Annonce
Indland

Funding: Tre ting man skal bemærke ved Radikale Venstres ultimative krav

Morten Østergaard satser tydeligvis hele butikken på udlændingepolitikken, og det er dårligt nyt for Socialdemokratiet, skriver Thomas Funding. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

1. Radikale står mellem Socialdemokratiet og magten

Der skal ikke mere end nogle få dage til at ændre dynamikken i dansk politik. Før weekenden kunne socialdemokraterne gå på vandet, men en mislykket duel mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen og et ultimativt krav fra Radikale Venstre har trængt det store oppositionsparti i defensiven.

Morten Østergaard satser tydeligvis hele butikken på udlændingepolitikken, og det er dårligt nyt for Socialdemokratiet.

Jo mere Radikale Venstre insisterer på, at de skal have indflydelse på grænsebomme og integration, desto lettere bliver det for blå blok at skabe tvivl om, hvilken udlændingepolitik man får med Mette Frederiksen som statsminister. Lige nu står spillebrættet tæt på optimalt for Socialdemokratiet, dog med undtagelse af udlændingepolitikken. Det er stadig partiet akilleshæl og reelt det eneste, der lige nu står mellem Mette Frederiksen og Statsministeriet.

Annonce

2. Retorik for sig og indhold for sig

Man skal holde tungen lige i munden og skelne mellem retorik og indhold. For hvad er det egentlig, Morten Østergaard siger? Han siger ikke noget om, at paradigmeskiftet skal rulles tilbage.

Han siger alene, at han vil have ændret den del af paradigmeskiftet, der gør, at flygtninge på midlertidigt ophold, skal sendes hjem så snart, der er mulighed for det. Underordnet, hvor velintegrerede de er. Her vil Radikale Venstre have, at man i højere grad skal tage højde for om folk taler dansk og har et arbejde. Desto bedre integreret de er, desto større sandsynlighed skal der altså være for, at de kan blive i Danmark.

Men selv om det præsenteret på den måde måske ikke lyder af alverden, er det en indrømmelse, der er tæt på umulig for Socialdemokratiet at give. I hvert fald hvis Mette Frederiksen ikke vil blive stemplet som løftebryder efter et valg, og det må man formode, at partiet vil gøre alt for at undgå, da det vil være altødelæggende. Radikale Venstres krav kan derfor risikere at lamme dansk politik efter et valg.

3. En gave til DF

Morten Østergaards krav til Mette Frederiksen var en kærkommen gave til Kristian Thulesen Dahl, der kæmper med dårlige meningsmålinger.

Ser man meget kynisk på det, har de to partiledere begge en interesse i slagsmålet. Hver især udgør de hinandens fjendebilleder, og der er ikke noget, der mobiliserer vælgerbasen som en ydre fjende.

Kristian Thulesen Dahl brugte da også anledningen til at konkludere, at man ”eksperimenterer” med den stramme udlændingepolitik, hvis man stemmer på rød blok. En klar stramning af retorikken overfor Mette Frederiksen.

Han kan faktisk ikke gå mere til Socialdemokratiet, uden han smadrer mulighederne for at samarbejde med partiet efter et valg. Udsigterne til et "måske" samarbejde med DF kan Mette Frederiksen dog ikke bruge til meget, hvis hun indtil valgdagen skal have Kristian Thulesen Dahl hængende i struben.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Inden ny lov er færdig: V og K i Odense vil aktivere indvandrere på fuld tid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];