Annonce
Fyn

Drejebog for et bedre klima: Fyn forbillede for miljørigtigt Danmark

Der er så smukt derude i naturen, og det skal der stadig gerne blive ved med at være. For mens pandemier kommer og går, anses klimaforandringer for at være langt mere alvorlige med vidtrækkende konsekvenser. Det skal Drejebog for Danmark være med til at finde løsninger på sammen med en række fynske medievirksomheder. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Fire fynske medievirksomheder skal sammen med samarbejdspartnere gøre Fyn til et eksperimentarium for et bæredygtigt samfund, og hvordan indsatsen for et bedre klima kan gøres forståelig for alle danskere.

Fyn: Hvordan får man formidlet bæredygtighed og gjort indsatsen på klimaområdet forståelig for alle danskere, og hvordan kan man sikre en grøn omstilling, fordi det for mange kan virke abstrakt og diffust?

Det er ikke den letteste opgave, og derfor skal Fyn nu være rollemodel for hele Danmark, og fynboerne skal være en del af et eksperimentarium for at udarbejde en drejebog til den store forandring af vores samfund.

- Vi har brug for nye løsninger og nye adfærdsformer. Det skal eksperimentariet på Fyn være med til at bane vejen for. Her får vi mulighed for at teste, hvordan vi kan formidle viden, engagere og skabe adfærdsændringer, som forhåbentligt kan inspirere til en større national satsning, siger Erik Rasmussen, stifter af Sustainia og initiativtager til projektet Drejebog for Danmark.

Annonce

Sustainia skal sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet samt en række fremtrædende investorer, nøglepersoner, institutioner og virksomheder udvikle en handlingsplan for, hvordan Danmark kan accelerere en bæredygtig omstilling, og netop hér kommer Fyn til at spille en vigtig rolle.

Medievirksomheder løfter i flok

Det samme gør en række fynske medievirksomheder, som tæller TV 2 Fyn, Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og det nystiftede Media City Odense samt organisationerne Constructive Institut ved Aarhus Universitet og Room of Solutions på Fyn.

Medievirksomhederne bliver en del af eksperimentariet, som skal undersøge, hvordan man engagerer og inddrager seere og læsere, sociale netværk og andre i en debat om de valg, vi som samfund står over for.

- Jeg ser Drejebog for Danmark som et afgørende input til sammen med medierne at skabe den indsigt og den forståelse, der kan sikre, at omstillingen til nye vilkår - alle udfordringer til trods - vil styrke vores demokrati og sammenhængskraft. Tænk hvis vi kan se tilbage på løsningerne med berettiget stolthed, siger Ulrik Haagerup, initiativtager til projektet, medlem af drejebogens styregruppe og administrerende direktør på Constructive Institute.

Annonce

Europæisk rollemodel

Projektet er stadig i sin spæde start, men alligevel er det målet fra nu til januar at vurdere mulighederne for at gøre Danmark til en europæisk rollemodel for bæredygtige samfundsmodeller inden 2025.

Her skal også undersøges, om den tidligere militærlejr Auderødlejren ved Frederiksværk på Nordsjælland kan omdannes til et fysisk eksperimentarium.

Tænketankens medlemmer

Den nye tænketank består af en række fremtrædende nøglepersoner, institutioner og investorer fra en lang række forskellige hjørner af samfundet samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Missionen er at udarbejde et katalog af mulige løsninger på fremtidens komplekse udfordringer.

Tilsammen skal de gøre Danmark til et foregangsland i bæredygtig omstilling.

Blandt medlemmerne er blandt andet personer som iværksætter og investor Christian Stadil, administrerende direktør Caroline S. Ahlefeldt, tidligere EU-kommissær Connie Hedegaard, Google-direktør Malou Aamund og bestyrelsesformand Lars Nørby Johansen.

Fra januar 2021 og frem til 2025 skal samarbejdspartnerne undersøge, hvordan man kan koordinere og iværksætte planer og ideer, som kan være med til en bæredygtig omstilling af vores alle sammens hverdag.

En tænketank under Drejebog for Danmark skal også se på, hvordan vi gør os immune over for kriser, som kan ramme os de kommende år. Ifølge initiativtagerne er det ikke nødvendigvis en coronakrise, som vi har nu, fordi pandemier kommer og går, men mere klimaforandringer, som vil have langt mere vidtrækkende konsekvenser for menneskeheden.


Vi har brug for nye løsninger og nye adfærdsformer. Det skal eksperimentariet på Fyn være med til at bane vejen for.

Erik Rasmussen, stifter af Sustainia og initiativtager til Drejebog for Danmark


Annonce
Kerteminde For abonnenter

Lego-familien stopper solcelleplaner ved fynsk Gods: Skaber kæmpe naturprojekt i stedet

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Letbanens åbning vaklede i ugerne før valget: Comsa havde meldt ud, at tidsplanen ikke holdt

Nordfyn For abonnenter

Udvalgsformand om kæmpe udvidelse: - Landbruget har altså bare en særstatus i den slags sager

Erhverv

Pakkerne hober sig op: Kom nu og hent dem

Kerteminde For abonnenter

Mystisk støj kan være skadelig: Nu skal brummende lyd undersøges

Prisvindende kok taler af erfaring: - Alle kan lære at spise østers

Navne For abonnenter

Han byggede H.C. Andersen Hotel  og var ikke færdig med forretninger: Richard Wilhjelm blev 93 år

Nordfyn

Første aften med nye legekammerater: Ni ud af de 25 medlemmer i kommunalbestyrelsen er nye

Kerteminde

Øv, øv, øv: Søren var i god tro, men vinduer er ulovlige og skal skiftes

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Erhverv

Claus klar til at sætte sin jord under vand for at redde klimaet: Men vi skal jo lige være enige om prisen først

Assens For abonnenter

Forladt bindingsværkshus jævnet med jorden: Først købte lokale gammel rønne - nu skal de beslutte, hvad grunden skal bruges til

Odense

Letbanen er endnu en gang forsinket: Nu vil borgmester vente med beslutning om mere letbane

Annonce