Annonce
Assens

Frivillig læseguide: - Ja, så hvem er hende Greta dér?

Denne mandag er der en novelle og et digt på programmet for læsegruppen i Vissenbjerg. Læseguide Pernille Abild Jessen læser højt, mens de andre følger flittigt med i teksten. Ind i mellem stiller hun spørgsmål til de andres tanker og forståelse af teksten. Foto: Laura Kold

Det er ikke den akademiske læsning, der er i fokus, når læsegruppen for seniorer mødes i Vissenbjerg. Alligevel er der bogstavbegejstring, for her hersker glæden til litteratur. Men hende Greta, hende er der vist ingen, der rigtig ved hvem er.

Vissenbjerg: Der er ingen lektier, diskursanalyser eller skemabåret personkarakteristik, når læseklubben for seniorer i Vissenbjerg mødes. I stedet er der kaffe og bogstavbegejstring.

Rundt om et lyst konferencebord, oppe på tredje sal over biblioteket i Vissenbjerg, sidder syv ældre kvinder over 65 år og to læseguides. De har mødtes sådan tre mandage før, men der er ingen faste pladser. Allerede et kvarter før de egentlig har aftalt at mødes, sidder alle klar omkring bordet, hvorfor den frivillige læseguide Pernille Abild Jessen begynder at dele dagens tekst ud. Gruppen kender ikke teksten på forhånd, og de har ikke skulle forberede sig eller læse op på noget. De skal bare nyde en god historie sammen.

- Dagens tekst er en novelle, der hedder 'Visse erindringer'. Nu vil jeg gå i gang: "Greta ligger på chaiselongen, hun siger...", siger 53-årige Pernille Abild Jessen, der er uddannet frivillig læseguide, inden hun læser de første to sider højt.

Imens sidder de syv damer omkring bordet med bøjede hoveder og følger med i teksten. Assens Kommune har i flere år haft læsegrupper for ældre demente på kommunens plejehjem, men nu skal tilbuddet udbredes til andre grupper af ældre: De som kan selv, men som måske efterlyser fritidsaktiviteter eller nogen at snakke med. Derfor har kommunen for en del af værdighedsmidlerne oprettet fire nye læsegrupper for ældre rundt omkring i kommunen.

Annonce

Senior læseklub

Assens Kommune har startet fire nye læsegrupper for ældre over 65 år. Til at begynde med var der oprettet et hold i Assens, Vissenbjerg og Glamsbjerg, men på grund af stor interesse oprettede man et ekstra hold i Assens. På hvert hold er der to uddannede frivillige læseguider og seks-otte deltagende seniorer over 65 år.

De frivillige læseguides har været på et tre-dages kursus i læse- og taleteknikker, som Læseforeningen står for.

Læsegrupperne startede i slutningen af september og mødes en gang om ugen og læser historier og snakker.

Assens Kommune og Læseforeningen driver også læsegrupper for ældre på plejehjem.

Læsegrupperne finansieres af værdighedsmidlerne fra finansloven.

Læseklubben for seniorer over 65 år i Vissenbjerg mødes hvor mandag. Gruppen består af syv damer, der alle deler glæden for snak og litteratur. Foto: Laura Kold

Hvem er Greta?

Pernille Abild Jessen bor i Odense Kommune, men meldte sig som frivillig læseguide i Vissenbjerg, så snart chancen bød sig.

- Jeg har ikke så mange ældre i min familie, så jeg synes, det er hyggeligt at være sammen med nogle med så meget livserfaring, siger Pernille Abild Jessen, der arbejder som dansklærer.

Derfor sidder den akademiske læsning på rygraden af hende. Men i læsegruppen, snakker de bare, siger hun.

Og snakke, dét kan de.

- Ja, så hvem er hende Greta dér, spørger Pernille Abild Jessen tilhørerne. Som en del af den tre-dages uddannelse til læseguide, har hun lært at stille åbne spørgsmål, der skal sætte gang i snakken.

- Hun er enke, manden er død. Og så har hun en smuk have, lyder det fra den ene side af bordet.

- Men hvor er børnene henne? Det lyder ikke som om de kommer meget hos hende, lyder det fra den anden.

Det er ikke en analyse, og der er intet facit. Greta er en figur i en historie, og her forsøger ingen at lade som om, de ved, hvem hun er.

En af kvinderne i læseklubben er Lissy Larsen (t.h.), der bor lige rundt om hjørnet for Vissenbjerg Bibliotek. Hun er glad for at læse bøger, men det kommer meget i perioder, og afhænger af om hun får fundet en god bog. Der er læseklubben god inspiration. Foto: Laura Kold

Gymnastik veninder

Snakken går om bordet. Det er ikke altid nogen har noget at sige til læseguidens spørgsmål, og det er okay.

- Jeg siger måske ikke så meget, men jeg lytter. Jeg læser meget, jeg er glad for at komme her og finde inspiration, siger 84-årige Sara Orby fra Aarup, der følges til læsegruppen med sin veninde.

Flere af kvinderne kender hinanden, de er veninder og går til gymnastik sammen. Det var foreksempel Ellen Hansen, der spurgte, om Lissy Larsen ville med i læseklub.

En anden, der også læser meget, det er Greta fra historien. Hun siger, at man kan nå at læse 4000-5000 bøger i sit liv. Det må være, hvad læsegrupperne forsøger at opnå.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom nu, Mette F.: Hold dit løfte

Det er godt, at regeringen og Kommunernes Landsforening i sidste måned blev enige om en ny økonomisk aftale, der tilfører 2,2 milliarder kroner ekstra til kommunerne i 2020. Det er også fint, at den socialdemokratiske regering i begyndelsen af denne uge sendte millioner af kroner ud til en række af landets vanskeligt stillede kommuner. Og dejligt, at man desforuden har besluttet at sløjfe det rigide omprioriteringsbidrag. De mange skattemillioner, som regeringen har drysset ud med mild hånd i den seneste tid, ændrer imidlertid ikke på, at der er noget rivravruskende galt i Danmark, som Faaborg-Midtfyn Kommunes borgmester, Hans Stavnsager, formulerede det på et byrådsmøde tidligere på ugen. For der er stadig uhyre store forskelle på den service, som landets rige og fattige kommuner tilbyder deres borgere. Derfor er det påtrængende, at regeringen får gennemført en ny udligningsreform. Den nuværende socialdemokratiske regering har varslet, at det vil ske, men det gjorde den foregående Venstre-ledede regering såmænd også – uden at det skete. Derfor er det tilsyneladende nødvendigt at holde statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nikolai Wammen, social- og indenrigsminister Astrid Krag og alle andre ansvarlige ministre fast på, at der skal ske ændringer i udligningen mellem kommunerne. For det dur ikke, at eksempelvis rige kommuner i Nordsjælland kan hente ekstra millioner i hjem til pengetankene på grund af teknikaliteter i lovgivningen, mens fattige landkommuner skal skære i budgetterne. Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Odense, Kerteminde ... budgetforligene er faldet på plads de seneste dage; nogle steder med smalle forlig, andre steder med bred opbakning eller endog i fuld enighed. Alle steder har budgetlægningen dog krævet benhårde prioriteringer og fravalg, blandt andet fordi udligningsordningen stadig ikke er ændret. Derfor er det ikke nok, at regeringen har varslet en ny udligningsreform. Den skal også holde løftet.

Annonce