Annonce
Læserbrev

Frivillige. Vi siger ja tak til en udstrakt hånd

Annonce

Synspunkt: I Region Syddanmark har vi mange dygtige, veluddannede og erfarne medarbejdere ansat – både på sygehusene, i psykiatrien, på de sociale centre og som ambulancereddere. De yder en kæmpe indsats hver dag.

Men vi har også de frivillige. Mennesker, som stiller deres tid og ressourcer til rådighed for at yde en frivillig indsats, og som brænder for at gøre en forskel for deres medmennesker. De findes både på sygehusene og de sociale centre, hvor de har tid og ro til at lytte til borgerne, hvor de hjælper borgerne med praktiske gøremål, holder dem ved selskab til julemiddagen eller underholder med sang og musik.

De frivillige findes også uden for sygehusenes og centrenes mure. Her yder de for eksempel en kæmpe indsats som frivillige akut- og førstehjælpere, der er klar til at rykke ud med førstehjælp og redde liv døgnet rundt.

Og så er der alle de frivillige, som selv har været patienter eller pårørende, og som nu hjælper andre patienter i samme situation. Det kan være en uvurderlig støtte for patienterne at tale med en frivillig, som har oplevet sygdommen på egen krop og ved, hvordan det føles. En viden, medarbejderne normalt ikke kan bidrage med.

Vi er dybt taknemmelige for, at disse frivillige syddanskere vil stille deres tid og ressourcer til rådighed.

For at give de frivillige gode vilkår, har regionsrådet i oktober vedtaget en ny politik for frivillighed og medborgerskab, udviklet i samarbejde med blandt andre frivillige, medarbejdere og patientforeninger.

Samtidig har regionsrådet afsat tre mio. kr. på budget 2020 til frivilligkoordinatorer på regionens sygehuse. Koordinatorerne skal understøtte og udvikle samarbejdet med de frivillige – og være med til at tiltrække nye frivillige kræfter.

Kritiske røster er bekymrede for, at de frivillige skal erstatte personalet. At det er en måde at spare løn på. Det vil jeg gerne blankt afvise. Det er på ingen måde meningen, at frivillige eksempelvis skal have med behandling og pleje af patienter at gøre eller udføre portørernes arbejdsopgaver.

Men de frivillige kan stadig være med til at give ekstra værdi og lette hverdagen – ikke kun for patienterne på sygehusene eller for borgerne på de sociale centre, men også for medarbejderne.

For de frivillige kan for eksempel sætte sig hos en patient og høre om patientens liv og glæder. De kan spille brætspil, læse bøger højt eller sætte blomster i vand. Og så kan de have en patienterfaring, som medarbejderne ikke besidder, eller de kan på anden vis være et sted i livet, som matcher patienterne - som for eksempel de frivillige fra Ungdommens Røde Kors, der arrangerer café for andre unge, der er indlagt.

De frivilliges omsorg kan med andre ord bidrage med noget særligt og samtidig give medarbejderne bedre mulighed for at udføre de mange opgaver, som frivillige hverken kan eller skal løse.

Vi er meget optaget af at sørge for, at vores frivillige er godt rustet. At de ved, hvordan de skal agere – både når det gælder tavshedspligt og hygiejne. Men også når det drejer sig om, hvad borgerne kan tåle og ikke kan tåle. For det er hverken rart for borgerne eller for de frivillige selv, hvis der er usikkerhed om, hvordan de frivillige skal færdes på en sygehusafdeling, eller hvad de må og ikke må hjælpe med. Sidst, men ikke mindst, vil jeg gerne slå fast, at man altid er i sin gode ret til at takke nej til en frivillig hånd.

I Region Syddanmark ser vi frem til at fortsætte vores gode samarbejde med de frivillige. Med den nye politik og ansættelsen af frivilligkoordinatorer skaber vi yderligere muligheder for at styrke dette samarbejde. For vi siger ja tak til en udstrakt hånd og tager imod den med kyshånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce