Annonce
Danmark

Funding: DF's sommergruppemøde var regnskabets time

Partiformand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti mødte den samlede danske presse for første gang siden det forsmædelige nederlag ved folketingsvalgetses på hotel Comwell Rebild Bakker. Strategien var klar: Tal om de andre, så der ikke tales om DF's nederlag så længe. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Kristian Thulesen Dahl brugte Dansk Folkepartis sommergruppemøde på at angribe Venstre og Lars Løkke Rasmussen. Avisen Danmarks politisk redaktør Thomas Funding var med på mødet. I følge ham er der tre ting, man skal lægge mærke til.
Annonce

Brødtekst

1. Husk at fodre bæstet

Tal om Lars Løkke Rasmussen, ikke om DF og nederlag. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Årets sommergruppemøde i Dansk Folkeparti kunne let være kørt i grøften for Kristian Thulesen Dahl. Ikke siden partiets katastrofale valgresultat har han stået foran den samlede danske presse. Der var derfor også overhængende fare for, at dækningen af mødet nærmest udelukkende ville komme til at fokusere på, om han var den rette leder for Dansk Folkeparti.

Men sådan gik det ikke. Måske fordi man i Dansk Folkepartis ledelse er inspireret af amerikansk politik. Amerikanerne har i hvert fald et udtryk, der lyder nogenlunde sådan her ”feed the beast, or it will feed on you”.

Direkte oversat betyder det, at man skal huske at fodre bæstet, ellers spiser det dig. Bæstet er i denne sammenhæng pressen. Giver du ikke pressen noget at skrive om, begynder de at skrive om dig. Og det har Dansk Folkeparti altså ikke nogen interesse i lige nu, hvor krisen fra valget stadig kradser.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl sørgede derfor dygtigt for at dreje opmærksomheden andre steder hen. Med trusler og krav til Lars Løkke Rasmussen fik DF-formanden drejet fokus over på problemerne i Venstre og skabt tvivl om, hvorvidt den tidligere statsminister reelt har i sinde at blive siddende som formand for Venstre frem til valget. Opsigtsvækkende og væsentlig historie, men også noget der til forveksling ligner en afledningsmanøvre.

Nøgternt set er det dygtigt politisk håndværk, og set fra DF’s side var sommergruppemødet en succes. Men under overfladen ligger problemerne stadig og lurer i Dansk Folkeparti, der endnu ikke har fundet sine fødder igen efter den valglussing, de fik.

2. Regnskabets time

Tal om Inger Støjberg, ikke om DF og nederlag. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Det er værd at dvæle lidt mere ved Kristian Thulesen Dahls angreb på Lars Løkke Rasmussen. Ud over at true og stille krav til Venstres formand, kritiserede Thulesen Dahl også, at Inger Støjberg ikke var blevet valgt til Venstres gruppeledelse.

Det er et klart brud på de uskrevne regler på Christiansborg, at en partileder på den måde blander sig i et andet partis interne konstitueringer. At Kristian Thulesen Dahl alligevel gjorde det, siger meget om stemningen i blå blok lige nu.

Siden Lars Løkke Rasmussen i valgkampen overraskede alt og alle og udkom med bogen ”Befrielsens øjeblik”, hvor han talte varmt for et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet, har der været ondt blod mellem de borgerlige partier. Kristian Thulesen Dahl havde sågar taget bogen med på sit pressemøde for at illustrere pointen.

Angrebet på Lars Løkke Rasmussen lugter derfor også af hævn. Dansk Folkeparti skylder ikke Venstre noget, og hvis Løkke i valgkampen kunne tillade sig at slå hånden af sine venner, så kan Thulesen Dahl også gøre, hvad han gjorde.

Det står med onsdagens sommergruppemøde klart, at Venstre endnu ikke er færdig med at betale prisen for valgkampens kurtisering af Socialdemokratiet.

3. Ikke meget at true med

Og når der skal tales om Kristian Thulesen Dahl og DF, så tal om, hvordan de nu stiller nye krav til Venstre. Men er der egentlig vægt bag kravene? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Selvom operationen på mange måder lykkedes for Dansk Folkeparti på onsdagens sommergruppemøde, efterlod angrebet på Venstre også et vis indtryk af magtesløshed. For hvad har Kristian Thulesen Dahl reelt at true Lars Løkke Rasmussen med?

Det tætteste, vi kom det på pressemødet, var, at DF fremover ikke per automatik vil støtte en Venstre statsministerkandidat. Fremover vil Dansk Folkeparti stille en række krav, der skal være opfyldt, før de vil kaste deres støtte efter en kandidat. Ligesom vi så SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Nye Borgerlige gøre det i den netop overståede valgkamp.

Problemet for Dansk Folkeparti er dog, at det grundlæggende er svært at se, at partiet skulle modsætte sig at bringe Venstre – og dermed blå blok – til magten. Man kan selvfølgelig teoretisere nok så meget over, at det ikke behøves at være Venstre, der får statsministerposten, det kunne også være Det Konservative Folkeparti, men det er lige nu snak. Vinder blå blok det kommende valg, er den post Venstres. Og det er altså noget svært at forestille sig, at Dansk Folkeparti skulle blokere for det.

Summa summarum er, at det kan godt være, at Dansk Folkeparti puster sig op lige nu, men det er noget uklart, hvad de reelt har at true med. Andet selvfølgelig end den ballade, de kan skabe, og det er naturligvis et problem for Venstre. Det er onsdagens sommergruppemøde et eksempel på. Et magtskifte har overordentlig lange udsigter så længe, der er bal i det borgerlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Dårlige udsigter: Corona-pessimisme breder sig i fynsk erhvervsliv

Annonce