Annonce
Danmark

Funding: Balladen i Venstre er et bondeoprør uden leder

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard
Oprøret i Venstre er autonomt som et bondeoprør, men samlet i et ønske om at sætte partiet fri af fløjkampene fra 2014. Baglandet forsøger at presse Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til selv at trække sig før hovedbestyrelsesmødet lørdag. Men oprørernes plan har en svaghed. Hvis Løkke nægter at gå, hvad gør de så?

Der er totalt deja-vu i dansk politik i disse dage. Venstre er i gang med en genopførelse af det formandsopgør, der raserede partiet for fem år siden.

Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er igen hovedpersoner, og det hele ser ud til at kulminere med et hovedbestyrelsesmøde. Nøjagtig som i 2014.

Men der er også forskel på dengang og nu. For fem år siden var opgøret struktureret. Der var en formand og en udfordrer. Der var to fløje, og på hver side mobiliserede håndgangne mænd og kvinder baglandet.

Opgøret var så organiseret, at Lars Løkke Rasmussens folk havde en oversigt med en farveinddeling af alle Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer. Grøn betød, at man holdt med Løkke, rød det modsatte, og var man gul, var man usikker. Og lur mig, om Kristian Jensens folk ikke også havde et nogenlunde tilsvarende system.

Men denne gang er det anderledes. Efter utallige samtaler med venstrekilder - høj som lav - er det således ikke lykkedes undertegnede at få øje på en edderkop i midten af spindet. Jeg bilder mig ind, at det er, fordi der ikke er nogen. Oprøret i Venstre anno 2019 vokser autonomt op fra baglandet. Et bondeoprør.

Det betyder ikke, at der ikke er spillere. Der er mange små og mellemstore edderkopper. De taler sammen i telefonen og mødes over kaffe ved køkkenbordene op og ned ad den jyske højderyg. Efterhånden har de mange små spind vævet sig sammen, og der har udviklet sig en form for kollektiv analyse: Venstre kan ikke hele sårene fra 2014 og komme videre, før både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen er væk.

Oprørets autonome anatomi betyder, at det er svært at slå ned. Der er ikke noget hoved at hugge af slangen. Lars Løkke Rasmussen kan ikke denne gang trække sin modpart til side og slå en handel af, som han gjorde i 2014 med Kristian Jensen i kælderen under Odense Congress Center.

Der findes derfor heller ikke et scenarie, hvor afslutningen på konflikten ender lykkeligt for venstretoppen. Hjulene kan ikke stoppes. Oprøret kan ikke bremses. Når vi når til slutningen på næste uge, vil det således som minimum stå klart, at en betydelig del af partiet ønsker deres formand og næstformand udskiftet. Løkke og Jensen kan med andre ord kun komme svækkede ud af hele miseren.

Præcis hvor stor en del af partiets hovedbestyrelse, der vil af med de to topfolk, er uklart. Men en del tyder på, at det er et flertal. Venstres hovedbestyrelsesmedlemmer har de seneste dage holdt møder rundt om i landet, og kilder beretter, at majoriteten af dem, der har taget ordet på møderne, har talt for, at Løkke og Jensen skal ud.

Det er tydeligt, at oprørerne på denne måde forsøger at kommunikere til deres formand og næstformand. De håber, Løkke og Jensen læser skriften på væggen og selv trækker sig inden hovedbestyrelsesmødet lørdag, så man slipper for et åbent og blodigt opgør. Men der spreder sig i disse dage en nervøsitet i bondehæren. Hele deres plan hviler på, at de to kan presses til at trække sig, men hvad nu hvis de nægter?

Særligt Lars Løkke Rasmussen har gennem sin karriere bevist, at han ikke er typen, der giver op. Han kæmper til det sidste, og han er iskold, når alt brager løs. Det ville være klassisk Løkke på lørdag at kalde oprørernes bluff og meddele dem, at han ikke skal nogen steder. Vil de af med ham, må de stille med en modkandidat på landsmødet.

Oprørernes plan har nemlig den svaghed, at de ikke har en egentlig formandskandidat. Deres plan har været at skaffe formanden og næstformanden af vejen for så at tilbyde den ledige formandsstol til Jakob Ellemann-Jensen i forventning om, at han vil sætte sig i den, når partiet kalder.

Det er dog et helt andet spil, hvis stolen er optaget. Ellemann har holdt sig på afstand af konflikten mellem partiets formand og næstformand, men har dog på de indre linjer gjort det klart, at han ikke vil tolerere, at nogen forsøger at vælte formanden. Det er derfor svært at se, at han skulle være villig til at stille sig i spidsen for bondehæren og lede den i et kampvalg mod Løkke.

