Annonce
Mad og drikke

Fritid på landet: Diana vil gøre gamle urtearter til sin levevej

Toke Løgstrup Leth har ansvaret for byggeriet, og Diana Bejlegaard Simris er hovedarkitekten bag haven, men de hjælper selvfølgelig hinanden i det daglige arbejde. Foto: Christian Nordholt
Da Diana Bejlegaard Simris og Toke Løgstrup Leth vendte hjem til Danmark efter tre år i Sverige, valgte de at flytte på landet frem for at bo i en lejlighed inde i byen. De fandt en grund med en beboelsesvogn i Veflinge på Fyn og anlagde en have, der nu er spækket med alskens urter og spiselige planter.
Diana bukker sig ned og plukker en urt.

- Den her smager af agurk, siger hun og smager på bladet.

Den er god nok. Når man har tygget sig igennem de første, bitre noter, trænger agurkesmagen klart igennem.

Det grønne, bregneagtige blad stammer fra bibernelle-planten Sanguisorba officinalis, som er i kvæsurtfamilien. Agurk-urten er blot én af flere hundrede urter og spiselige planter, som Diana Bejlegaard Simris har i sin have. Urter og planter, som hun er begyndt at sælge til restauranter i Odense.

34-årige Diana Bejlegaard Simris’ interesse for urter stammer fra dengang, hun som barn hjalp til i køkkenhaven hjemme hos forældrene i den jyske landsby Bjerre mellem Horsens og Juelsminde. I teenageårene var hovedet optaget af så mange andre ting, men da hun sammen med kæresten Toke Løgstrup Leth flyttede til Sverige for at studere på universitetet i Lund, vendte interessen for det grønne tilbage.

- Jeg ville gerne læse sociologi, men jeg kunne ikke komme ind i København, og Aalborg virkede for langt væk. Så virkede Sverige på en eller anden måde tættere på, siger hun og griner.

- Nej, jeg har familie i Sverige. Vi boede mellem Malmø og Lund i tre år. Toke læste kulturvidenskab, og jeg læste sociologi. Vi boede til leje og havde en lille have, som vi påtog os at passe, fordi udlejeren ikke rigtig gad. Det var her, jeg begyndte at interessere mig for urter igen, fortsætter hun.

Diana og Toke mødte hinanden i et bofællesskab i Odense, og da de var færdige med at studere i Sverige, vendte de tilbage til Fyn. Tanken om at flytte i lejlighed var dog ikke en, der tiltalte dem synderligt.

- Vi kiggede på en lejlighed i Odense, men kunne bare mærke, at vi ønskede os noget andet. Jeg ville gerne have nogle høns, og Toke havde et ønske om at have mere tid og ikke arbejde så meget, siger Diana Bejlegaard Simris.

- Muligheden bød sig for at købe grunden her. Pavillonvognen fulgte med, og så har vi ellers bare lært at sætte i stand og bygge, siger Toke Løgstrup Leth og serverer hjemmelavet rabarberlimonade og urteknækbrød.

Potentiale i etaper

Vi har taget plads på den lille terrasse med udsigt til haven og marker til alle sider. De eneste lyde - ud over vores egne stemmer - er fuglekvidder og nogle gæs, der skræpper i det fjerne. Fritz Syberg kunne ikke have malet et mere idyllisk billede.

Da parret købte grunden, var det kun Toke, der havde set den. Diana var dog ikke i tvivl om potentialet, da hun så den.

- Det har virkelig været sjovt at udvikle stedet. Toke har været byggelederen og har haft overblikket i forhold til huset, og jeg har primært taget mig af haven. Det vil sige, der var ikke nogen have, da vi overtog grunden. Der var måske 16 frugttræer og nogle bærbuske, men det var det, fortæller Diana Bejlegaard Simris.

Tjørn og brombær, det var alt, tilføjer Toke Løgstrup Leth.

