Annonce
Sydfyn

Frifindelse i bestikkelsessag glæder kommunaldirektør: Håber andre kan lære af det

Allan Krogh Filtenborg, kommunaldirektør i Ærø Kommune, er glad for, at mellemlederen, der har været tiltalt for bestikkelse, nu er frifundet. Han mener, at andre i den offentlige sektor kan lære af sagen og få kigget grundigt på personalepolitikken. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Tirsdag sidste uge var en mellemleder i Ærø Kommune i retten tiltalt for at have modtaget pengegaver af en bryllupsvirksomhed, men hun er nu blevet frifundet. Anklager Jacob Thaarup mener ikke, retten får klargjort, hvor grænsen for pengegaver går, mens kommunaldirektør Allan Filtenborg er glad for rettens medhold og håber, at andre i den offentlige sektor kan lære af sagen.

Ærø: Fra årene 2013 til 2018 havde en kommunal mellemleder i Ærø Kommune modtaget i alt 13.900 kroner fra en bryllupsvirksomhed - ikke til egen lomme, men som et kontant tilskud til personaleforeningens julefrokost.

I to år har sagen været efterforsket af politiet, og tirsdag 10. november var sagen i Retten i Svendborg, hvor den tiltalte mellemleder nægtede sig skyldig. I retten kom det også frem, hvordan flere ansatte egentlig har kendt til disse pengegaver, men da personalepolitikken dengang ikke var særlig tydelig omkring modtagelse af gaver, var der ingen, der studsede over det.

Selvom flere kendte til pengegaverne, var det mellemlederen, der i retten var tiltalt for at overtræde paragraf 144 om bestikkelse.

Annonce

Forsvarer Jakob Thrane stillede sig kritisk overfor, hvorfor det lige netop var den givne medarbejder, der stod for skud i sagen.

- Min klient er mellemleder. En lus mellem to negle. Og så har jeg svært ved at forstå, hvorfor hun skal bære ansvaret for den øverste ledelse, så anklagemyndigheden kan få lejlighed til at statuere et eksempel, sagde Jakob Thrane blandt andet i retten.

Ikke grundlag for straffeansvar

Tirsdag 17. november blev der afsagt dom i sagen, der blev videregivet digitalt. Retten har valgt at frifinde den ærøske mellemleder. Det oplyser anklager Jacob Thaarup, der ud af dommens lange forklaring udleder:

- Retten er lidt sådan: På den ene side og på den anden, siger han og fortsætter med oplæsning af den:

- Retten finder på den ene side, at forholdet er omfattet af straffelovens paragraf 144 om bestikkelse og finder, at tiltalte som leder enten har modtaget pengene eller kendt til, at de blev overdraget, og at der derfor er en principiel strafferetlig hæftelse for modtagelsen af gaverne.

- På den anden side mener retten ikke, at forholdet kan karakteriseres som uberettiget, og at der ikke er det fornødne strafferetslige klarhedskrav. Det med vægt på den omstændighed, at kommunen på gerningstidspunktet ikke havde fastsat egne, specifikke retningslinjer for modtagelse af gaver. På denne baggrund finder retten, at der ikke er fuldt tilskrækkeligt grundlag for straffeansvar.

- Så ja, det ender altså med en frifindelse, konstaterer Jacob Thaarup, der nu skal drøfte med statsadvokaten, hvordan anklagemyndigheden forholder sig til det.

- Så nu skal vi tage sagen til efterretning. Det er jo ikke særlig tydeligt ud fra dommen at se, hvor grænsen går i forhold til kontante gaver.

Håber andre lærer af det

Frifindelsen vækker dog glæde hos kommunaldirektør i Ærø Kommune, Allan Filtenborg.

- Det er fantastiske nyheder. Både for lederen og for kommunen. Vi har syntes, det var forkert, at den sag har været kørt mod en enkeltperson, for det er kommunen, der har manglet retningslinjer på området, forklarer Allan Filtenborg.

Han er også ærgerlig over, at Ærø Kommune og dennes mellemleder har stået for skud i en sag, der mest af alt har været principiel.


Gennem årene har der været strammet gevaldigt op på det her felt i forhold til modtagelse af gaver, så det er vigtigt at have fokus på

Allan Filtenborg, kommunaldirektør, Ærø Kommune


- Skulle man have afklaret praksis, var det ikke den rigtige sag at køre. Her har man ramt en person, der ikke har haft personlig vinding. Jeg synes, at man skulle have kørt en sag, der var lidt mere oplagt end denne her. Og i så fald havde vi ønsket, at hvis noget var forkert, at det så var kommunen og ikke den enkelte mellemleder, der stod tiltalt, siger Allan Filtenborg.

Kommunaldirektøren håber dog, at ikke bare Ærø Kommune, men alle der arbejder i den offentlige sektor, lærer af denne sag.

- Det er vigtigt at få læst tingene igennem, så man gør det rigtigt. Vi skal også have læst dommen grundigt for at se, om vi skal have strammet op nogle steder.

- Gennem årene har der været strammet gevaldigt op på det her felt i forhold til modtagelse af gaver, så det er vigtigt at have fokus på, konkluderer Allan Filtenborg.

Annonce

Hvor går grænsen?

Anklager Jacob Thaarup anerkender, at sagen har været speciel, da tiltalte ikke har puttet penge i egen lomme, men at den er vigtig, fordi man har ville have rettens vurdering af, hvor grænsen går i forhold til modtagelse af gaver i offentligt regi.

Det er en retssag, der er blevet efterforsket i lang tid. Den har strakt sig over to år, hvor den pågældende mellemleder har gået og ventet på at få afklaring. Har det været det værd?

- Vi gør ikke sagerne op på den måde, men vi har i den her sag ment, at det var på sin plads at få rettens ord for, om det er i orden at modtage kontante gaver og i så fald, hvor grænsen er. Sagen har en principiel betydning for at få optegnet nogle streger for, hvad der er i orden. Men Byretten var så ikke enig i, at det var strafbart, lyder det fra Jacob Thaarup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Fynske blomsterbutikker trækker sig fra Interflora - Svært at være tilfreds, når de tager så høj provision

Odense For abonnenter

Tre små børn og en restaurant går ikke: Nu er stedet sat til salg

GOG

GOG er et rigtigt tophold: Vinder også når holdet er mest presset

Nordfyn For abonnenter

Efter slotsfruens bortgang: Datteren fortsætter med at drive Harridslevgaard

Faaborg-Midtfyn

Hvad synes du, valget bør handle om? Journalister tager computeren under armen - Her kan du møde os

Odense For abonnenter

Aflyttede bil under narko-efterforskning: Specialenhed hørte mistænkts kæreste læse sms om anden forbrydelse højt

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Rejser

Amerikanske Jomfruøer: Danskerne er ventet med længsel

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kerteminde

Højtbelagt smørrebrød og en lille én: Efter to års fravær spreder 'vennerne' igen glæde på plejehjem

Odense For abonnenter

Analyse: Derfor åbner letbanen ikke til nytår

Kerteminde

Alle reolerne er fyldt hos populær genbrugsbutik: Folk står på venteliste for at få lov at sælge deres ting

Annonce