Annonce
Debat

Fyens.dk om rydningen af Pusher Street: Respekt for christianitterne

Christiania og christianitterne ryddede fredag morgen selv og på eget initiativ Pusherstreet. Foto: Uffe Weng/Scanpix

Det var et bemærkelsesværdigt hurtigt og effektivt skridt, christianitterne tog, da de fredag morgen gik i gang med at rydde Pusher Street i fristaden.

En form for civilcourage - i betydningen ”mod til at handle ud fra sin egen overbevisning” - som absolut må anerkendes og bifaldes. Især, fordi den udspringer fra Christiania, hvis indbyggere gennem fristadens 45 år flere gange har udvist civilcourage i knap så sympatiske forklædninger.

Der skulle kun et enkelt - ganske vist langt - fællesmøde til torsdag aften, mindre end et døgn efter den grufulde nedskydning af to betjente og en civil, før christianitterne fulgte opfordringen fra landets justitsminister Søren Pind om at hjælpe med til at gøre noget effektivt ved den åbenlyse hashhandel i fristaden. Al ære og respekt for det.

Det løser selvfølgelig ikke alle problemer omkring hashhandel, og det er heller ikke christianitternes ansvar. Det har deres talsmænd sagt flere gange, og det gjorde de smart opmærksom på i går ved at opsætte en hashbod foran Christiansborg som et vink med en vognstang om, at skal problemerne med hashhandel og den organiserede kriminalitet, som styrer den, til livs, så er det en politisk opgave.

Her blusser diskussionen om fri hash igen op. En af folkedybets reaktioner på de sociale medier har været, at med fri hash ville ingen være blevet skudt.

Heldigvis greb christianitterne ikke til den ellers nærliggende og tilbagelænede holdning, men viste i stedet handlekraft og mod ved samlet at rydde ­Pusher Street på rekordtid, noget politiet flere gange har forsøgt sig med uden større held.

For år tilbage lykkedes det også handlekraftige christianitter at få smidt de hårde stoffer og dem, der handlede med dem, ud fra området.
Hvis gårsdagens aktion er langtidsholdbar, vil det lægge mange alen til den folkelige forståelse for hele projektet med en fristad og alternativ levevis.

Flere gange er Christiania truet med nedrivning - den tid er i øvrigt nok forpasset - men en hash- og stoffri fristad, vil sende et sympatisk signal til omverdenen og øge forståelsen af, hvorfor små 800 mennesker har valgt at bo og leve deres liv på Christiania.

Det hele afhænger dog af, at Pusher Street ikke genopstår. Nogensinde. Det må politiet og Christiania hjælpe hinanden med at sikre.
Mens vi venter på, at holdbarheden af gårsdagens aktion materialiserer sig, kan politikerne passende tage stilling til, hvad vi gør med hashhandlen, som fortsat vil florere, bare andre steder.

Fri hash er ikke løsningen. Hårdere straffe, så hashhandel ligestilles med handel med hårde stoffer, er en bedre vej. Det vil ikke udrydde hashhandlen, men det vil gøre det muligt at spærre de værste forbrydere inde i længere tid.

Annonce

Hvad mener du?
Deltag meget gerne i debatten.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce