Annonce
Fyn

Fyn er mildere ramt: Tre ud af fire døde med coronavirus er fra Sjælland

Tirsdag var 154 smittede med ny coronavirus indlagt på hospitaler i Region Hovedstaden og Region Sjælland. I resten af landet var 105 smitetde indlagt. Arkivfoto: REUTERS/Benoit Tessier.
Coronavirus rammer stadig forholdsvis hårdere i hovedstadsområdet end i resten af landet. Det viser Statens Serum Instituts nyeste tal, som blev offentliggjort tirsdag eftermiddag.
Annonce

Fyn: Under halvdelen af danskerne bor øst for Storebælt, men det er her, tre ud af fem af alle coronasmittede danskere indtil nu er fundet. Og det er især i Region Hovedstaden (som også dækker Nordsjælland og Bornholm), antallet af smittede er forholdsvis højere, end befolkningstallet tilsiger.

I den ugentlige opgørelse over det samlede antal smittede, indlagte og døde med ny coronavirus, som Statens Serum Institut udsendte tirsdag klokken 14, ses forskellene på de enkelte regioner og landsdele tydeligt.

Med 30.672 bekræftede smittede står Region Hovedstaden for næsten hver andet smittetilfælde i Danmark siden epidemiens begyndelse.

435 mennesker i Region Hovedstaden er døde med ny coronavirus, og inklusive antallet af døde i Region Sjælland (138) er 74,6 procent af alle coronarelaterede dødsfald i Danmark sket øst for Storebælt - hvor kun 46,2 procent af befolkningen bor.

Annonce

Flere smittede og flere indlagte

Forskellen på Øst- og Vestdanmark har været tydelig, siden smitten begyndte at brede sig i Danmark i foråret. Da læge og epidemiolog Ulrik Gerdes i august analyserede tal fra marts til udgangen af juli, kunne han konkludere, at virussen havde haft langt større udbredelse på Sjælland end i resten af Danmark.


Når man kigger ud i verden, ses det samme mønster; det er i de store byer, smitten koncentrerer sig mest - og så i nogle af de tætbefolkede kommuner som vestegnskommunerne.

Ulrik Gerdes


Også antallet af indlagte med smitte viser tydeligt, at virussen stadig har bedst greb om befolkningen i den østlige del af landet. Hovedstadsregionen står ifølge de seneste tal for 49,8 procent af alle indlagte med ny coronavirus i Danmark, siden Statens Serum Institut begyndte sin statistik.

Ulrik Gerdes holder stadig øje med tallene fra Statens Serum Institut, og han interesserer sig især for antallet af nye indlæggelser.

- En af de gode forklaringer, især i hovedstadsområdet, er antallet af smittede. Hvis du kigger på indlæggelser, må det være sådan, at jo højere procentdel af befolkningen der er smittet med virus, jo højere sandsyndlighed er der for, at smitten rammer nogen, der må indlægges, siger Ulrik Gerdes.

Annonce

Smitten koncentrerer sig

Han mener, at den højere befolkningstæthed i hovedstaden også kan have betydning for, hvor mange der bliver smittet:

- Når man kigger ud i verden, ses det samme mønster; det er i de store byer, smitten koncentrerer sig mest - og så i nogle af de tætbefolkede kommuner som vestegnskommunerne.

- Men det må vel udligne sig, for danskerne bevæger sig jo i stor stil mellem landsdelene og over Storebælt?

- Det er da påfaldende i et lille land som Danmark, hvor der er stor mobilitet. Men der er sikkert subgrupper blandt unge og også blandt etniske grupper - hvor seruminstituttet har beskrevet, at der er en høj forekomst af smitte - og de grupper er måske ikke så interregionalt mobile. De bliver mere, hvor de er, og det kan være en af grundene til det.

Aktuelt er 154 corona-smittede indlagt i regionerne Hovedstaden og Sjælland - 24 af dem ligger på intensiv-afdeling. I resten af landet er i alt 105 smittede indlagt, og 17 af dem ligger på en intensiv-afdeling.

På Odense Universitetshospital var der tirsdag 15 indlagte med ny coronavirus - hospitalet oplyser ikke, hvor mange der ligger på intensiv afdeling, da tallet er mindre end fem.

I alle 10 fynske kommuner er der indtil tirsdag eftermiddag registreret 3282 smittede, siden covid-19 kom til Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Fynsk professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Fyn For abonnenter

Mødre til kræftramte børn støtter hinanden og kæmper for behandling på OUH: Børnene får lov at have en barndom

Annonce