Annonce
Odense

Fuldt hus til maratonsang: Odenseanerne sang i seks timer

Seks forskellige pianister akkompagnerede undervejs. Her er det jazzpianist Tage Krog Nielsen, der blandt andet spillede til de sange, som Annette Vilhelmsen havde valgt under temaet sprog og ånd. Foto: Stine Jessen Jensen
240 lagde stemmer til 70 sange fra Højskolesangbogen på seks timer til maratonsang i Den Fynske Opera søndag. Sidste års trængsel og venten ved indgangen udeblev i år.

Klog af skade var veninderne Else Hansen og Inga Oceansey fra Vissenbjerg kommet i god tid søndag formiddag for at sikre sig en plads til årets maratonsang i Den fynske Opera. De to tidligere lærer-kollegaer elsker at synge og ville heller ikke i år gå glip af det populære arrangement på HCA Festivals. Sidste års trængsel ved arrangementet havde gjort indtryk.

Alle, der kom fra morgenstunden i år, fik imidlertid en plads i god ro og orden, og velkomsten lød fra journalist og forfatter Frode Muldkjær, der - hvis han selv skulle sige det - havde valgt en voldsomt provokerende sang som indledning til arrangementet.

Med nummer 162, "Den danske sang er en ung blond pige", med tekst af Kai Hoffmann og musik af Carl Nielsen, kom maratonsangen godt i gang, og herefter var der plads til både de kendte og mindre kendte sange fra Højskolesangbogen inddelt i samme temaer, som sangbogen. 12 sangværter fra Odense sørgede for at vælge sange ud og sige lidt bevingede ord indimellem. I løbet af de seks timer, sangarrangementet varede, blev der sunget godt 70 sange akkompagneret af syv forskellige pianister.

Der var ikke mange sange, de rutinerede korsangere Else Hansen og Inga Oceansey ikke kunne synge med på, for hver fredag synger de to højskolesange i halvanden time sammen med 50 til 60 andre i Vissenbjerghus. Hver 14. dag synger de desuden i deres eget kor af pensionerede lærere fra Vissenbjerg Skole.

- Man bliver jo så glad af at synge, lød den enkle forklaring fra Else Hansen, da veninderne lod stemmen hvile og fik tid til lidt mad i frokostpausen.

Annonce
Mange blev til hele arrangementet i Den Fynske Opera, der varede fra klokken 10 til klokken 17.

Sangbøger til alle

Efter sidste års store fremmøde i både salen og ved indgangen havde arrangørerne fra Odense Højskoleforening, Odense Valgmeninghed, Galleri Rasmus og Garagehøjskolen, taget forholdsregler.

Der var stillet lige netop 240 højskolesangbøger frem, som er det antal syngende gæster, der måtte være i salen af hensyn til brandsikkerheden. Alle blev bedt om at tage en sangbog - også dem, der havde deres egen med - og på den måde var der styr på folks kommen og gåen. Var der fyldt i salen, måtte nye gæster vente, til nogen gik.

Spørger man veninderne fra Vissenbjerg, er en anden løsning dog mere oplagt.

- Man kan da bare finde et større lokale at synge i, så alle kan være med, lød forslaget fra Else Hansen.

Gik du glip af maratonsang er der rig lejlighed til at syge andre steder i løbet af HCA Festivals.

Den 21. august er der alsang på plænen ved Sankt Hans Kirke. Her vil blive sunget fra Højskolesangbogen foruden nyere musik af blandt andet Kim Larsen. Onsdag klokken 11 til 12, Sankt Hans Plads.

Desuden er der hver morgen morgensang i Kunstgaden, Ny Vestergade. Fra mandag til fredag klokken 9.30 til 10.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1969: Cafeteria i Mageløs brændte - men gæsterne blev siddende

1994 Nu er der mulighed for at få en garanteret medicinfri flæskesteg på julebordet. Som den første forretning i Odense har Kvickly i Dalum fået en statsautoriseret godkendelse til at sælge ferskt økologisk grisekød. Slagtermester Søren Nielsen i Kvickly siger, at grisene med garanti aldrig har fået medicin eller mærkelige tilskudsstoffer. Vi får kødet fra den ene af to producenter i Jylland, der er statskontrollerede. Og selv bliver vi også kontrolleret i alle ender og kanter. Kødet skal håndteres for sig selv, og skal der midt på dagen skæres mere, skal værktøjet renses, hvis det i mellemtiden har været brugt til andet grisekød. Det økologiske kød koster 10 kroner mere kiloet, og Kvickly kan kun få 100 kilo om ugen. 1969 Odense Brandvæsen havde ved midnatstid besvær med at få gæsterne i cafeteriaet Go-In, Mageløs 7, til at forlade lokalet, skønt det brændte ret kraftigt i køkkenet og op gennem taget. Det måtte adskillige opfordringer til, før folk rettede sig efter brandvæsenets anvisninger. Den væsentligste grund til, at gæsterne skulle ud, var brandvæsenets kulsyretåge, der er giftig. Og kort efter, at en sådan tåge er sprøjtet ud i et rum, opstår der som følge af slukningen en kraftig røg, hvilket gæsterne ved selvsyn kunne se, da de havde forladt lokalet. Ilden opstod i nogle frituregryder og bredte sig hurtigt gennem aftræksrør til en del af tagkonstruktionen. Det skete ret betydelig skade i cafeteriaet. 1944 Der er i disse dage i København samt i Odense, Aarhus og Aalborg meget vidtgående foranstaltninger under forberedelse til indsats i det øjeblik, der eventuelt skulle opstå katastrofer af et sådant omfang, at hele bydele er i fare for at blive ødelagt af brand. Fra Statens civile Luftværn er udsendt et cirkulære til de lokale luftværnsmyndigheder, hvorefter der så hurtigt som muligt, skal træffes foranstaltninger til imødegåelse af katastrofebrand og ildstorm, et udtryk for fladebrande af en så voldsom karakter, at de kan sammenlignes med naturkatastrofer. Når Ildstorm raserer en by, opstår der en sådan ophedning af luften, at både huse og alt levende fuldstændig opsluges som i en krematorieovn.

Annonce