Oprørerne står så, hvis Lars Løkke Rasmussen sætter hårdt mod hårdt, i en svær situation. Enten skal de opgive deres ævred, ellers bliver de nødt til at eskalere situationen og skabe så meget kaos i partiet, at der vil opstå et folkekrav om Løkkes afgang.

Hvilken vej det går - og om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen selv går - det ved vi inden læng. Det kan blive en historisk uge i Venstre.

Annonce

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Løkke-regeringen har efterladt en milliardregning og meget store problemer, som simpelthen ikke er løst. Man har kendt til problemerne, men undladt at sikre betaling til en langsigtet plan for genopretning af tilliden til Skat

Skatteminister Morten Bødskov (S) fortalte til Berlingske om det kasseeftersyn, han har foretaget i Skat. Tidligere minister for området Karsten Lauritzen (V) har tidligere udtalt, at der mangler omkring 13 milliarder kroner til genopretningen af Skat

- Man skal nok ikke have gået så mange år i skole for at finde ud af, at vi skal tale om det, der har stået i pressen.

Medlem af Venstres hovedbestyrelsen Elo Jensen fortalte til Jyllands-Posten, at det er Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens fremtid, der er på dagsordenen, når partiet holder møder rundt om i landet

- Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen (Grønlands selvstyreformand, red.) har selvfølgelig gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og så stopper snakken med det. Til gengæld er der rigtig meget andet, vi gerne vil snakke med den amerikanske præsident om.

Statsminister Mette Frederiksen (S) slog fast, at amerikanerne kan glemme alt om at købe Grønland

- Jeg så frem til at besøge Danmark, men jeg synes, at statsministerens udtalelse om, at det var en absurd idé, var modbydelig ("nasty", red.). Jeg synes, at det var en upassende holdning.

USA's præsident, Donald Trump, kritiserede direkte Mette Frederiksen for hendes ordvalg, da han aflyste sit planlagte statsbesøg i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1995: Mand anholdt for ni sexoverfald i Odense

1995 Kriminalpolitiet anholdt kort før kl. 21 i aftes en 37-årig mand fra Odense, som foreløbig mistænkes for at være gerningsmand til ni sexoverfald på kvinder i Odense. Manden, der havde set tv sammen med nogle bekendte, ringende ved 19.30-tiden selv til politiet og fortalte, at det var ham, der onsdag cyklede ind i en 17-årig skolepige på cykelstien bag Haustrups Fabrikker. Han havde genkendt sig selv efter det signalement, som TV 2 havde sendt ud i Nyhederne kl. 19. Den 37-årige tilstod, at det var ham, der havde påkørt den 17-årige pige, men at der var tale om et færdselsuheld. Ifølge pigens forklaring havde den anholdte indhentet og væltet hende på cykelstien men stak af, da hun skreg op. 1970 De to unge odenseanere Peter Sindberg og Bjarne Hildebrandt, der stod som arrangører af beatkoncerten med Jethro Tull i Fyens Forum i fredags, præsenterer en ny koncert allerede på lørdag med den københavnske trio Young Flowers og guitaristen Peter Thorup, der er tidligere medlem af gruppen Beefeaters. Efter forhandling med teaterchef Kai Wilton gennemføres koncerten på Odense Teater som en ”Midnight Session”, der begynder kl. 23.30 og foruden Young Flowers også byder på Otte Franckers kvartet. I øvrigt ligger det nu fast, at den engelske beatgruppe Procul Harum giver koncert i Odense den 19. februar. Koncerten arrangeres i samarbejde med impressario Steen Wittrock. 1945 I Middelfart udviklede der sig rene skandalescener, da kommunen i går åbnede for salget af de kommunale tørvereserver. Praktisk talt alle husstande i byen søgte at sikre sig de tre sække med 40 kilo tørv, som der kunne udleveres, og der opstod vildt slagsmål for at komme frem til udleveringsstedet. Den voldsomme tilstrømning kom helt bag på kæmnerkontoret, der inden for et angivet tidsrum havde åbent for salget. Kvinder og mænd i hundredvis løb storm mod rådhuset, og i løbet af få øjeblikke var alt kaos med råb og skrig fra menneskemængden, hvor der blev puffet og slået med knytnæver. En dame besvimede og en mand fik sin hånd så stærkt læderet, at han måtte under lægehandling.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];