Annonce
Debat

Frihed er noget, vi skal værne om

Synspunkt: Lyset er symbolet på frihed. Når vi i aften sætter lys i vinduet, er det for at markere Danmarks befrielse efter 2. verdenskrig.

Ligesom dengang er vores frihed igen under pres. Denne gang ikke fra en fremmed magt men fra en verdensomspændende pandemi, som i over et år har lagt begrænsninger på vores frihed.

Naturligvis kan vores frihedsbegrænsninger ikke sammenlignes 1:1 med de frihedsbegrænsninger og tab, som danskerne oplevede under 2. verdenskrig, men vi kan drage paralleller.

Annonce


I aften vil jeg tænde et lys for friheden og retten til at være herre i eget liv.


Vi kan fx. i dag ikke selv bestemme, hvor mange vi gerne vil være sammen med og hvor. Nogle danskere har mistet deres livsgrundlag og står nu over for at skulle finde en ny vej i livet. Usikkerheden om fremtiden får os til at rykke tættere sammen.

Det seneste år har for mig været en påmindelse om, hvor skrøbelig friheden er og hvor meget jeg værdsætter og påskønner den. Friheden skal vi værne om og passe på. Den er ikke givet på forhånd.

Som på denne dag for 76 år siden, så lysner det nu i horisonten. I fællesskab har vi håndteret corona-krisen og fundet en vej igennem. Tiden er forhåbentligt snart til, at vi igen kan få en normal hverdag. Og når det sker, så håber jeg, at vi kan tage en vigtig lære om betydningen af frihed med os.

Når det igen bliver hverdag, så skal vi huske på vigtigheden og betydningen af selv at kunne vælge. Valgfrihed og muligheden for at kunne vælge til og fra uden snerrende bånd styrker både livsmod og livslyst. Derfor skal vi sikre, alle restriktioner ophæves i det øjeblik, forholdene tillader det.

I aften vil jeg tænde et lys for friheden og retten til at være herre i eget liv, samtidig med at jeg vil mindes og ære de mennesker, som kæmpede for vores frihed under 2. verdenskrig. Vi skylder alle frihedskæmpere, dristige mænd og tapre kvinder, en kæmpestor tak for deres enorme indsats for Danmarks frihed.

Af hjertet tak for indsatsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense Håndbold

Topspiller skifter håndboldtrøjen ud med politiuniformen: - Jeg skal prøve noget nyt

Annonce