Annonce
Danmark

Funding: Her er tre ting Løkkes velfærdsløfte lærte os

Thomas FundingFoto: Michael Nørgaard
Venstre forsøger at lukke flanker ned til Socialdemokratiet i et forsøg på at få valget til at handle om noget, hvor de selv står stærkt. Håbet er, at det kan tiltrække midtervælgere. Men Lars Løkke Rasmussen har kort tid til at sælge budskabet til de stadigt mere politikerlede vælgere, og han risikerer at lægge sig ud med Liberal Alliance. Politisk redaktør Thomas Funding analyserer statsministerens velfærdsløfte i tre pointer.

Brødtekst

1. Velfærdsflanken skal lukkes

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lancerede sit velfærdsudspil ved Dansk Erhvervs Årsdag i Øksnehallen i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det er ikke hver dag, der bliver udskrevet en check på 69 milliarder kroner. Men det var det, Lars Løkke Rasmussen gjorde onsdag. Så er valgkampen ligesom i gang.

Det er svært at se som andet end et forsøg på at lukke velfærdsflanken ned til Socialdemokratiet.

Mette Frederiksen har længe sagt, at hun vil sætte penge af til det stigende antal børn og ældre, men Lars Løkke Rasmussen har indtil nu ikke kunnet love det samme, fordi regeringssamarbejdet med Liberal Alliance har låst ham.

Det har presset statsministeren, da det har givet Socialdemokratiet en anledning til at beskylde ham for, at han i stedet vil bruge pengene på skattelettelser. Men også det kommunale bagland har lænet sig op ad venstreformanden.

Det så vi, da 22 borgmestre – herunder ni fra Venstre – for et par måneder siden her i avisen krævede nøjagtig det, Lars Løkke Rasmussen onsdag leverede. Et løfte om flere penge til det stigende antal børn og ældre. Et krav der også går igen i den borgmesterundersøgelse, avisen Danmark har lavet i forbindelse med valget.

Risikoen for Lars Løkke Rasmussen er, at det får en smag af panik før lukketid. Det er ikke mere end fire år siden, at selv samme Løkke gik til valg på noget nær det modsatte. Nemlig nulvækst i den offentlige sektor. Men nu fire uger før et valg og med målinger, der mildest talt er op ad bakke for blå blok, kommer det store checkhæfte frem.

Der vil da givetvis også være borgerlige vælgere, der vil have svært ved at se, at det skulle være venstrepolitik at gøre verdens største offentlige sektor endnu større, men det er Lars Løkke Rasmussens mindste problem.

Risikoen for at miste vælgere til Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti er en nødvendig krigsskadeomkostning for Venstre, hvis partiet skal gøre sig forhåbninger om at hive stemmer over midten.

Skal blå blok vinde valget, skal røde vælgere overtales til at stemme blåt. Det er uomgængeligt. Det er der reelt kun to partier, der kan løfte. Venstre og Dansk Folkeparti. Det er et job, der slider, men det er deres.

2. Liberal Alliances dage i regering virker talte

Det var i forvejen småt med folk, der troede på, at Liberal Alliance ville kunne fortsætte som regeringsparti efter 5. juni, og efter Lars Løkke Rasmussens melding onsdag er der nok efterhånden flere, der tror på julemanden.

Selv statsministeren virker til at have opgivet regeringspartneren. Den politiske afstand mellem Venstre og Liberal Alliance blev i hvert fald onsdag gjort markant større, og partiets leder, Anders Samuelsen, var da også nødt til at tage kraftigt afstand til statsministerens nye kurs.

Liberal Alliance er i forvejen et såret dyr, der kæmper med dårlige meningsmålinger, og det skal ikke gå meget galt for partiet, før spærregrænsen er faretruende tæt på.

Det kan udvikle sig farligt for Løkke, hvis han placerer Anders Samuelsen et sted, hvor han ikke har noget at miste, for hvorfor skulle Liberal Alliance så tage hensyn til sammenholdet i blå blok i bestræbelserne på at tiltrække vælgere.

3. Fokus skal flyttes

Venstres strategi virker altså til at være at lukke flanker ned til Socialdemokratiet. Det så vi først med den grønne dagsorden, efterfølgende med forhandlingerne om pensionsalder og nu med velfærdsløftet.

Det virker til, at Lars Løkke Rasmussen håber på, at han kan eliminere de områder, hvor Socialdemokratiet står stærkt, så det, der bliver afgørende for vælgernes kryds, i stedet bliver emner, hvor han har en fordel.

Logikken synes at være, at hvis midtervælgerne oplever, at de to statsministerkandidater tilbyder nogenlunde det samme på velfærdsområdet, så bliver det andre emner, der kommer til at afgøre, hvor de sætter deres kryds. Løkke håber på sikkerheden for en stram udlændingepolitik og erfarent lederskab i stedet bliver arenaen, hvor der skal spilles.

Men selv om statsministeren har givet sig selv en lang valgkamp, er fire uger ikke lang tid til at skulle trænge igennem over for vælgere. Til sammenligning brugte han op til sidste valg flere år på at forklare, hvorfor han dengang gik til valg på nulvækst.

Det var i forvejen småt med folk, der troede på, at Liberal Alliance ville kunne fortsætte som regeringsparti efter 5. juni, og efter Lars Løkke Rasmussens melding onsdag er der nok efterhånden flere, der tror på julemanden.

Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Flextaxachauffør fór vild til Bentes bisættelse: Nu siger Fynbus undskyld og sender blomster

Erhverv For abonnenter

Formuen er på vej mod to milliarder: Odenses største butiksejer Karsten Bill Rasmussen har haft et fantastisk år

Faaborg-Midtfyn

Hurtig indsats reddede gammel bygade fra ny storbrand

Erhverv For abonnenter

Leder med lys og lygte efter nye medarbejdere: Bogense Plast har vækstet næsten 20 procent på under to år

Sport

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Navne For abonnenter

Dødsfald: Intet arbejde var for stort for Grete Pedersen

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hvem skal passe farmor

342 sosu'er er guld værd: Se alle indstillingerne til "Fyns bedste sosu" her

Nyborg

Sommerhuse-ejere begraver stridsøksen efter afgørelse i klagesag: - Vi orker ikke mere ballade

Erhverv

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Odense For abonnenter

Nye lejligheder buldrer frem: Er parcelhusets dage talte som odenseanernes favorit?

Assens

Det starter og slutter i den lille by med 330 indbyggere: Årets Landsby er kåret for sidste gang

Annonce