Annonce
Faaborg-Midtfyn

Frygt for karpe-klamydia afblæst: Nu må du igen fiske i Tarup-Davinde

Lystfisker Rasmus Hoffmann er en del af en lille håndfuld fiskere, som de seneste 14 dage har forsøgt at fange en fisk med symptomer, som biologer og fagfolk fra DTU Auqa kunne undersøge nærmere - det er nemlig bedst, at fisken er i live, når diagnosen skal stilles. Det er dog ikke lykkedes at fange en syg karpe, og derfor åbnes der nu op for, at alle kan fiske igen. Privatfoto
Da en syg karpe forleden blev fanget i Tarup-Davinde, blev al fiskeri i søerne indstillet af frygt for en smitsom virus. Intet tyder dog på et udbrud, der har gjort flere fisk syge, og derfor er det nu igen tilladt at kaste snøren.

Tarup-Davinde: - Vi håber, det har været en enlig svale.

Sådan siger lystfisker Rasmus Hoffmann fra Odense Sportsfiskerklub, som Tarup-Davinde Fiskesammenslutning (TDS) er en del af.

For to uger siden skabte en syg og bylde-ramt karpe store bekymringer i fisker-miljøet ved Tarup-Davinde. Fiskerne frygtede først, der var tale om den dødelig koi-virus, der er i familie med herpes-virussen. Men siden blev mistanken rettet mod en virus, der minder mere om klamydia.

Annonce

Al fiskeri i Tarup-Davinde blev med det samme indstillet for at undgå, at smitten - som kun er farlig for fisk - skulle sprede sig til andre søer.

- Siden da er vi kun en lille gruppe, der har fisket i søerne, enten for at finde nogle fisk, der ligger og er syge langs kanten, eller for fange nogle, der har symptomer. Men det er ikke sket, kan en lettet Rasmus Hoffmann fortælle.


Det kan måske godt virke lidt voldsomt at lukke ned for fiskeriet, men det har været med til at kaste lys over, at der kan være problemer i vores søer, og at vi er nødt til at gøre noget ved det, når de opstår.

Rasmus Hoffmann, lystfisker, Tarup-Davinde Fiskesammenslutning


Det er nu 14 dage siden, den syge karpe blev fanget, og at der blev lukket ned for fiskeriet.

- Vi har løbende været i dialog med fagfolk fra DTU Auqa, som har givet råd og vejledning. Efter at have snakket med dem og vurderet situationen, har vi besluttet, at vi godt kan åbne op for fiskeri igen, fortæller Rasmus Hoffmann.

Godt med fokus

Det er dog stadig uklart, hvad den syge karpe egentlig fejlede.

Det var denne karpe, som var årsag til de mange bekymringer. Bylderne ved hovedet kunne være et symptom på en af de smitsomme fiske-sygdomme. Privatfoto

- Sandsynligheden for, at det bliver afklaret, er heller ikke vanvittig stor. Det skulle kun være, hvis der i løbet af de næste par måneder bliver fanget en fisk med de samme symptomer, siger Rasmus Hoffmann.

- Nu det højst sandsynligt kun er en enkelt fisk, der har været syg, har det så ikke lidt overilet at indstille al fiskeri i 14 dage?

- Nej, det mener vi ikke. Det er et problem generelt i Danmark, at der ikke er fokus på de her fiskesygdomme. Det kan måske godt virke lidt voldsomt at lukke ned for fiskeriet, men det har været med til at kaste lys over, at der kan være problemer i vores søer, og at vi er nødt til at gøre noget ved det, når de opstår.

- I det miljø med karpe-fiskeri, som jeg er en del af, kan vi se, at folk faktisk har reageret rigtigt positivt på det. Det har selvfølgelig ikke været sjovt hele vejen igennem, og der er nogle, der har været urolige. Men i det store hele har det været godt, for på den lange bane vil det være med til, at folk reagerer hurtigere, hvis de opdager en syg fisk. Og på den måde kan vi få stoppet en eventuel smittespredning, mener Rasmus Hoffmann.

Annonce

Sprit dit grej

Fra fredag den 10. juli er det således igen tilladt at fiske i søerne, men Rasmus Hoffmann opfordrer til, at man som fisker stadig tager sine forholdsregler.

- Man skal bare give den gas, som man plejer. Men vi vil stadig anbefale, at man desinficerer sit fiskegrej bagefter. Men det ville vi anbefale, uanset om der har været sygdom eller ej. Der kan være forskellige patogener i forskellige vande, som ikke går godt sammen, og man kan altid komme til at tage noget med sig, siger han.

Rasmus Hoffmann håber også, at andre besøgende i Tarup-Davinde vil være opmærksomme.

- Hvis man skulle støde på en fisk derude, som ser syg ud, så vil vi gerne høre om det. Vi vil gerne have opklaret, hvad der har været på spil derude, så skulle der dukke en fisk med symptomer op, vil vi gerne sende den til DTU, lyder det.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

OB

Legenden Lars Høgh i sin bog om OB's bestyrelsesformand: Niels Thorborg tog mig aldrig over på sit hold

Nyborg

Kraftig blæst: Vindfølsomme køretøjer forbydes på Storebæltsbroen

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Navne

Begravelser og bisættelser torsdag den 2. december

Nordfyn

Telefonstorm på værkstedet: - Folk reagerer først, når Peter Tanev siger, at nu kommer vinteren

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Odense

Odense kravler sikkert væk fra bundplacering: Færre og færre arbejdsløse

Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Odense

Jernalderkvinder beholdt tøjet på: -Jeg var i tvivl, om det ville blive for kedeligt blot, fordi der ikke var nogle bare bryster

Annonce