Haven er på 1200 kvadratmeter og er formet som en pizzaslice. I den vestlige spids har Toke bygget et orangeri med et vandingssystem. I det modsatte hjørne er der et drivhus, som Diana bruger til at forspire sine planter. Hun vil skyde på, at hun i dag har over 1000 forskellige arter og sorter.

- Jeg har egentlig ikke arbejdet ud fra en plan. Jorden var ret dårlig, da vi flyttede herud, så det var noget med at tage det i etaper. Vi begyndte med de gængse urter, men gik ret hurtigt over til specialurter, som jeg har samlet over de seneste seks år. Vi har mange prydplanter, men det er især spiselige ting, vi dyrker, og hvis de både er flotte og spiselige, er det helt perfekt. siger hun.

- Det er også den måde, vi har bygget på. Vi har hygget os med det, og når vi har haft råd til byggematerialer, har vi sat mere i stand. Lige da vi flyttede hertil, dryppede det ind der, hvor vi har soveværelse - nede ved fodenden af vores seng. Så det fik vi hurtigt ordnet, indskyder Toke Løgstrup Leth.
Annonce

Urter som levebrød

I de seks år Diana og Toke har boet på ejendommen, har de købt over 70 nye træer. Specielle træer som spisekastanjer, morbær, fersken og figen.

- Det er sorter, der er udviklet til at kunne klare det danske klima. Vi har også et paw paw-træ. Dens frugter smager af en blanding af mango, jordbær og banan, og så har frugterne konsistens som en avocado, fortæller Diana Bejlegaard Simris.

Frugttræerne er først og fremmest til eget forbrug, men der er altid en overflod af et eller andet, som når 80 ferskner modner på én gang. Det nyder venner og familie godt af.

Urterne og de spiselige planter er Diana dog begyndt at gøre til sin levevej. I februar sidste år tog hun mod til sig og kontaktede restauranten The Balcony i Odense for at høre, om ikke de kunne være interesseret i at købe nogle af hendes special-urter.

- Der findes virkelig mange flotte planter, som også kan spises, så det virker helt oplagt. Vi har en bekendt, der er kok. I første omgang spurgte jeg hende, om hun troede, at det kunne være noget, som restauranterne kunne være interesseret i. Det mente hun, at de var, så jeg aftalte med The Balcony, at jeg skulle komme ind med nogle forskellige urter, fortæller Diana Bejlegaard Simris.

- Jeg tog noget bronzefennikel med og kvæsurten, der smager af agurk. Jeg havde også noget specielt, stribet grønkål med. Det var minus syv grader udenfor, og jeg var usikker på, om det, jeg havde planlagt at tage med, kunne klare så hård frost, men det gik, for det er hårdføre urter. De var vilde med det og ringede til mig efter et stykke tid, og så var jeg sådan set i gang.
Annonce

Udvikling i det små


Siden er Diana også begyndt at sælge til andre restauranter på Fyn, og hun har fået lov til at låne noget jord af en biodynamisk landmand i området. Her dyrker hun kål og andre grøntsager.

- Jeg prøver nogle forskellige ting og har blandt andet sat tidlige kartofler og sået små gourmet-gulerødder. Og kål. Alle mulige slags dekorative, grønne kål - som for eksempel blomsterkål og røde rosenkål. Nogle specielle sorter, som jeg synes, er smagfulde og flotte, siger hun.

Der er dog visse udfordringer i forhold til økologicertificeringer, fordi frøene skal være økologiske.

- Det har været en udfordring at skaffe økologiske frø, som er et krav på det biodynamiske markstykke. Mange af de sjældne urter og grøntsagssorter, jeg dyrker, har altså været svært at finde økologiske frø til. Jeg har løst det ved at købe økologiske planter på økologiske gartnerier på Sjælland. De urter og kål, jeg ikke kan skaffe økologiske, dyrker jeg herhjemme i vores egen have. Derudover køber jeg frø hjem fra udlandet, siger Diana Belegaard Simris, der har planer om at udvide sin produktion.

- Jeg vil gerne udvikle virksomheden stille og roligt uden at blive stresset. Nu er restauranterne lukkede på grund af corona, så lige nu har jeg tid til at forberede mig og tænke fremad, til jeg forhåbentlig kan komme i gang igen. Men derudover synes jeg, det er gået fint. Jeg passer selvfølgelig jorden og planterne, og vi bor heldigvis meget billigt og har ikke nogen gæld, så vi har ikke behov for, at jeg hiver en almindelig løn hjem hver måned, siger Diana Bejlegaard Simris.
Orangeriet var Toke Løgstrup Leths første store byggeprojekt. Det bruges hele året. Om foråret forspirer Diana Bejlegaard Simris tomater og agurker. O, vinteren dyrker hun salater i orangeriet. Foto: Christian Nordholt
Bronzefennikel smager, som navnet antyder, af fennikel og er en af de urter, Diana Bejlegaard Simris sælger til restauranter på Fyn. Foto: Christian Nordholt
Diana Bejlegaard Simris og Toke Løgstrup Leth har flere forskellige kyllingeracer og er selvforsynende med æg. Foto: Christian Nordholt
Agurkeurten var en af de urter, Diana Bejlegaard Simris tog med, da hun tog kontakt til Restaurant Balcony i februar 2019, for at høre om kokkene ville aftage nogle af hendes urter. Siden har hun været fast leverandør af urter til Odense-restauranten. Foto: Christian Nordholt.
Når man har over 1000 forskellige urter og planter, skal man selvfølgelig også have styr på frøene. Foto: Christian Nordholt
Da Diana og Toke flyttede fra tilbage til Fyn efter tre år i Sverige, valgte de at flytte ud på landet og fandt en lille plet i Veflinge, som de forelskede sig i. Foto: Christian Nordholt
Der er hele tiden noget at lave, når man arbejder med urter og planter. Her er Toke Løgstrup Leth i gang i orangeriet, som han selv har bygget. Christian Nordholt
Sankthansurt er en spiselig staude. De nye skud smager af asparges og ærter. Foto: Christian Nordholt
Kartoflerne får lov til at spire oven på muld, inden de skal sættes i maj. Foto: Christian Nordholt
Diana Bejlegaard Simris giver gode råd og havetips på sin instagramprofil @permaurt. Foto: Christian Nordholt
Diana og Tokes have er på 1200 kvadratmeter og er formet som en pizzaslice. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Colin var tvunget til at lukke sit firma: Så kom en omstridt erhvervsmand på banen - Nu risikerer Colin karantæne efter konkurs

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Bilen var så sammenkrøllet, han ikke kunne komme ud: Mand kørte ind i vejarbejde

Assens For abonnenter

Unge spytter efter og truer børn og forældre: - Vi har sagt til vores drenge, at de skal lade være med at få øjenkontakt med dem

Odense

Mor til femårig har meldt Odenseansk børnehjem til politiet - for kidnapning

Navne For abonnenter

Anette Agersnap var den første kvindelige præst i syren-sogn: Jeg er taknemmelig over alle de livshistorier, jeg har været vidne til

Regeringen vil gøre havnen i Esbjerg til militært knudepunkt for USA

Odense

Tragedie efter tragedie gav politimanden Ole PTSD: Nu hjælper han andre i samme situation

Nyborg For abonnenter

Nyborg vil lægge motorsaven væk og lade træerne leve:  - Men hvor skal pengene komme fra?

Hos Carl Ras kommer organisationens helbred i første række: Vi fejrer titlen som Danmarks næstbedste arbejdsplads langt mere end de finansielle resultater

Podcast

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Middelfart

Stort cykelløb i Middelfart i weekenden: Sådan påvirker det trafikken

Odense For abonnenter

Stor messe gennemføres trods pludselig konkurs: - Vi har jo været lidt i panik

Sport

Rabbits-træner trods finale-nederlag: - Det er en historisk sæson

Annonce