Annonce
Fyn

Fundet skyldig: 42-årig mand udnyttede dement 91-årig kvinde seksuelt på plejehjem

En 42-årig mand er skyldig i at have udnyttet en dement kvinde seksuelt. Men straffen vil først blive fastsat senere, fordi manden pludselig fortalte, at han af og til hørte stemmer. Foto: Katrine Becher Damkjær
Retten i Odense har tirsdag fundet en mand skyldig i at have udnyttet en dement plejehjemsbeboers tilstand til at opnå sex med hende. Om han skal straffes med fængsel eller idømmes psykiatrisk behandling, bliver først afgjort ved et andet retsmøde.
Annonce

Det var en strafbar udnyttelse, da en 42-årig mand adskillige gange fra april til juli i år havde sex med en 91-årig, dement kvinde på et plejehjem i Odense. Det afgjorde Retten i Odense tirsdag eftermiddag i den opsigtsvækkende sag.

Manden erkendte, at han tre gange havde haft samleje med den gamle plejehjemsbeboer, som han desuden to gange modtog oralsex fra. Men han nægtede at have udnyttet kvinden, som han efter eget udsagn ikke vidste var dement.

- Det kunne jeg ikke høre. Hun virkede meget normal at tale med. Hun var kvik, sagde den 42-årig, der mødte hende på plejehjemmet under et besøg ved sin egen morfar.

Han burde imidlertid have været klar over demenssygdommen, mente domsmandsretten:

- Den tiltalte burde have vidst eller indset, at hun var i den tilstand af demens, lød det for retsformand N. Feilberg Jørgensen.

I retten kom det frem, at den gamle kvinde under en test ikke havde styr på, hvilken ugedag det var, ikke kunne huske tre bestemte ord og at hun ikke kunne genkende dronning Margrethe på et billede. Hun havde desuden fortalt, at hun havde fået røde pølser til aftensmad, selvom plejehjemmet havde serveret hakkebøffer. Kvinden scorede 13 ud af 30 i testen og led ifølge resultatet på det tidspunkt af svær demens.

Straffen blev ikke fastsat ved tirsdagens retsmøde. For pludselig fortalte den tiltalte, at han indimellem hørte stemmer. Det var nyt for både forsvarer og anklager, og derfor vil retten først tage stilling til en fængselsstraf eller behandlingsdom ved et senere retsmøde.

Den dømte skal først medvirke i en personundersøgelse med spørgsmål til hans personlige forhold - og eventuelt også en mentalundersøgelse, så en psykiater kan vurdere, om manden er skizofren eller lider af anden sindssygdom.

Annonce

En væmmelig mand

Mens den 42-årige mand mente, at den knap 50 år ældre kvinde gerne ville have sex med ham, kom der en anden version fra en sosu-hjælper, der vidnede i retten.

Hun havde en morgen hjulpet den gamle kvinde med at bade. Her havde kvinden fortalt hende, at der kom en væmmelig mand inde ved hende, og at han stak sin tissemand ind i hende.

- Er du sikker på, han kommer i fængsel?, spurgte den 91-årige derefter sosu-hjælperen. Vidnet havde i en periode efter dette oplevet den ellers livsglade og imødekommende dame som svær at komme i kontakt med, vred og aggressiv.

Et andet vidne, der arbejder på plejehjemmet, fortalte, at hun ofte havde set den 42-årige mand. Men hun havde aldrig set ham sammen med sin morfar. Flere vidner fra plejehjemspersonalet fortalte desuden, at døren ind til den 91-årige flere gange havde været låst. Det plejede den aldrig at være.

Kvindens egen forklaring blev optaget på video og afspillet i retten for lukkede døre. Det samme gjorde en optagelse fra et skjult overvågningskamera, som politiet med rettens godkendelse havde sat op i kvindens bolig. Her kunne man se den 42-årige have sex med den gamle kvinde den 6. juli om eftermiddagen.

Annonce

Vagt på plejehjemmet

Anklager Maria Blomsterberg mente ikke, den 42-årige kunne være i tvivl om, at kvinden var dement, efter at have besøgt hende adskillige gange gennem flere måneder.

- Han må have indset, at hun var i en tilstand, hvor hun ikke kunne tage stilling til, om hun ønskede en seksuel relation, sagde anklageren.

Det var forsvarer Andreas Bruun ikke enig i:

- At man siger flere gange, at man ikke kan huske ting, er ikke udtryk for demens. Det kan være ganske almindelig aldersbetinget svækkelse, påpegede han.

Anklageren bad retten om, at den dømte fortsat skulle sidde varetægtsfængslet, men den 42-årig blev løsladt, indtil der bliver taget stilling til en straf eller dom til behandling.

Derfor har Odense Kommune taget nogle forholdsregler på plejehjemmet, oplyser Christian Marcussen, der er leder af kommunikation, jura og sekretariat ved Ældre- og Handicapforvaltningen.

- Vi sætter fast vagt på derude og låser nu alle døre og tjekker dem en gang i timen. Desuden er vi i kontakt med politiet vedrørende et polititilhold, ligesom vi er i dialog med politiet i det hele taget. Der er sat ting i værk for at passe på borgeren, siger han.

Forvaltningen har derudover ikke villet svare på spørgsmål om sagen.

Af hensyn til den 91-årige kvinde nævner Fyens Stiftstidende ikke, hvilket plejehjem hun bor på.

Annonce
Annonce
Fyn

Marienlyst dømt som pokaltaber

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce