Annonce
Kerteminde

Frivillige vil stoppe flytning af bibliotek: - Folk i Munkebo skal op på barrikaderne

De tror og håber, at flytningen af Munkebo bibliotek kan stoppes. Fra venstre: Grethe Nielsen - Munkebo Koret, Ingrid Jørgensen - Livskræft i Seniorlivet, Agnete Søgard Hansen - Munkebo Biblioteks Venner, Benny Pedersen - Munkebo Bridgeklub. Foto: Peter Ammitzbøll.
Munkebo Biblioteks Venner og 13 lokale foreninger vil overbevise byrådet om, at Munkebo Bibliotek ikke skal flyttes. Mandag aften har de indkaldt til borgermøde i Munkebo.
Annonce

Munkebo: - Vi har ikke fået nogen afbud, så vi regner med, at hele byrådet kommer på mandag, fortæller en kampklar Agnete Søgaard Hansen, der er formand for Munkebo Biblioteks venner.

Samen med de 13 foreninger, der hører til i Munkebo Bibliotek, har vennerne inviteret hele byrådet og alle borgere i Munkebo til borgermøde om Munkebo Biblioteks fremtid. Kommunen planlægger nemlig at flytte biblioteket over i forsamlingshuset. Og det synes hverken biblioteks vennerne eller de 13 foreninger, der hver uge bruger bibliotekets lokaler, er en god idé.

De har hængt plakater op i Munkebo, spredt budskabet på facebook og hevet fat i venner og bekendte, så de forventer, at der bliver fuldt hus på mandag.

- Hvis den her flytning bliver gennemført, så kommer det til at ødelægge det for mange, så det er nu, folk i Munkebo skal op på barrikaderne, siger Agnete Hansen.

Flytningen af Munkebo Bibliotek er en del af en større rokade, hvor kommunens sælger ud af sine bygninger for at spare på driften.

Det nuværende bibliotek skal i stedet indrettes til arbejdsplads for kommunale medarbejdere fra de gamle rådhuse i Langeskov og Munkebo.

Borgermøde i Munkebo

Mandag 18. november klokken 19. er der borgermøde om flytningen af Munkebo Bibliotek i Munkebo Forsamlingshus.

Alle er velkomne, og hele byrådet er inviteret.

Mødet er arrangeret af Munkebo Biblioteks Venner og 13 foreninger, der er brugere af lokalerne i Munkebo Bibliotek.

- Vi ønsker at give udtryk for vores utilfredshed med idéen om at flytte Munkebo Bibliotek til Munkebo Forsamlinghus, skriver Munkebo Biblioteks Venner i indkaldelsen til mødet.

Annonce

Læste om det i avisen

At Munkebo Bibliotek skal flytte, kom som lidt af en overraskelse for Agnete Hansen.

- Vi er hverken blevet spurgt eller har hørt om flytningen, inden vi pludselig læste det i avisen, siger Agnete Hansen.

Munkebo Bibliotek er i dag hovedbibliotek i Kerteminde Kommune, hvor borgerne har adgang fra syv morgen til ti aften. Agnete Hansen vurder, at med flytningen får biblioteket cirka halveret sit areal, men om det overhovedet kommer til at spare nogle penge, er hun i tvivl om, for forsamlingshuset skal bygges om, før end det kan bruges som bibliotek.

- Det skal totalrenoveres. Der er både behov for et nyt gulv og loft. Så hvorfor overhovedet begynde på det, når vi nu har et godt bibliotek, der er bygget til formålet, forklarer Agnete Hansen, der heller ikke forstår, hvorfor kommunens medarbejdere ikke kan flytte ind i forsamlingshuset, hvis håndværkerne alligevel skal til at bygge det om.

Annonce

Folk falder fra

Munkebo Bibliotek rummer ikke kun bøger, bagest i biblioteket er der et udstillingsrum, hvor lokale kunstnere udstiller og et stort lyst lokale, hvor 13 foreninger holder til.

Tirsdag aften er det Munkebo Bridgeklub, der triller spillebordene frem og blander kortene.

- Vi har intet fået at vide om, hvor vi skal flytte hen, fortæller formand Benny Pedersen, der på trods af sine 67 år kalder sig selv for: "den unge mand i klubben." Gennemsnitsalderen er nemlig omkring de 80, og den høje alder kræver, at der er nem adgang og gode forhold for spillerne. Og det er der på Munkebo Bibliotek.

- Her har vi et godt lys, og det er vigtigt. Men hvis vi først skal hen og jonglere med at tage spilleborde frem og tilbage, så begynder det at knibe, og så falder folk fra, siger Benny Pedersen.

Annonce

Det bliver dyrere for kommunen

Netop de gode adgangsforhold og servicefaciliteter ved Munkebo Bibliotek er også vigtige for foreningen Livskræft i Seniorlivet, der dyrker gymnastik i lokalet.

- Hvis vi skal et sted hen, hvor vi skal op og ned ad trapper for at komme på toilettet, så kommer folk ikke. Så bliver de siddende derhjemme og skal have mere hjemmehjælp, og det bliver bare dyrere for kommunen, advarer Ingrid Jørgensen fra Livskraft i Seniorlivet.

- Politikerne, de råber så højt om de frivillige og takker os, men de gør jo ikke noget for os.

En gang om ugen er det Munkebo Koret, der øver i biblioteket.

- Det går faktisk rigtigt godt i Munkebo koret. Vi laver den ene succes efter den anden, og det kan vi, fordi vi har ordnede forhold, når vi øver. Der er også køkkenfaciliteter her, så vi kan pleje det sociale sammenhold, og det er meget væsentligt, fortæller formand Grethe Nielsen, der heller ikke har fået noget at vide om, hvor koret skal flytte hen.

Annonce

Måske kan flytningen stoppes

Rådhusene i Munkebo og Langskov er allerede sat til salg, så de frivillige kræfter ved ikke helt, om det endnu er muligt at redde Munkebo Bibliotek. Men de håber.

- Biblioteket er fyrtårnet i foreningslivet her i byen, og det er meget væsentligt, at vi i en lille by som Munkebo fastholder noget kultur, siger Grethe Nielsen, der tror, politikerne på mandagens møde kan overbevises om, at biblioteket ikke skal flytte.

- I hvert fald forventer vi, at politikerne på mandag, så kan svare på, hvor vi skal være henne, hvis vi ikke skal være her.

Benny Pedersen er lidt mere optimistisk:

- Vi er nødt til at tro på, at vi kan stoppe det.

- Jeg tror simpelthen ikke, politikerne er klar over, hvad de har sat i gang. De ved ikke hvor mange mennesker, det berører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

OB's pokalmodstander har trukket stikket

Danmark

Frank Jensens kone: Frank betalte prisen for at være et normalt menneske

Nordfyn For abonnenter

Per er direktør i udskældt branche: - Vi arbejder intenst med at overbevise unge mennesker om, at plast er en del af løsningen

Annonce