større frafald, og at man ikke som grundregel kan udvælge talentet allerede som 13-14-årig, siger han og gør opmærksom på, at stort set ingen på det nuværende U/21-landshold har været igennem hele DBU's STU-apparat (struktureret talentudvikling).

FBU er mindst lige så bekymret for de følger, det vil få for udviklingen af pigefodbolden.

- Vi risikerer, at eliten bliver alt, alt for smal indenfor pigefodbold, siger Bytoft.

Annonce

Nationalt system

Han håber i øvrigt, at DBU snart får gennemtrumfet et licenssystem, og så har FBU efter indsnævringen af talentarbejdet også et andet stort ønske.

- Nu er det på tide at få lavet et nationalt transfersystem, så de, der udvikler talenterne ude i klubberne, også reelt får noget tilbage fra de store. Som det kører nu, er der ingen regler om solidaritet. Kun lokale aftaler, fordi man har et godt forhold til hinanden. Det holder ikke i længden, mener FBU's formand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Odense

Windell er bekymret for corona-krisen forud for budgetforhandlinger: - Vi skal ikke give en masse løfter

Annonce