Annonce
Odense

Fundamentalismens offer

Et krucifiks om retten til prævention. Sådan kan Jens Gaslchiøts nyeste tiltag sammenfattes. Men om skulpturen, som er ved at blive færdiggjort, udelukkende bliver opfattet sådan, er Galschiøt langtfra sikker på.

BEKYMRET: Jens Galschiøt er spændt på reaktionerne på skulpturen "I Guds Navn"

NÆSBY: Den kommer op i Texas, George Bush' hjemstat. Den skal til Vatikanet. Eller i hvert fald tæt på.

Den er skulpturen "I Guds Navn". En korsfæstet gravid 12-årig pige.

Der går nogle måneder, inden det sker, og skaberen af skulpturen, Jens Galschiøt, er ikke fri for at være bekymret over reaktionerne.

- Men nu kan jeg jo bruge Fyens Stiftstidende som prøveballon, siger han.

For selvfølgelig kan man indlæse blasfemi i sin tolkning af det nye værk. Og netop derfor lå færdiggørelsen af "I Guds Navn" også stille i de måneder, hvor krisen omkring Muhammed-tegningerne var på det højeste.

Blasfemi er dog slet ikke Jens Galschiøts ærinde med skulpturen. Det er ikke en Jens Jørgen Thorsen-agtig provokation for provokationens skyld.

På soklen til skulpturen kommer der til at stå - på engelsk: "Til minde om fundamentalismens ofre".

Venskab på højt plan

For skulpturen har en ganske klar adresse: De kristne fundamentalisters modstand mod uddeling af prævention i afrikanske lande - og den deraf følgende stigning i antallet af hiv/aids-ofre.

- Tag nu Uganda, som tidligere blev regnet for et af foregangslandene indenfor aids-bekæmpelse. Nu er præsident Museveni blevet gode venner med George Bush, og det har betydet, at adskillige præventionsklinikker er lukket, og det har givet en fordobling i antallet af aids-tilfælde, nævner Jens Galschiøt som et eksempel.

Korsfæstelsen skal ses som et billede på en langsom og smertefuld død - sådan som det er, når man dør af aids.

- Den 12-årige pige er valgt, fordi det er i den alder, seksualiteten gryer. Hun er uskyldig, og jeg skal jo ikke opfordre hende til at dyrke sex, men hvis hun nu får lyst, eller noget går galt, så har hun retten til at vide, at der findes prævention, siger Galschiøt.

- Det er også et signal om, at vi skal gribe i egen barm. Det er ikke kun muslimske fundamentalister, der griber ind i verden, tilføjer han.

Annonce

Ingen abort-kampagne

Han har arbejdet med idéen i et par år og brugt meget tid på at spørge sig for, sende følere ud, blandt venner og forbindelser over hele verden.

- Jeg er stadig bekymret for om virkemidlerne er for stærke. Jeg er ikke helt klar over, hvordan reaktionerne vil blive, men det er helt sikkert, at vi fører projektet ud i livet, siger Jens Galschiøt, der blandt andet er bekymret for, om skulpturen vil blive set som et indlæg i debatten for og imod fri abort. Det er nemlig slet ikke Galschiøts intention.

Og selv om krisen omkring Jyllands-Postens Muhammed-tegninger midlertidigt satte processen med "I Guds Navn" i stå, så kan Galschiøt også bruge den positivt.

- Jeg glæder mig da til at se, hvordan Anders Fogh vil reagere, når George Bush eller paven klager over skulpturen, siger Jens Galschiøt, der forventer at den danske statsminister vil forsvare den kunstneriske frihed.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Vild fremgang for ejendomsudlejer: Familien Barfoeds formue er vokset voldsomt - Vi tænker ikke over, at vi er blevet rigere

Danmark

Onsdagens coronatal: 744 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Varsler demonstration midt i åbningsfest for letbanen: Støjplagede naboer kræver hurtig handling

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nej tak til Big Mac: Svinene lugter og genbrugsstation støjer - men en anden mulighed til ny fastfoodrestaurant er i spil

Odense

- Det er jo en mærkelig ting at gøre: Mand kastede med mursten inde midt i byen - mente ikke selv, han gjorde noget forkert

Navne For abonnenter

Før koncert med Odense Symfoniorkester: Det er 25 års huskesystemer, der går i gang

Historisk erklæring underskrevet i Esbjerg onsdag aften: - Det her er mega stort og vil få betydning hele vejen op og ned ad den danske vestkyst

Odense

Skrappere regler for livsfarlig asbest på vej: Sager som den fra Odense, hvor elektrikere fik asbest i hovedet, kan lettere straffes i fremtiden

Sport For abonnenter

Vild orange jubel efter toptændt indsats - Odense Håndbold viste klassen, da det gjaldt

For abonnenter

Iværksætterbrødre har succes med sportsstrømper: Nu vil de også lave en forretning ud af vitaminer og mineraler

Odense

Charlotte skralder sig til et madbudget på 200 kroner om måneden: Få hendes bedste råd her

Økonomien bremser op: Faldende boligpriser og store rentestigninger i vente

Nordfyn

Lang hård fødsel: Så blev vandkantsdanmark lige en perle rigere

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

De frygter hestepærer, ødelagt strand og skræmte dyr: Beboere vil ikke lægge strand til badende heste

Odense

Opsigtsvækkende forsøg i Odense: Kan et træ styre sine egne bevægelser med hjul under rødderne?

Annonce