Annonce
Indland

Fyn fik de første: Politiet har 62 kameraer på broer over motorveje - og flere skjulte

Langesøvej-broen ved Skallebølle var en af de første motorvejsbroer, hvor der blev sat overvågningskameraer op efter en række livsfarlige kast med store sten og andre tunge genstande. Foto: Kim Rune
  • Rigspolitiet har i løbet af 2018 fået monteret 62 permanente kameraer på i alt 30 motorvejsbroer og indkøbt et yderligere antal kameraer, som kan sættes op skjult.
  • Opsætningen af de første kameraer hastede så meget, at politiets interne retningslinjer om udbud ikke blev overholdt.

På 30 danske motorvejsbroer har politiet nu i alt 62 overvågningskameraer. Kameraerne er blevet sat op i løbet af 2018, efter de første fire kameraer blev sat op på to fynske motorvejsbroer i slutningen af januar sidste år.

Det fremgår af flere skriftlige svar fra justitsministeren til Folketingets retsudvalg.

Især Fyn er blevet hårdt ramt af livsfarlige stenkast. Adskillige gange er tunge genstande blevet kastet fra især broerne ved Langesøvej og og Spedsbjergvej nær Skallebølle.

Værst gik det i august 2016, hvor en tysk familie på vej hjem fra en ferie i Sverige blev ramt af en stor betonflise. Moren døde af sine kvæstelser, faren blev invalideret og deres dengang femårige søn, der slap med mindre skrammer, vokser nu op uden forældre.

De 30 udvalgte broer havde alle videoovervågning fra den 10. oktober, enkelte steder dog i form af midlertidigt opsatte kameraer. I slutningen af oktober var der sat permanent overvågning op på de 30 lokationer, hvor politiet vurderer, at kameraerne gør størst nytte - blandt andet på grund af den forventede præventive effekt mod kast med sten og andre genstande fra broerne.

Foruden de 62 permanente kameraer har Rigspolitiet også indkøbt et ukendt antal kameraer, som kan sættes op skjult. Den hemmelige overvågning skal hjælpe politiet med efterforskningen af de alvorligste sager, og også nogle af disse kameraer er taget i brug, oplyser politiet.

Annonce

Udstyr gav problemer

Beslutningen om at sætte kameraer op på broerne kom i november 2017 efter et stort pres fra især Socialdemokratiets fynske retsordfører Trine Bramsen.

Både hun og justitsminister Søren Pape Poulsen udtrykte deres utilfredshed, da Radio24syv i august på baggrund af en aktindsigt kunne fortælle, at kun tre kameraer var kommet op. Ifølge Trine Bramsen havde justitsministeren lovet, at der ville være sat kameraer op på samtlige 30 broer inden januar 2018.

Rigspolitiet beklagede senere, at processen "ikke havde været optimal".

I et nyt svar til retsudvalget oplyser Rigspolitiet nu, at dets egne interne retningslinjer blev overtrådt. Mens der ikke var problemer med selve kameraerne, som kunne købes gennem eksisterende indkøbsaftaler, gav andet teknisk udstyr problemer.

Udstyret, som bruges til kameraer placeret i områder uden strøm og netadgang, blev til de otte første kameraer anskaffet uden en juridisk vurdering af, om det skulle ske i et udbud - og om der skulle gives dispensation fra et udbud.

"Henset til det presserende operative behov for at få opstartet etableringen af kameraovervågning på vejbroer blev indkøbet af delkomponenterne fejlagtigt foretaget uden iagttagelse af politiets interne retningslinjer," lyder det blandt andet fra Rigspolitiet i svaret til retsudvalget.

Foruden udstyret til de fire kameraer på de to fynske motorvejsbroer købte politiet i maj lignende udstyr til yderligere fire kameraer til to broer i Københavnsområdet. Heller ikke her blev retningslinjerne om udbud overholdt.

Først i juni vurderede jurister hos politiet, om det var nødvendigt med et udbud. Og det var det, lød konklusionen. Politiet fandt det dog ikke hensigtsmæssigt at skulle vente på et udbud, og derfor blev der i slutningen af juni givet dispensation fra at gennemføre et udbud af delkomponenterne, der er blevet brugt på 22 broer og har kostet knap en million kroner.

Fra oktober er udstyret blevet indkøbt via staten og kommunernes indkøbsservice, som ifølge svaret til retsudvalget ikke kræver et selvstændigt udbud hos Rigspolitiet.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Skal vi flette vore ...

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce