Vi har taget plads på den lille terrasse med udsigt til haven og marker til alle sider. De eneste lyde - ud over vores egne stemmer - er fuglekvidder og nogle gæs, der skræpper i det fjerne. Fritz Syberg kunne ikke have malet et mere idyllisk billede.
Da parret købte grunden, var det kun Toke, der havde set den. Diana var dog ikke i tvivl om potentialet, da hun så den.
- Det har virkelig været sjovt at udvikle stedet. Toke har været byggelederen og har haft overblikket i forhold til huset, og jeg har primært taget mig af haven. Det vil sige, der var ikke nogen have, da vi overtog grunden. Der var måske 16 frugttræer og nogle bærbuske, men det var det, fortæller Diana Bejlegaard Simris.
Tjørn og brombær, det var alt, tilføjer Toke Løgstrup Leth.
Haven er på 1200 kvadratmeter og er formet som en pizzaslice. I den vestlige spids har Toke bygget et orangeri med et vandingssystem. I det modsatte hjørne er der et drivhus, som Diana bruger til at forspire sine planter. Hun vil skyde på, at hun i dag har over 1000 forskellige arter og sorter.
- Jeg har egentlig ikke arbejdet ud fra en plan. Jorden var ret dårlig, da vi flyttede herud, så det var noget med at tage det i etaper. Vi begyndte med de gængse urter, men gik ret hurtigt over til specialurter, som jeg har samlet over de seneste seks år. Vi har mange prydplanter, men det er især spiselige ting, vi dyrker, og hvis de både er flotte og spiselige, er det helt perfekt. siger hun.
- Det er også den måde, vi har bygget på. Vi har hygget os med det, og når vi har haft råd til byggematerialer, har vi sat mere i stand. Lige da vi flyttede hertil, dryppede det ind der, hvor vi har soveværelse - nede ved fodenden af vores seng. Så det fik vi hurtigt ordnet, indskyder Toke Løgstrup Leth.
I de seks år Diana og Toke har boet på ejendommen, har de købt over 70 nye træer. Specielle træer som spisekastanjer, morbær, fersken og figen.
- Det er sorter, der er udviklet til at kunne klare det danske klima. Vi har også et paw paw-træ. Dens frugter smager af en blanding af mango, jordbær og banan, og så har frugterne konsistens som en avocado, fortæller Diana Bejlegaard Simris.
Frugttræerne er først og fremmest til eget forbrug, men der er altid en overflod af et eller andet, som når 80 ferskner modner på én gang. Det nyder venner og familie godt af.
Urterne og de spiselige planter er Diana dog begyndt at gøre til sin levevej. I februar sidste år tog hun mod til sig og kontaktede restauranten The Balcony i Odense for at høre, om ikke de kunne være interesseret i at købe nogle af hendes special-urter.
- Der findes virkelig mange flotte planter, som også kan spises, så det virker helt oplagt. Vi har en bekendt, der er kok. I første omgang spurgte jeg hende, om hun troede, at det kunne være noget, som restauranterne kunne være interesseret i. Det mente hun, at de var, så jeg aftalte med The Balcony, at jeg skulle komme ind med nogle forskellige urter, fortæller Diana Bejlegaard Simris.
- Jeg tog noget bronzefennikel med og kvæsurten, der smager af agurk. Jeg havde også noget specielt, stribet grønkål med. Det var minus syv grader udenfor, og jeg var usikker på, om det, jeg havde planlagt at tage med, kunne klare så hård frost, men det gik, for det er hårdføre urter. De var vilde med det og ringede til mig efter et stykke tid, og så var jeg sådan set i gang.
Siden er Diana også begyndt at sælge til andre restauranter på Fyn, og hun har fået lov til at låne noget jord af en biodynamisk landmand i området. Her dyrker hun kål og andre grøntsager.
- Jeg prøver nogle forskellige ting og har blandt andet sat tidlige kartofler og sået små gourmet-gulerødder. Og kål. Alle mulige slags dekorative, grønne kål - som for eksempel blomsterkål og røde rosenkål. Nogle specielle sorter, som jeg synes, er smagfulde og flotte, siger hun.
Der er dog visse udfordringer i forhold til økologicertificeringer, fordi frøene skal være økologiske.
- Det har været en udfordring at skaffe økologiske frø, som er et krav på det biodynamiske markstykke. Mange af de sjældne urter og grøntsagssorter, jeg dyrker, har altså været svært at finde økologiske frø til. Jeg har løst det ved at købe økologiske planter på økologiske gartnerier på Sjælland. De urter og kål, jeg ikke kan skaffe økologiske, dyrker jeg herhjemme i vores egen have. Derudover køber jeg frø hjem fra udlandet, siger Diana Belegaard Simris, der har planer om at udvide sin produktion.
- Jeg vil gerne udvikle virksomheden stille og roligt uden at blive stresset. Nu er restauranterne lukkede på grund af corona, så lige nu har jeg tid til at forberede mig og tænke fremad, til jeg forhåbentlig kan komme i gang igen. Men derudover synes jeg, det er gået fint. Jeg passer selvfølgelig jorden og planterne, og vi bor heldigvis meget billigt og har ikke nogen gæld, så vi har ikke behov for, at jeg hiver en almindelig løn hjem hver måned, siger Diana Bejlegaard Simris.