Annonce
Odense

Frustreret zoo-direktør: - Hvem er det, vi skal spørge?

Skiftende meldinger fra forskellige myndigheder har været en frustrerende oplevelse for zoo-direktør Bjarne Klausen, der indtil videre må opgive at genåbne haven. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Først måtte de åbne, men så blev det kraftigt frarådet af ministre og myndigheder. Så nu har Odense Zoo opgivet planerne om at åbne 1. maj

Ingen har direkte sagt til Odense Zoo og de andre zoologiske haver: - Vi forbyder jer at åbne igen.

Men i løbet af onsdag eftermiddag og aften kom der så mange meldinger fra ministre og myndigheder, der kraftigt frarådede en genåbning, at Odense Zoo har droppet planerne om en genåbning 1. maj.

På Odense Zoos Facebook-side står der nu: "Vi åbner naturligvis ikke, når sundhedsmyndighederne ikke finder det sikkert. Vi bakker fuldt ud op om deres vurderinger og følger dem til punkt og prikke, som vi hele tiden har gjort."

Forløbet har været frustrerende for Odense Zoos direktør, Bjarne Klausen, der i første omgang havde behov for at vide, om zoo var tvangslukket for at få del i hjælpepakkerne.

- Efter påske blev vi så opmærksomme på, at der står på Rigspolitiets corona-hjemmeside, at vi faktisk godt måtte have åbent, siger Bjarne Klausen. Så derfor gik zoo i gang med at forberede en åbning, der fulgte de retningslinjer, der står på hjemmesiden.

Annonce

En vigtig tilføjelse

Faktisk er det ifølge hjemmesiden stadig tilladt for zoologiske haver, safariparker og forlystelsesparker at holde åbent. Men der er kommet en meget væsenlig tilføjelse på hjemmesidens afsnit om zoo, safari-, og forlystelsesparker:

"På nuværende tidspunkt er det imidlertid sundhedsmyndighedernes vurdering, at det af hensyn til at undgå ukontrolleret smittespredning vil være uhensigtsmæssigt at åbne forlystelsesparker og zoologiske haver, som hidtil har været lukket."

- Vi har på intet tidspunkt haft en intention om at gå imod regeringens strategier eller udsætte folk for unødig smittefare. Vi har hele tiden troet, at vi har gjort det rigtige. Jeg har altid lært, at man skal stole på politiet, men det skal man så åbenbart ikke nu, siger Bjarne Klausen.

Annonce

Hvem skal vi spørge?

Nu er genåbningen af zoo så udsat på ubestemt tid, og det er i sig selv frustrerende. Oven i det ved man i zoo ikke, hvilke myndigheder man skal gå til for at få retningslinjer og åbningsmuligheder på plads.

- Hvem er det, vi skal spørge? Det er det næste, vi skal finde ud af. Hvis det er sundhedsmyndighederne, der bestemmer, er det selvfølgelig dem, vi skal have en snak med, om hvordan vi gør det her smartest, siger Bjarne Klausen og tilføjer:

- Eller er det erhvervsministeriet, der bestemmer. Det er det, vi skal finde ud af.

Hvordan vil I gøre det?

- Vi er ved at skrive et brev til de to ministre (erhvervsminister Simon Kollerup og justitsminister Nick Hækkerup, der begge var ude og fraråde en genåbning, red.).

- Vi rækker hånden ud og fortæller, at vi rigtig gerne vil samarbejde - det har vi jo villet hele tiden, siger Bjarne Klausen.

Annonce

Brev uden svar

Det handler simpelthen om at få myndighederne i tale og få gang i en dialog. Faktisk har man, fortæller Bjarne Klausen, allerede 8. april fra den danske for forening for akvarier og zoologiske haver skrevet til erhvervsministeren for at få retningslinjer til at håndtere situationen. Uden at få svar.

- Vi er klar til at møde en delegation op i København, vi er klar til hvad som helst for at få et svar på, hvad vi kan gøre, siger Bjarne Klausen.

- Ellers må vi jo vente på, at der kommer et pressemøde eller en skriftlig udmelding, vi kan forholde os til, for nu kan vi jo ikke bruge Rigspolitiets hjemmeside til noget, tilføjer han.

Odense Zoo havde en klar plan for, hvordan man ville genåbne, og samme dag, som myndighedernes frarådende udmeldinger kom, havde man været rundt i haven for at foretage en masse opmålinger for at finde ud af, hvor der skulle være skilte, og hvor der skulle være afstands-stregerne. Men i det mindste, fortæller Bjarne Klausen, havde man ikke nået at købe stregerne endnu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce