Annonce
Erhverv

Frisk undersøgelse: Fynske kommuner mindre erhvervsvenlige

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel kigger langt efter en bedre placering til sin kommune, efter at Odense er dumpet ned på en plads som nr. 44 på Dansk Byggeris liste over erhvervsvenlighed. Arkivfoto: Nils Svalebøg
I to ud af de ti fynske kommuner er det gået frem med erhvervsvenligheden det seneste år, viser frisk undersøgelse fra Dansk Byggeri. Middelfart og Assens har forbedret sig, alle andre steder er det blevet dårligere eller status quo.

Det seneste år er det gået jævnt tilbage med de fynske kommuners hjælpsomhed og venlighed over for erhvervslivet. Når der måles på parametre som byggesagsbehandling, skatter og afgifter, kommunale investeringer og udlicitering, udbud og en række andre ting, så er det gået jævnt tilbage i syv ud af ti fynske kommuner. Det viser den seneste undersøgelse fra Dansk Byggeri.

Kun to fynske kommuner har forbedret deres placering på listen i forhold til året før. Middelfart er den højst placerede fynske kommune på listen på en 28.-plads, et gevaldigt hop op fra placeringen som nr. 52 året før og derfor forbi de to store kommuner på Fyn, Odense og Svendborg.

Assens er også gået frem på listen og indtager pladsen som nr. 64 mod senest 76.

I det hele taget er hovedparten af de fynske kommuner - syv ud af ti - placeret i den nederste halvdel af listen over alle 98 danske kommuner. Helt skidt er det på Ærø og Kerteminde, der indtager pladserne som nr. 92 og 95 på listen.

Der er ikke noget entydigt billede af, om placeringen har nogen sammenhæng med det politiske styre i kommunen. Socialdemokratiet, der har de fleste borgmesterposter på Fyn, er placeret både i top og bund af listen med Middelfart, Svendborg og Odense som de tre bedste fynske kommuner, Faaborg-Midtfyn midt i og Ærø og Kerteminde i bunden, Langeland med en SF-borgmester er dumpet et stykke ned, mens de tre Venstre-kommuner Nyborg, Nordfyns og Assens udgør midterfeltet på listen.

Annonce

Erhvervsvenlighed Fyn

De fynske kommuners placering på Dansk Byggeris undersøgelse over erhvervsvenligheden i de 98 danske kommuner. Tallet i parentes er placeringen i undersøgelsen sidste år.

28 (52) Middelfart

37 (33) Svendborg

44 (36) Odense

58 (27) Faaborg-Midtfyn

60 (58) Nyborg

62 (23) Nordfyns

64 (76) Assens

80 (63) Langeland

92 (92) Ærø

95 (94) Kerteminde

Undersøgelsen bygger på parametre som sagsbehandlingstid for byggesager, skatter og afgift, kommunale investeringer og udlicering af tekniske opgaver, håndtering af erhvervsaffald, udbud samt arbejdsmarked og uddannelse.

Langsom byggesagsbehandling

Behandlingen af byggesager er et særligt fokuspunkt i både denne og lignende undersøgelser. Her står det ikke specielt godt til på Fyn generelt. Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn har som de eneste i Vestdanmark (sammen med Samsø, red.) en sagsbehandlingstid for byggesager på mindst 70 dage. Især Odense har ellers gennem flere år netop forsøgt at nedbringe tiden, men har nu i forbindelse med aktuelle nedskæringer i By- og Kulturforvaltningen lagt op til, at der skal skæres ned på det område.

Assens, Kerteminde og Langeland har den korteste tid på 15-29 dage, resten ligger mellem 29 og 70 dage.

- På Fyn er byggesagsbehandlingstiden på et år mere end fordoblet i både Faaborg-Midtfyn Kommune og Nordfyns Kommune. Byggesagsbehandlingstiden er blevet 150 procent længere i Faaborg-Midtfyn Kommune (73 dage) og 120 procent længere i Nordfyns Kommune (57 dage), siger Mads P. Gede, regionskonsulent for Dansk Byggeri Fyn.

- Generelt på Fyn er byggesagsbehandlingstiden steget over hele linjen på grund af travlhed, og fordi kommunerne mangler byggesagsbehandlere. De ligger og stjæler hinandens byggefolk, tilføjer han.

Jylland topper

Der er udelukkende jyske kommuner i toppen af Dansk Byggeris liste med Billund, Thisted og Holstebro som de tre bedste. Sidste års nr. 1, Frederikssund, er dumpet ned på en 11.-plads, det rækker dog fortsat til at være den bedste i Østdanmark, som til gengæld er leveringsdygtig i de tre nederste placeringer til Albertslund, Glostrup og Rødovre.

Se hele undersøgelsen på www.erhvervsvenlighed.dk

Sagsbehandlingen for byggesager i Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyn er over 70 dage. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Energi Fyn interesseret i at købe Fjernvarme Fyn: Borgermøde viste massiv modstand mod fjernvarmesalg

Leder For abonnenter

Sparetid i kommunen: Respekt for aflysning af julefrokost i Ældre- og Handicapforvaltningen

RESPEKT FOR AFLYSNINGEN Julen er som bekendt traditionernes tid, men en arbejdsgiverstøttet firmajulefrokost kan aldrig blive en så fast tradition, at den er ubrydelig. Derfor fortjener beslutningen om at droppe årets julefrokost for de 4500 medarbejdere i Odense Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning respekt. Herunder medarbejdernes accept af beslutningen. Forvaltningens direktør Gitte Østergaard og Forvaltningsudvalget traf beslutningen, fordi økonomien er dårlig. Forvaltningen har i år brugt for mange penge, og dette overforbrug skal tjenes ind i 2020. Forvaltningsledelsen agerer altså på samme måde, som en ansvarlig ledelse i en privat virksomhed. I den private sektor er der mere julefryns til medarbejderne i år med store overskud, end i år med røde tal på bundlinjen. Anskuer man Ældre- og Handicapforvaltningen som en helt almindelig arbejdsplads, er beslutningen om at aflyse julefrokosten derfor elementær. Men beslutningen har skabt debat, fordi rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Søren Windell (K), er så ærgerlig over aflysningen, at han foreslår en centralisering af kommunens penge til personalepleje. Windells begrundelse er, at alle medarbejdere i en kommune bør have samme beløb til fryns. De enkelte afdelinger kan så selv bestemme, om pengene skal bruges til en julefrokost eller en sommerfest eller noget tredje. Rådmandens forslag er velment, og hans argument om, at god personalepleje er med til at fastholde gode medarbejdere, er bestemt validt. Men det modsatte argument, at lokal medbestemmelse også er personalepleje, er lige så vægtigt. Og her skal man huske, at Odense Kommune ikke blot er en stor arbejdsplads med i alt cirka 13.000 ansatte. Det er også en mangeartet arbejdsplads med vidt forskellige kulturer. Beslutningen om, hvordan man bedst fejrer jul med kollegerne, kan man derfor roligt overlade til de enkelte afdelinger. Det er ikke noget, politikerne behøver at blande sig i, hvad borgmester Peter Rahbæk Juel da også fornuftigvis afviser. Politikerne i Ældre- og Handicapudvalget har i solidaritet - må man gå ud fra - med medarbejderne besluttet også at aflyse deres julefrokost. Det er da en sympatisk beslutning. Men det må være tilladt at tilføje: Alt andet havde også set underligt ud og sendt et blakket signal.

Odense

4500 ansattes julefrokost-tilskud droppes: Tillidsrepræsentant opfordrer medarbejderne til at holde fast i julefrokosten

Annonce