Annonce
Nyborg

Frygt for nye alvorlige uheld: Friskole får svingbane

Efter flere uheld ved Refsvindinge Friskole skal der nu ske noget med frafiksikkerheden. Der er allerede kommet skilte op, som advarer mod cyklister fra begge sider, og Vejdirektoratet har planer om at anlægge en svingbane på landevejen. Foto: Mogens Rasmussen.
Et projektforslag fra Vejdirektoratet foreslår blandet andet, at kørebanen foran skolen skal have en svingbane, så bilisterne undgå at skabe kø på landevejen foran skolen

REFSVINDINGE: Tæt trafik, dårligt udsyn og en tosporet cykelsti ved indkørslen til skolen.

I april stod skoleleder ved Refsvindinge Friskole, Kasper Max Karlsen, frem og fortalte om sin frygt for nye færdselsuheld ved den lille skole på Østfyn. Siden har Vejdirektoratet lagt vejen forbi og udarbejdet en omhyggelig gennemgang af trafikforholdene ved skolen, og nu er flere projekter sat i værk.

Friskolen har således allerede som en konsekvens af besøget fået et skilt op, som advarer bilisterne ved parkeringspladsens udkørsel om krydsende cyklister. Derudover har Vejdirektoratet indsendt et projektforslag til de relevante myndigheder, hvori direktoratet foreslår, at der skal bygges et helleanlæg til fodgængere samt en svingbane til bilisterne, som fra Ørbæk-siden ønsker at dreje ind på skolen.

Denne hjælp fra Vejdirektoratet sætter skolelederen stor pris på.

- Ja, for Søren. Jeg er meget tilfreds med, at vi forhåbentlig får hjælp til at undgå nye færdselsuheld i fremtiden, fortæller Kasper Max Karlsen.

Annonce

Svingbane vil hjælpe

Refsvindinge Friskole ligger ud til Nyborg-Faaborg-landevejen, hvor der er tæt trafik om morgenen.

Det er især når bilerne skal svinge ind på skolen og aflevere deres børn, at faren opstår.

- Mange af bilisterne kan føle stress om morgenen, når de laver kø på landevejen, fordi de er nødt til at holde tilbage og vente på, at cyklisterne i begge retninger har passeret. Hvis vi får denne svingbane, så fjerner det en stor del af presset for bilisterne, fortæller Kasper Max Karlsen.

Har allerede taget initiativ

Selv tror Kasper Max Karlsen ikke, at projektet bliver sat i værks før næste år.

Skolen har dog ikke tænkt sig blot at vente på yderligere hjælp udefra. Skolen har også valgt at tage ansvar.

- Da Vejdirektoratet var herude, påpegede de, at man kunne gøre mere for bilisternes udsyn, når de forlader skolens parkeringsplads. Derfor har vi allerede gravet en cykelsti fra Nyborg-siden, som løber hen over et græsareal, så cyklisterne bliver ledt væk fra de svingende biler, fortæller skolelederen.

Cykelstien er dog ikke det eneste, som skolen har i sinde at forbedre.

- Når bilisterne i dag skal køre ud fra skolen, så kører de op ad en lille hældning. Denne hældning har vi tænkt os at udjævne, så bilisterne ikke også skal koncentrere sig om at finde koblingspunktet, imens de holder øje med trafikken, fortæller Kasper Max Karlsen.

Ifølge skolelederen har der ikke været en alvorlig ulykke ved skolen siden marts måned, hvor en knallert stødte sammen med en bil, som netop var på vej ud fra parkeringspladsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce