Annonce
Udland

Frihedspartiet vil svinge øksen mod Østrigs kansler

Alex Halada/Ritzau Scanpix
Det hidtidige regeringsparti Frihedspartiet oplyser, det vil støtte mistillid til kansler Sebastian Kurz.

Det højrenationalistiske Frihedspartiet i Østrig vil støtte en mistillidsdagsorden til den konservative kansler, Sebastian Kurz.

Det oplyser Herbert Kickl, som Kurz har anmodet om bliver fyret som indenrigsminister, til nyhedsmediet Ö24.

Det skriver Reuters.

Frihedspartiet er helt på vej ud af regeringen efter en afslørende video om partiets leder, Heinz-Christian Strache.

Kickl siger, at Frihedspartiet ikke selv vil fremsætte en mistillidsdagsorden. Men hvis andre gør det, så vil partiet gå imod den konservative Kurz.

Kurz anbefalede mandag, at Kickl fyres. Han mente, at Kickl ville være den forkerte til at igangsætte en undersøgelse mod Strache.

Frihedspartiet svarede igen mandag aften, at hvis Kickl fjernes, så trækkes alle partiets ministre ud af regeringen.

Kurz' konservative parti, ÖVP, har været i en koalitionsregering med Frihedspartiet siden 2017. Det er sket med en dagsorden, der var stærkt fokusret på at forhindre migranter i at nå Østrig.

I den famøse video, der er optaget i en sommerbolig på den spanske ferieø Ibiza i 2017, lover Strache gunstige kontrakter til en russisk rigmandsfamilie til gengæld for økonomisk støtte til sit parti.

Han taler også om, hvordan man kan stække et stort medie i Østrig, Krone, ved at opkøbe det.

Kurz sagde mandag aften, at han har orienteret præsident Alexander van der Bellen, om sine overvejelser.

- Jeg er fast overbevist om, at det, vi nu behøver, er komplet gennemsigtighed og en totalt og uafhængig belysning, sagde han ifølge dpa.

Han lod forstå, at han i stedet for Frihedspartiets ministre vil udpege eksperter og teknokrater i de ledige ministerier.

EU-Kommissionen udtrykte mandag fuld tillid til Østrigs demokratiske institutioner. Men man har med "vantro" fulgt, at en politisk leder har været klar til at sælge ud.

Han har tydeligvis ikke haft høje tanker om, hvad der gavner Europa mest, siger en talskvinde for Kommissionen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Annonce