Annonce
Erhverv

Droner bruges mere og mere til transport: Om ti år er de lige så almindelige som biler

Onsdag mødtes droneglade nørder fra hele verden til årets droneshow i den fynske lufthavn i Beldringe. Her blev store ambitioner om flere ubemandede droner luftet, men udviklingen byder også på etiske udfordringer.

Beldringe: Onsdag var Hans Christian Andersen Airport i Beldringe forvandlet til en gigantisk legeplads for droneentusiaster ind- og udland. For første gang siden corona-nedlukningen kunne firmaer, partnere og investorer samles til internationalt droneshow i lufthavnen.

En af deltagerne var Francois Castel, direktør i Volansi med ansvar for Europa og Afrika. Firmaet, der har hovedsæde i San Fransisco, udvikler ubemandede droner med levering til kommercielt, forsvarsmæssigt og medicinsk brug. Direktøren lagde ved dronetræffet ikke skjul på sin begejstring for det fynske UAS Test Center i lufthavnen:

- Danmark er et vigtigt land i forhold til droneudvikling, folk her er særligt gode til ideudvikling og forsøg, og generelt synes jeg, den nordiske droneindustri burde have større indvirkning på resten af Europa,.

Annonce

Francois Castel tilføjede, at de danske retningslinjer for droneflyvning er mere fleksible end for eksempel Tysklands og Hollands.

En flyvende leverandør

Direktør Francois Castel er ikke i tvivl om, at ubemandede droner til kommercielt brug er fremtiden.

- Drone-logistik er nødvendig, vi udleder for meget CO2 med fly og biler, der transporterer materialer på lange afstande. En drone kan sørge for leverance af materialer med et langt mindre CO2-aftryk, forklarede direktøren.

Den store drone på billedet måler fem meter i diagonalen. Den er fra et svensk firma, der hedder ACC Group.  Foto: Michael Bager

Han spår, at leveringsdroner vil være en fuldt integreret del i de fleste europæiske virksomheder om fem til ti år.

- Det er stadig nyt at flyve med droner til kommercielt brug, så det kræver en del tilvænning fra befolkningens side, uddybede Francois Castel, der håber, at de bæredygtige og tidsbesparende fordele vil vinde indpas hos virksomhederne.

Det internationale droneshow 2021

Odense Robotics og UAS Denmark Testcenter var værter for dette års internationale droneshow. Eventen blev afholdt på UAS Denmark Test Center, som er Europas største test center.

Formålet med eventen er, at investorer, firmaer og interesserede fra hele verden kan mødes og dele faglig sparring og skabe relationer på tværs af arbejdsområder- og landegrænser.

Ifølge bestyrelsesformand for Hans Christian Andersen Airport, Kim Kenlev, var der næsten 200 tilmeldte og dermed udsolgt til årets event. 

En anden droneoptimist er Christian Clemmensen Møller, han er UTM Business Development hos Naviair, et dansk firma, som arbejder med trafiksikkerhed i luften. Naviair har skabt en platform, der viser, hvor i luftrummet dronerne ikke må flyve.

- I fremtiden vil vi se flere ubemandede droner, som skal integreres i luftrummet. Derfor bliver en af de helt store udfordringer at stille større krav til flysikkerheden i luften, lød det fra Christian Møller.

Annonce

Etiske overvejelser

Selvom mulighederne for fremtidens logistikdroner er store, var det ikke alle af de tilstedeværende ved gårsdagens show, der var lige begejstrede ved tanken om et luftrum fyldt med svævende robotter.

Lektor og PhD ved SDU Dronecenter, Dylan Cawthorne beskæftiger sig med de etiske aspekter ved droner.

I en tale på dagen forsøgte lektoren at sætte fokus på de etiske dilemmaer, som den stigende udvikling i droneindustrien medfører. Her fokuserede han særligt på dillemmaet med stigende overvågning, som medfører utryghed blandt befolkningen. Samtidig argumenterede han for, at flere droner til kommercielt brug vil erstatte de personer, som i dag er ansat til at transportere leverancer fra sted til sted.

- Der er ikke et højt fokus på etisk design i dronebranchen. Folk her fokuserer på at skabe en god forretning økonomisk, men meget få stiller spørgsmålet: Er det den her vej, vi vil følge for at opnå det, lød det fra Dylan Cawthorne.

Der var mange glade dronespecialister, som fremviste deres seneste projekter ved gårsdagens droneevent i HC Andersen Airport. Foto: Michael Bager
Både store og - som her - store droner var i luften ved det store drone-arrangement. Foto: Michael Bager
Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Middelfart For abonnenter

100 lokale i protestaktion mod grevens solcellepark: - Det er kommunens største naturområde

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nordfyn

Drama på Nordfyn: Venstrepolitiker anmelder tidligere borgmesterkandidat for vold under ophængning af plakater

Nyborg For abonnenter

Sygeplejerske fra Nyborg undrer sig over regeringens plan om nærhospital i hendes hjemby: - Det er helt malplaceret

Kerteminde

Tirsdagsmaden er populær på gammelt værthus: - Jeg har serveret boller i karry for nogle franskmænd

Faaborg-Midtfyn

Ny butik vil sælge tøj fra 30'erne: - Mit hjerte banker for vintage

Odense

Byråd er klar med millioner til mere demensvenlige plejehjem: Men der følger også en regning med til beboerne

Nyborg For abonnenter

En vækst på knap 70 procent på tre år: Loppetjansen vinder flere priser

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Absurd beslutning: Gamle Gaard skal bevares

Faaborg-Midtfyn

Er det valgets største bommert? Han efterlyser bedre skoler, men hans valgplakat skæmmes af stavefejl

Odense

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

Kerteminde For abonnenter

Populært værtshus skal have nye forpagtere: - Jeg ville blive ked af det, hvis det blev til en kaffebar eller et te-hus

Erhverv For abonnenter

Fyns største entreprenør skifter ud igen: Har haft seks direktører på 11 år

Odense Håndbold For abonnenter

Althea Reinhardt var igen en mur - Odense Håndbold i vild præstation efter pausen i Nykøbing

Annonce