Annonce
Danmark

Fundings analyse: Kulturministeren er firmaets mand

Thomas Funding, politisk redaktør. Foto: Michael Nørgaard
Kulturminister Joy Mogensen får kritik for ikke at ville sikre den corona-ramte medieverden en voluminøs hjælpepakke. Men i virkeligheden agerer hun blot loyalt talerør for regeringstoppen, der ikke ønsker at prioritere området. Og på den måde minder hun lidt om en bankrådgiver uden forhandlingsmandat.

Nogle gange er politik ikke så forskellig fra virkelighedens verden. De fleste kender således følelsen af at sidde over for en sælger, der ikke har mandat til at forhandle.

Det kunne for eksempel være en bankrådgiver. I mange pengeinstitutter følger de rigide kundeloyalitetsprogrammer, som er umulige at bryde ud af. Selv hvis rådgiveren gerne ville give lidt ekstra på renten for at få handlen i hus, må rådgiveren ikke for direktionen.

Joy Mogensen er i disse dage dansk politiks svar på denne bankrådgiver. Et flertal i Folketinget kræver, at der laves en hjælpepakke på omkring 200 millioner kroner til den nødlidende mediebranche, men regeringen holder på pengene.

Det var årsagen til, at et forhandlingsmøde mellem partiernes kulturordførere og kulturministeren kuldsejlede mandag. Ordførerne fortæller samstemmende om, hvordan de ikke kunne trænge igennem til ministeren, der angiveligt også selv gav udtryk for, at hun var bundet på hænder og fødder af regeringstoppen. Hun havde altså ikke mandat fra sin ledelse til for alvor at åbne for statskassen.

Kulturordførerne tog derfor deres gode tøj og udvandrede fra mødet. Det gav ikke mening at fortsætte med at forhandle. På vej ud ad døren gjorde ordførerne det, mange nok også ville have gjort i banken, hvis de var endt med en juniorrådgiver uden beslutningskompetence: De forlangte at tale med chefen!

Og chefen er i denne sammenhæng finansminister Nicolaj Wammen og statsminister Mette Frederiksen. Joy Mogensen sidder mere end nogen anden på sidstnævntes mandat. Hun er ikke valgt til Folketinget, men hevet ind udefra og skylder derfor Mette Frederiksen alt. Hun er firmaets mand.

Da Joy Mogensen blev udnævnt, var det lidt af en overraskelse. Mange havde regnet med, at Socialdemokratiets mangeårige kulturordfører Mogens Jensen skulle have været ny kulturminister, men kilder i partiet fortæller, at han havde lovet mere til kulturområdet, end Mette Frederiksen havde lyst til at levere, så han endte i stedet med at blive ansvarlig for den ministerielle rodebutik kaldet fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.

Valget af Joy Mogensen som kulturminister siger således ganske meget om Mette Frederiksens prioritering af kultur- og mediepolitikken. Det er ikke højt oppe på statsministerens liste, og derfor ønsker regeringen heller ikke for alvor at bruge flere penge på området, hvilket loyalt er den linje, Joy Mogensen arbejder efter.

Men det er svært nu, fordi et flertal presser på for det modsatte. Joy Mogensen har forsøgt at afvise ordførerne, men det accepterer de ikke - de vil tale med chefen.

Regeringstoppen står nu over for et valg. Enten letter den lidt mere på låget til statskassen og udstyrer Joy Mogensen med et mandat, der gør hende i stand til at indgå en aftale med Folketingets partier, eller også forsøger regeringen at kalde flertallets bluff.

Næste skridt for flertallet vil nemlig være at forsøge at trække sagen ned i Folketingssalen. Det er christiansborgsk for at fremsætte et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at skrue en hjælpepakke til medierne sammen. Det vil der - som det ser ud lige nu - være flertal for, og Mette Frederiksen vil altså komme i mindretal.

Men det betyder ikke nødvendigvis, at en hjælpepakke bliver til noget. Regeringen kan som nævnt forsøge at kalde bluffet.

Mette Frederiksen er nemlig ikke tvunget til at følge flertallets beslutning. Hun kan vælge at ignorere beslutningsforslaget og se, hvad der sker. Det er før sket i den politiske danmarkshistorie.

I det scenarie har flertallet groft sagt to handlemuligheder. Den ene er at opgive kampen og give regeringen eneansvaret for mediernes krise, og den anden er at vælte regeringen. Sidstnævnte virker ikke som et realistisk scenarie. Sagen er simpelthen ikke stor nok.

Men lad os nu også lige se, om det i det hele taget kommer så langt ud. Ingen har en interesse i, at tingene eskalerer på den måde, og det taler for, at parterne i løbet af de næste dage finder hinanden i et kompromis.

Joy Mogensen er ikke valgt til Folketinget, men hevet ind udefra og skylder derfor Mette Frederiksen alt. Hun er firmaets mand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce