Annonce
Odense

Fundamentalismens offer

Et krucifiks om retten til prævention. Sådan kan Jens Gaslchiøts nyeste tiltag sammenfattes. Men om skulpturen, som er ved at blive færdiggjort, udelukkende bliver opfattet sådan, er Galschiøt langtfra sikker på.

BEKYMRET: Jens Galschiøt er spændt på reaktionerne på skulpturen "I Guds Navn"

Annonce

NÆSBY: Den kommer op i Texas, George Bush' hjemstat. Den skal til Vatikanet. Eller i hvert fald tæt på.

Den er skulpturen "I Guds Navn". En korsfæstet gravid 12-årig pige.

Der går nogle måneder, inden det sker, og skaberen af skulpturen, Jens Galschiøt, er ikke fri for at være bekymret over reaktionerne.

- Men nu kan jeg jo bruge Fyens Stiftstidende som prøveballon, siger han.

For selvfølgelig kan man indlæse blasfemi i sin tolkning af det nye værk. Og netop derfor lå færdiggørelsen af "I Guds Navn" også stille i de måneder, hvor krisen omkring Muhammed-tegningerne var på det højeste.

Blasfemi er dog slet ikke Jens Galschiøts ærinde med skulpturen. Det er ikke en Jens Jørgen Thorsen-agtig provokation for provokationens skyld.

På soklen til skulpturen kommer der til at stå - på engelsk: "Til minde om fundamentalismens ofre".

Annonce

Venskab på højt plan

For skulpturen har en ganske klar adresse: De kristne fundamentalisters modstand mod uddeling af prævention i afrikanske lande - og den deraf følgende stigning i antallet af hiv/aids-ofre.

- Tag nu Uganda, som tidligere blev regnet for et af foregangslandene indenfor aids-bekæmpelse. Nu er præsident Museveni blevet gode venner med George Bush, og det har betydet, at adskillige præventionsklinikker er lukket, og det har givet en fordobling i antallet af aids-tilfælde, nævner Jens Galschiøt som et eksempel.

Korsfæstelsen skal ses som et billede på en langsom og smertefuld død - sådan som det er, når man dør af aids.

- Den 12-årige pige er valgt, fordi det er i den alder, seksualiteten gryer. Hun er uskyldig, og jeg skal jo ikke opfordre hende til at dyrke sex, men hvis hun nu får lyst, eller noget går galt, så har hun retten til at vide, at der findes prævention, siger Galschiøt.

- Det er også et signal om, at vi skal gribe i egen barm. Det er ikke kun muslimske fundamentalister, der griber ind i verden, tilføjer han.

Annonce

Ingen abort-kampagne

Han har arbejdet med idéen i et par år og brugt meget tid på at spørge sig for, sende følere ud, blandt venner og forbindelser over hele verden.

- Jeg er stadig bekymret for om virkemidlerne er for stærke. Jeg er ikke helt klar over, hvordan reaktionerne vil blive, men det er helt sikkert, at vi fører projektet ud i livet, siger Jens Galschiøt, der blandt andet er bekymret for, om skulpturen vil blive set som et indlæg i debatten for og imod fri abort. Det er nemlig slet ikke Galschiøts intention.

Og selv om krisen omkring Jyllands-Postens Muhammed-tegninger midlertidigt satte processen med "I Guds Navn" i stå, så kan Galschiøt også bruge den positivt.

- Jeg glæder mig da til at se, hvordan Anders Fogh vil reagere, når George Bush eller paven klager over skulpturen, siger Jens Galschiøt, der forventer at den danske statsminister vil forsvare den kunstneriske frihed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Vi finder os ikke i sexchikane

Fyn

Torsdagens tal: Odense nummer 26 over kommuner med mest konstateret coronasmitte i Danmark

Annonce