Annonce
Danmark

Funding: Exitpoll ligner en magtdemonstration af rød blok

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard

Hvis valget til Europa-Parlamentet siger noget om, hvordan det kommer til at gå til folketingsvalget om ti dage, ser det sort ud for blå blok.

Det fortæller avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding i denne tre-punkts analyse.

1. Markant fremgang til rød blok

Nu er en exitpoll kun en exitpoll, og analysen skal derfor tages med det forbehold. Men når det så er sagt, så ligger exitprognoser som regel tæt på valgresultatet, da det baserer sig på, hvad folk siger de har stemt, og ikke hvad de vil stemme.

Ved sidste valg til Europa-Parlamentet fik partierne i rød blok tilsammen knap 45 procent af stemmerne, hvis man tæller Folkebevægelsen mod EU med. I aftenens exitpoll fra TV 2 fik de samme partier inklusiv Alternativet godt 56 procent. Det er en voldsom fremgang, og man kunne nærmest mærke, hvordan stemningen tog et dyk til de blå partiers valgfester på Christiansborg, da tallene blev vist på fjernsynsskærmene.

Det er vigtigt at understrege, at der ikke er nogen direkte sammenhæng mellem EP-valget og det kommende folketingsvalg. Det er to forskellige valg, og fordi det er gået godt for rød blok i aften, betyder det ikke nødvendigvis, at det også går godt til folketingsvalget om ti dagen, men med de to valgkampe så meget rodet sammen, som de har været, er det svært ikke at se aftenens valg som en strømpil.

Og exitpoll'en matcher da også meget godt meningsmålingerne for valget til Folketinget. Vinder rød blok med en margen på fem procent eller mere, er det en magtdemonstration vi ikke har set mage til siden valget i 1979.

Mette Frederiksen og company kan bruge dagen i morgen på at sole sig i det gode valgresultat. Det vil bare øge det momentum, rød blok allerede har, og vice versa for blå blok. Venstre vil selvfølgelig retteligt kunne glæde sig ved en isoleret fremgang til eget parti, men det er en ringe trøst, når Dansk Folkeparti taber så mange vælgere, som de gør.

2. Mette Frederiksen får sit hyr

Socialdemokratiet indkasserer i aftenens exitpoll et udemærket valg og går frem, men blokkens sejr er ikke Mette Frederiksens alene. Det er i lige så høj grad Radikale Venstre, SF, Alternativet og kombinationen af Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU, der sikrer sejren. Samlet får de fem partier 34,2 procent af stemmerne, hvor Socialdemokratiet får 22,2 procent.

Og det giver os et andet forvarsel. Hvis styrkeforholdet mellem Socialdemokratiet og dets støttepartier ved aftenens valg bliver bare tilnærmelsesvis det samme til Folketingsvalget, så kommer Mette Frederiksen på hårdt arbejde.

Medlemmerne af Radikale Venstre og SF er således ikke til at skyde igennem på Christiansborg her til aftes, og den voksende selvbevidsthed kan komme til at koste Socialdemokratiet dyrt i indrømmelser efter Folketingsvalget, når der skal forhandles regeringsgrundlag.

Især bliver det giftigt for Mette Frederiksen, hvis hendes støttepartier formår at koordinere, hvilke krav de stiller. Så kan de, hvis TV 2's exitpoll holder, og folketingsvalget ender nogenlunde som valget til Europa-Parlamentet ser ud til at gøre, have flere mandater i ryggen end Socialdemokratiet.

3. Danskerne er blevet gladere for EU

Hvis man ser lidt ud over partilinjerne i den hjemlige andedam, er exitprognosen også voldsomt interessant i en EU-politisk sammenhæng.

Ved sidste EP-valg fik de EU-skeptiske partier tilsammen 34,7 procent af stemmerne. I aftenens prognose fik de sammenlagt omkring de 25 procent. Det er meget svært at udlægge på anden måde, end at danskerne er blevet mere EU positive.

Og det giver også meget god mening, når man tænker på det bagtæppe, der har været til EP-valget. Briterne der trækker sig ud af EU, Donald Trump siger America First og Vladimir Putin og Rusland opfører sig stadig mere agressivt overfor resten af verden. Læg dertil at mange vælgere er begyndt at gå voldsomt meget op i klima, og at de fleste i den sammenhæng er enige om, at klimaudfordringerne løses bedst internationalt.

Det bliver interessant at se, om en kommende regering vil benytter dette stemningsskifte i dele af befolkning til måske at vove en folkeafstemning om en af de danske EU-forbehold.

Om det er den mere positive tilgang til EU, der har gjort, at stemmeprocenten ved søndagens valg blev overraskende høj, er svært at sige, men det kunne være en forklaring. Eller en del af forklaringen. Under alle omstændingheder er det yderst interessant. Mange kloge Åger havde forventet det modsatte - undertegnede inklusiv. De næste dage vil gå med at prøve at blive klog på, hvad der ligger bag denne overraskelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce