Annonce
Assens

Frivillighed: 40 procent af os er engageret i friviligt arbejde

Marlene Boud fra Agedrup (t.v.) her i snak med Tina Skov Stjernegaard, tager hveranden tirsdag turen til Tommerup for at udpakke og sortere varer hos De Gule Hjælpere. Hun blev lokket til at en kollega for et årstid siden. -Det er et fedt koncept, at det gavner mennesker, og at vi samtidig undgår at smide så meget mad væk, synes hun. Foto: Lise Wolf

De Gule Hjælpere i Tommerup, Giv og Få i Glamsbjerg, Kolding Madhjælp, Nordjysk Fødevarehjælp. Allesammen foreninger eller organisationer, der på privat basis hjælper folk med en stram økonomi med at få mad på bordet og tøj på kroppen.

Danskerne har en lang tradition for at yde en frivillig indsats. 40 procent af os er aktive som frivillige. Mange i idrætsforeninger og næstflest med frivilligt socialt arbejde som ovenstående eksempler.

- Det er en meget lille del af danskerne - 25-30 procent - som aldrig har engageret sig. Bliver vi indigneret, så gør vi noget. Det har vi 170 års historie for, siger Mette Hjære, konsulent og koordinator for analyse og formidlingsteamet ved Center for Frivillig Socialt Arbejde, SFSA, i Odense.

Om der er en særlig tendens i tiden til at tage private initiativer, som de ovenfor nævnte, er der ikke forskningsmæssigt belæg for at konkludere, siger Lars Skov Henriksen, professor i sociologi og socialt arbejde ved Aalborg universitet, men han medgiver, at det kan se ud som om, det er tilfældet.

- Jeg tror, vi alle kan have en fornemmelse af, at det er i stigning. Det er lettere at gøre i kraft af de sociale medier. Man kan hurtigt få det op at stå og spredt, måske er der en tendens til, at man gerne vil gøre noget, man selv sætter sit fingeraftryk på. Det er meningsfuldt for en selv i stedet for at give et årligt beløb til eller være medlem af Folkekirkens Nødhjælp, siger Lars Skov Henriksen.

- Vi vil rigtig gerne hjælpe og gøre en forskel. Og har vi overskud og ressourcer, fritid og helbred og mulighed for at gøre noget, så gør vi det, siger Mette Hjære. En anden drivkraft for motivationen hos de mange frivillige er i følge Mette Hjære, at man samtidig synes, det er sjovt, og at man oplever et godt socialt fællesskab med de andre frivillige.

Hun fortæller, at mens finanskrisen påvirkede det frivillige engagement markant og pressede folk ud af foreningerne ude i Europa, var det ikke noget, man mærkede til i Danmark.

- Her er det sådan, at opstår der et behov, så må vi stå sammen. Et eksempel er flygtningekrisen. Havde vi kunnet måle engagementet der, tror jeg, vi havde fået det bekræftet, siger hun.

Frivillighed

40 procent af danskerne er engageret i frivilligt arbejde. Flest i Region Nordjylland (44 procent). I Region Sydjylland er det 39 procent.

Især de unge og de 70+-årige engagerer sig.

Frivilligt socialt arbejde adskiller sig fra andre former for frivilligt arbejde.

61 procent af de frivillige er kvinder (generelt 51 procent)

Der er flere frivillige i alderen 30-39 år (40 procent mod generelt 35 procent).

De frivillige har gerne en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Der er flere i Region Hovedstaden end i andre regioner.

Motivation: At hjælpe andre og gøre en forskel spiller en markant større rolle end for frivillige på andre områder. De frivillige er ofte frivillige i flere sammenhænge end andre frivillige og bruger flere timer.

Kilde: CFSA

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce