Annonce
Danmark

Funding & Løvkvist møder Arne Boelt: Jeg følte, jeg stod med det ene ben i fængsel

Arne Boelt - en politiker, der ifølge Funding & Løvkvist har gjort sig fortjent til betegnelsen "bonderøv". Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har været på tur rundt i landet for at optage interviews med politiske bonderøve. Læs et uddrag af interviewet med Hjørrings borgmester Arne Boelt her - og hør det hele på Avisendanmark.dk/podcasts eller i appen Nyhedskiosken.
Annonce

Arne Boelt er bramfri socialdemokratisk borgmester i Hjørring og aldrig bange for at lægge sig ud med toppen i sit eget parti på Christiansborg.

Senest gjorde han sig bemærket, da han i et interview her i avisen Danmark truede med at gå som borgmester, hvis den socialdemokratiske regerings udspil til en udligningsreform blev gennemført.

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har givet Arne Boelt hædersbetegnelsen bonderøv og mødt ham til en fri snak over lokale øl i Boelts sommerhus i Lønstrup i Nordjylland. Læs et uddrag her.

Arne Boelt om at blive kaldt bonderøv

- Det er da dejligt at høre. Jeg synes ikke, jeg laver ret meget om på mig selv. Susanne (Boelts kone, red.) og jeg har stadig den samme vennekreds. Vi opfører os, som vi plejer, på alle punkter. Jeg siger stadig min mening. Min kone spørger nogle gange, om det var nødvendigt at sige det lige sådan. Det er det nok ikke, men det er altså mig. 

Vi kommer ind i samtalen, hvor Arne Boelt fortæller om, hvordan det politiske klima var i den lille Sindal Kommune i halvfemserne, da Boelt startede sin politiske karriere som byrådsmedlem:

Annonce

Hasardspil og bajere

- Byrådet var en familie. Det var et dejligt sted at være med en dejlig Venstre-borgmester. Når vi var færdige med budgetforhandlinger, fik vi smørrebrød og øl og dram, og så gik vi op og spillede whist til klokken fire-fem stykker om natten, siger Arne Boelt.

- Spillede I om penge?

- Ja, det kan I satme tro. Det måtte vi godt nok ikke, men det gjorde vi.

- Er den kultur gået fløjten, efter byrådene er blevet større?

- Jeg forsøger at holde den i hævd, men jeg døjer lidt med det. Folk har ikke tid længere. De er så fortravlede og forjagede.

Lyt til podcasten og hør Arne Boelt fortælle om:

 1. En barndom som forældreløs
 2. Hvorfor en borgmester ikke skal kunne regne - bare han kan regne den ud
 3. At skylde Venstre og Radikale tak for at rette op på Socialdemokratiets fejltagelser
 4. Hvorfor centralisering ikke bare er nødvendig, men også det rigtige
 5. Nordjysk humor
 6. At være uduelig til landspolitik
 7. At være en gennemført upopulær fodbolddommer

Lyt til Politik med Funding og Løvkvist på Avisendanmark.dk/podcasts eller i appen Nyhedskiosken

- Bliver de politiske konflikter så større og mere ideologiske?

- Ja, da vi kom ind i den nye, større kommune, Hjørring - det var først der, jeg for alvor kom ind i politik. I gode gamle Sindal var vi der for borgenes skyld og kun borgernes skyld. Derfor var vi nødt til at lave kompromiser - andet kunne vi ikke byde borgerne. Efter kommunesammenlægninger er der blevet mere politik. Mere ideologi.

- Det lyder idyllisk, når du taler om det gamle. Nogle har måske også ment, at det blev lige lovlig indspist?

- For at leve op til min titel som bonderøv, kan jeg lige komme med et udtryk til jer, vi brugte i Sindal - uanset om det var socialdemokrater eller venstremænd, vi havde ingen SF'ere og sådan noget. Det var: "Så lovle som movle". Altså: Så lovligt som muligt. Den går ikke i dag, du.

Annonce

Hvorfor genere en landmand?

- Vores direktør i teknisk forvaltning i Hjørring var planlægningschef i den gamle Sindal Kommune. Vi kigger nogle gang på hinanden ... Jeg føler nogle gange, at jeg faktisk dengang stod med det ene ben i fængslet, fordi man vidste godt, at man gjorde noget, der var på kanten, men på den anden side havde vi ikke pengene ...

- Hvad var det for en type sager, hvor du stod med det ene ben i fængsel?

- Miljøsager blandt andet - landmænd. Hvorfor skulle vi genere sådan en landmand? Hvad gør det, at den mødding ligger derude? Det ville bare aldrig nogensinde gå i dag.

Tour de Bonderøv

Avisen Danmarks politiske makkerpar Thomas Funding og Kasper Løvkvist har taget deres ugentlige podcast på tur - og kalder den Tour de Bonderøv.

For dem er udtrykket "bonderøv" en hædersbetegnelse, der i politisk sammenhæng dækker over politikere, der har fødderne solidt plantet i mulden og ikke laver om på sig selv, selv om de har skiftet træskoene ud med lædersko, når de betræder de bonede gulve.

Funding & Løvkvist har på denne tur udnævnt fem fremtrædende politikere til bonderøve:

 • Kim Christiansen, tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti - 7. juli
 • Mette Abildgaard, folketingsmedlem for Konservative - 14. juli
 • Søren Gade, EU-parlamentariker for Venstre - 20. juli
 • Henning Hyllested, folketingsmedlem for Enhedslisten - 27. juli
 • Arne Boelt, borgmester i Hjørring for Socialdemokratiet - 3. august

- Det er vel til det bedre?

- Jeg har været sikkerhedsrepræsentant, så jeg vidste rimeligt meget om sådan noget, så nogle gange sad jeg i teknisk udvalg og tænkte: Er det nu, jeg skal sige, at det her kan jeg ikke være med til?

- Jeg kan huske, at vi havde sådan en fabrik, der skulle galvanisere. Det er noget gris, vil jeg sige. Venstre-borgmesteren kaldte mig til samtale, fordi nu syntes han godt nok, at jeg gik for meget til den - bare fordi der var kommet en lille smule i kloakken. Hvad skade kunne det gøre? Men da stod jeg fast og sagde, at det duede ikke. Det tager jo livet af alt muligt, når det løber ud i åen.

Lyt til hele interviewet på Avisendanmark.dk/podcasts eller i appen Nyhedskiosken.For at leve op til min titel som bonderøv, kan jeg lige komme med et udtryk til jer, vi brugte i Sindal. Det var: 'Så lovle som movle'.

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce