Annonce
Odense

Frustrerede pårørende har fået nok: Vi vil se vores kære på plejecentrene

Carl Bohn har ikke fået lov til at se sin kone siden midt i april, og han savner kontakten med hende. Han synes Odense Kommune nøler med at åbne for besøg, selv om regeringen har sagt det skal være muligt igen. Foto: Christian Nordholt
Flere pårørende er uforstående overfor Odense Kommunes fastholdelse af strikse regler om ingen besøg på plejecentrene - heller ikke udendørs. I andre kommuner kan det lade sig gøre, så hvorfor ikke i Odense, spørger de.

Mens man i mange af landets andre kommuner har fundet ordninger, der sikrer beboere på plejecentre udendørs besøg under coronakrisen, er der ingen muligheder for samvær for beboere og pårørende på odenseanske plejecentre.

Det frustrerer flere pårørende og beboere, der trænger til at se hinanden, og som undrer sig over, at det kan lade sig gøre i andre kommuner, mens man i Odense er tilbageholdende med at give lov til selv udendørs besøg.

Carl Bohn har i tre uger ikke set sin kone Eva, der bor på Albanigades Plejecenter.

Det begynder at blive problematisk, for Eva har en demensdiagose, og det gør det særligt svært, fortæller han:

- Som dagene går, bliver jeg tiltagende urolig over, at vi glider længere og længere væk fra hinanden - og med udsigten til, at vi måske ikke kan indhente det tabte, når det hele en gang igen lukker op.

Han plejer at besøge sin kone cirka tre gange om ugen, hvor de har nogle gode hyggestunder sammen.

- Mit nære mål er at kunne møde hende på udendørsareal på behørig afstand. Det gjorde vi de første dage, indtil denne måde blev lukket af, fortæller han.

Allerede den 4. april offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en vejledning om besøg på plejecentre og heraf fremgik det, at de enkelte kommuner kunne åbne for udendørs besøg, hvis man fandt det forsvarligt.

Flere kommuner tillod herefter pårørende at komme på besøg på plejecentrenes matrikler - udendørs og ved at overholde strenge forholdsregler. Andre steder - som i Odense Kommune - valgte man at afvente yderligere retningslinjer for, hvordan disse besøg kan foregå.

Det er disse retningslinjer, man stadig venter på i Odense Kommune, inden man lader de pårørende mødes med beboere på plejecentrene.

Men ventiden er efterhånden for lang, mener de pårørende.

- Jeg synes kommunen sidder på hænderne, bemærker Carl Bohn.

- Politikerne i byrådet skal tage det ansvar, som de har fået overdraget af Sundhedsstyrelsen og dermed staten. Kommunen har da masser af fagpersoner, der ved noget om det her. De er nogle tøsedrenge, og aben ligger helt klart hos kommunen

Tage Aabech, søn til 104-årig, der bor på Plejecenter Hvenekilden.

Brug sund fornuft

Også Tage Aabech er frustreret over Odense Kommunes strenge regler for besøg hos plejehjemsbeboere. Han har fået at vide, at der ikke er noget praktisk til hinder for, at han kan besøge sin mor på 104, som bor på Plejecenter Hvenekilden. Hun har ikke fået besøg siden den 11. marts.

Derfor køber han ikke kommunens forklaring om, at man som kommune ikke kan tage ansvaret.

- Politikerne i byrådet skal tage det ansvar, som de har fået overdraget af Sundhedsstyrelsen og dermed staten. Kommunen har da masser af fagpersoner, der ved noget om det her. De er nogle tøsedrenge, og aben ligger helt klart hos kommunen. Det er for dårligt, at de ikke tager ansvar her, påpeger han.

Tage Aabech kan ikke forstå, hvorfor han ikke må se sin mor udenfor på hendes terrasse. Moren er sund og frisk og savner både sin gymnastik og at få besøg af Tage og hans kone, der nu kun kan tale i telefon med hende.

- Men det er lidt svært at ringe til hende, for vi ved ikke, hvornår hun tager sig en lur. Hun keder sig jo, så hun sover meget, og vi er faktisk bange for, at hun går lidt i stå.

- Som søn og pårørende kan jeg jo noget, som personalet ikke kan. Blandt fortæller jeg om familien og sikrer, at hun holder kontakt med min søster, som bor i Frankrig. Jeg plejer at læse mails op for hende, fortæller Tage Aabech, der er helt klar over risikoen ved besøg, og som også er klar til at tage alle forholdsregler.

- Selvfølgelig skal vi passe på, men der er nogle regelryttere ind i mellem. Jeg kan virkelig anbefale, at vi går over til at anvende sund fornuft i den her sag, siger han.

Carl Bohn ønsker at besøge sin kone Eva på Albanigades Plejecenter, og er helt indstillet på, at det skal være udenfor og på behøring afstand. Han er frustreret over, at kommunen ikke tillader det. Foto: Christian Nordholt
For to uger siden kunne Carl Bohn godt få lov at se sin kone her på brandtrappen bag Albanigades Plejecenter. Det er slut nu, indtil der kommer nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce