Annonce
Erhverv

Frisk forhandling skal afgøre fiskemuligheder efter brexit

EU og Storbritannien skal "gøre deres bedste" for at indgå en aftale før 1. juli 2020 om fiskemuligheder, hedder det i udtrædelsesaftale.

I overgangsperiode skal Storbritannien konsulteres, når EU-Kommissionen foreslår fiskekvoter.

Fiskeri udgør et særligt problem, når Storbritannien forlader EU, og det problem er af afgørende betydning for danske fiskere.

I den udtrædelsesaftale, som Storbritannien og EU har forhandlet, hedder det, at parterne senest 1. juli 2020 skal indgå en aftale om fiskemuligheder.

Det er et halvt år før, overgangsperioden efter briternes exit er udløbet. Overgangsperioden udløber tidligst med udgangen af 2020, men den kan forlænges med et eller flere år ifølge aftaleteksten.

- I overensstemmelse med artikel 184 i udtrædelsesaftalen skal EU og Storbritannien gøre deres bedste for at indgå en sådan aftale før 1. juli 2020, hedder det i den 585 sider lange aftale.

Artikel 184 omhandler det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

EU's chefforhandler bekræfter, at EU og Storbritannien skal forhandle om fiskemulighederne.

- En afgørende betingelse for, at dette fælles toldområde kan omfatte fiskeri, bliver, at der mellem EU og Storbritannien indgås en aftale om adgang til farvande og fiskemuligheder, siger Michel Barnier onsdag aften.

I overgangsperioden fra 30. marts 2019 til udgangen af 2020 - og længere hvis parterne aftaler det - skal Storbritannien "konsulteres" i forbindelse med fiskemuligheder, der har forbindelse til Storbritannien.

Briterne skal have mulighed for at kommentere EU-Kommissionens udspil til kvoter og det videnskabelige grundlag for dette udspil.

Desuden kan EU invitere Storbritannien med til møder om fiskeri i relevante internationale fora.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce