Annonce
Sydfyn

Frivillige kører bus på landet

Jørgen B. Svendsen hjælper et par junghovedboere ud af den første bus som var lejet. I dag er bussen leaset. Foto: Jungshoved Lokalråd
På Sydsjælland stod beboerne i Jungshoved nær Præstø uden transport - løsningen blev en kommunal bus med frivillige som chaufører
Annonce

To ture om dagen til Præstø kører Frøen - en kommunal delebus, der fragter beboere i området Jungshoved på Sydøstsjælland ind til Præstø, som er områdets centerby.

Når der ikke køres faste ture, kan de lokale leje bussen efter aftale. Det er en lille nipersoneres bus som kan køres uden stort kørekort, og chaufførerne er en gruppe frivillige, der tager et par vagter hver om måneden.

Jørgen B. Svendsen er næstformand i lokalrådet for Jungshoved og en af bagmændende bag delebussen.

- Vi var helt uden offentlig transport. Der var en flex-ordning, men den var dyr både for kommunen og for borgerne. For Vordingborg Kommune kunne det betale sig at støtte en delebus, og jeg tvivler på, at der er lokale vognmænd, der føler sig udsat for urimelig konkurrence, for der kan ikke være meget overskud på en tur til Jungshoved, fortæller Jørgen B. Svendsen.

- I første omgang kørte vi i en lejet bus i et halvt år som en forsøgsordning, og siden har kommunen leaset en bus til os i tre år.

- Der bor en del ældre mennesker og en del mennesker, der ikke har ret mange penge mellem hænderne i vore område, og det også en social ting, at man har råd til at komme med bussen og købe ind i Præstø, siger Jørgen B. Svendsen.

Bussen kører to gange om dagen med afgang fra Jungshoved kl. 9.30 og 13.30 og afgang fra Præstø 11.15 og 15.15.

- Jungshoved er et afgrænset område og næsten en halvø. Det er et lille samfund, hvor alle kender alle. Vi har ikke haft problem med at der ikke bliver passet på bussen, når den bliver lejet ud, fortæller Jørgen B. Svendsen.

Allan Capion og Jørgen B. Svendsen (inde i bussen) er frøens bagmænd. Foto: Jungshoved Lokalråd
Annonce

Samkørsel i fremtiden

Delebussen har fået stor opmærksomhed i pressen og mange har henvendt sig for få mere at vide om, hvordan det er lykkedes lokalrådet på Jungshoved at skaffe bussen.

- Hvis jeg skal råde nogen til, hvad de skal gøre, er det først og fremmest at undersøge, hvilke penge kommunen bruger på ordninger, som måske kunne gøres billigere. Derudover er det vigtigt, at have nogle, der styrer logistikken, hvem der kører hvor, og hvem der skal afløse, hvis nogen bliver syge. Det er forholdvist krævende.

- Vi diskuterer også, hvad vi skal gøre, når det ikke længere kan lykkes at skaffe frivillige nok til at køre bussen. Om vi skal satse på andre ordninger, og om vi kan organisere noget delebil-samkørsel istedet. Det er nok sandsynligt, at det bliver sådan noget i fremtiden, siger Jørgen B. Svendsen.

Jungshoved er et forholdsvist afgrænset område i sydøstsjælland. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce