Annonce
Fyn

Fundings dom over Socialdemokratiet: Sådan står partiet

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard
Avisen Danmarks politiske redaktør vurderer Socialdemokratiets landspolitiske dagsform
Annonce

Brødtekst

Annonce

1. Partiets styrke

Socialdemokratiet har længe haft held til at tiltrække vælgere fra blå blok, og hovedtemaerne i valget står godt til partiet. Det gælder klima og miljø, sundhed og hele spørgsmålet om pensionsalder. Diverse undersøgelser viser, at i de spørgsmål har vælgerne større tillid til Socialdemokratiet end til blå blok. Jokeren er, om det lykkes at så tvivl om partiets strammere udlændingepolitik.

Annonce

2. Partiets svaghed

Ved det seneste valg tabte Socialdemokratiet og Helle Thorning-Schmidt i høj grad magten på grund af udlændingepolitikken. Nu står partiet bag en strammere kurs, men svagheden er, hvis der skabes tvivl om, hvad Mette Frederiksen kan levere, når hun presses af støttepartierne. Så ævl og kævl i rød blok og ikke mindst De Radikales krav om lempelser kan blive svagheden. Bliver de nyvundne vælgere fra DF i tvivl om, hvorvidt de får Radikale Venstres udlændingepolitik med i posen, så kan de finde på at skifte tilbage igen.

Annonce

3. Hold øje med

Det kan blive afgørende, hvordan konflikten mellem De Radikale og Socialdemokratiet udvikler sig på udlændingeområdet. Hold øje med, om Morten Østergaard og Mette Frederiksen hver især kravler så højt op i træet, at det kan blive meget svært at danne en socialdemokratisk regering, selv om rød blok vinder valget. Socialdemokratiet vil være dødsens angst for at begå løftebrud, men modsat lokker magten også. Forhandlingsforløbet efter den 5. juni bliver derfor mindst lige så spændende som selve valget, hvis rød blok vinder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce