Annonce
Navne

Frivilligt arbejde som hobby

Jesper Ansbæk har frivilligt arbejde som hobby. Han er blandt andet formand for Langelands Stivenner, der forleden kunne byde 107 deltager velkommen på en tur ved Skovsgaard. Foto: Gitte Kjeldal
Jesper Ansbæk flyttede til Langeland som pensionist, både fordi hans kone fik job, men også fordi han mener, at her kan man trække vejret frit og være sig selv. Han er engageret i mange ting senest i Langelands Stivenner, som han er en succesrig formand for.

Det kom bag på Jesper Ansbæk da han for en uges tid siden skulle byde velkommen til 107 detalgerne på en vandretur ved Skovsgaard på Langeland, det var en overvældende opbakning.

- Folk vil gerne gå og de vil gerne have noget at vide om det, de ser, når de er ude at gå, siger han, der kunne tælle folk fra hele øen, fra sydfyn og så langt væk som Kerteminde.

- Det er lokale, det er sommerhusgæster og folk udenøs fra, der har hørt om turen. Det er klart det grå guld, der er med på sådan en tur, men der var enkelte unge også, siger Jesper Ansbæk, der mener, at det er vigtigt at Langeland har konkrete tilbud til både fastboende og turister, hvis man vil holde på begge dele.

Annonce

Jesper Ansbæk

71 år. Født og opvokset i Tønder, hvor forældrene var gymnasielærere.

Uddannet biolog fra Københavns Universitet. Engageret i miljøorganisationen Noah.

Har haft job i amter, regioner og især beskæftiget sig med vandrammedirektivet.

Han har senest vært ansat i et privat firma, hvor han har rådgivet om miljøspørgsmål.

Han har siddet i byrådet i Suså Kommune for Socialdemokratiet.

Flyttede for få år siden til Langeland, hvor han bor i Rudkøbing sammen med hustruen Lisbeth Emsholm, der også er biolog og arbejder i Langeland Kommune. Har tre børn og fire børnebørn, alle bosat i Københavns-området.

Engageret på flere fronter

Det grå guld hører 71-årige Jesper Ansbæk selv til. Han flyttede for få år siden til Langeland, den umiddelbare årsag var, at hans hustru Lisbeth Emsholm fik job hos Langeland Kommune som biolog, men der var også en anden grund.

- På Langeland kan man ånde frit, her kan man være sig selv, man behøver ikke påtage sig noget, folk er ligefremme, og det er nemt at komme i kontakt, siger Jesper Ansbæk der bor i et moderne parcelhus i Rudkøbing med udsigt til marker, hvor der ofte er muligt at få et dyr i kikkerten, den er til gengæld placeret, så den ikke først skal findes frem og pakkes ud, inden man kan studere dyrelivet.

Det er nu ikke, fordi han sidder meget og glor meget ud over markerne. Han har travlt, for han har frivilligt arbejde som hobby.

Han er, udover at være formand for Langelands Stivenner, også medlem af bestyrelsen for Langelands Erhvervs- og Turistforening, han er i bestyrelsen for Lohals Havn og han er praktisk gris på Ørstedspavillonen og i Medicinhaverne i Tranekær.

Jesper Ansbæk har i en årrække været medlem af Socialdemokraterne, en tradition i familien, dog ikke hos hans forældre, men hos bedsteforældre og længere tilbage. Han har tidligere siddet i byrådet i Suså Kommune, da han boede i Glumsø og stillede også op til kommunalvalget i Langeland Kommune i 2017.

- Men jeg fik så få stemmer, at det er der vist ingen grund til at rode op i, griner han.

- Her kommer mennesker fyldt med entusiasme

I stedet kastede han sig over frivilligt bestyrelsesarbejde.

- Selv om jeg godt kan have ondt af nye politikere, der er fyldt med visioner og tanker om det de gerne vil og så ender med at skulle sidde og pille i budgetter for at finde besparelser, der hvor det gør mindst ondt, så er frivilligt arbejde ikke mindre svært eller konfliktfyldt. Her kommer mennesker fyldt med entusiasme og vil gerne engagere sig i noget de virkelig brænder for. Der er risikoen for at det kan gå helt galt stor, og det gør det også af og til. Det er virkelig en balance som man må organisere sig til, siger Jesper Ansbæk.

Jesper Ansbæk er uddannet biolog fra Københavns Universitet. Han er født og opvokset i Tønder, hvor forældrene var gymnasielærere.

-De var tilflyttere, så jeg er ikke sådan sønderjyde i mange generationer men grænselandet gjorde da indtryk på mig. I dag ligner det Langeland, der er kun gymnasiet tilbage, ingen styrelser domhuse eller seminarium, siger han.

Som biologistuderende var han stærkt engageret i miljøspørgsmål og med i miljøorganisationen Noah.

- Det er de spørgsmål der stadig er aktuelle i dag og som man nu er begyndt at tage alvorligt, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Lynfrosten giver nye muligheder

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce