Annonce
Fyn

Forældre giver Frida stofbleer og genbrugstøj på: - Det er her, vi har kunne gøre en forskel

De moderne stofbleer har samlet set kostet Julie og Oskar Christiansen 8000 kroner, men da der er tale om en engangsydelse, og bleerne kan bruges til næste barn også, kan forældrene se en økonomisk gevinst ved det. Foto: Michael Bager
95 procent af danskerne har ændret eller er villige til at ændre adfærd af hensyn til klimaet. Det viser en analyse fra Landbrug og Fødevarer. Ægteparret Julie og Oskar Reimer Christiansen fra Odense har i deres rolle som forældre tænkt i grønne alternativer.
Annonce

Odense: Ved siden af puslebordet hænger en stofpose, hvor en skraldespand normalt ville stå. 25-årige Julie Christiansen rækker hen over sin syv uger gamle datter og putter den nu brugte stofble i den vandtætte og lugtfrie vaskepose. Om nogle dage tager hun posen med ud til vaskemaskinen, hvor både bleerne og posen kan blive vasket og hængt til tørre.

Så kan det hele bruges igen.

Annonce

Det grønne valg

Da Julie og Oskar Christiansen blev forældre til datteren Frida, besluttede de fra starten at tænke klimaet ind i hendes liv. Den beslutning betyder, at de udelukkende bruger moderne stofbleer, og at Fridas tøj enten er genbrug, gaver eller mormors hjemmestrik.

Beslutningen handler både om at spare økonomien, men især om at give klimaet en hjælpende hånd.

- Nu har vi valgt at sætte et barn i verden. Hun skal leve og have børn på et tidspunkt, og så må der meget gerne være en klode tilbage at vokse op på, siger Julie Christiansen.

Familien Christiansen er ikke alene med ønske at leve mere klimavenligt. En undersøgelse foretaget af Epinion for Landbrug og Fødevarer i 2019 viser, at 95 procent af danskerne enten har eller er villige til at ændre deres adfærd af hensyn til klima, miljø og bæredygtighed.

De tungest vægtende årsager er ønsket om at passe på naturen og om at efterlade kloden i god stand til kommende generationer.

Annonce

Den far-venlige stofble

Det var egentlig ved at tilfælde, at ægteparret blev bekendt med begrebet ’moderne stofbleer’. Julie Christiansen faldt over alternativet på internettet, og nysgerrigt undersøgte hun det nærmere. I dag bruger ægteparret kun stofbleer.

- Vi vil gerne undgå, at der er kemi i bleerne, og vi vil gerne spare på plastik og affald, siger Julie Christiansen, hvortil Oskar Christiansen tilføjer, at de heller aldrig har oplevet Frida have en rød numse.


Når man kan gøre en forskel, og det er noget, der er nemt at ændre i vores hverdag, så kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det.

Julie Reimer Christiansen


Det takker de stofbleerne for.

Forældreparret oplever ofte, at andre ikke ved, hvad en moderne stofble er. Det første billede, man får i hovedet, er sandsynligvis det klæde som en almindelig stofble består af. Men her er de moderne stofbleer gået skridtet videre.

- Hvis man skal overtale sin mand, er den her meget far-venlig, siger Julie Christiansen med et smil og viser en stofble frem med blåt frugtprint.

Ved første øjekast ligner stofbleen en almindelig engangsble. Den har samme form og påføres på samme måde og lukkes med knapper. Den eneste forskel er, at bleen er lavet af økologisk bomuld og polyester, og at den skal vaskes, når den har været brugt, i stedet for at blive smidt ud.

I Norge kan familier få tilskud til indkøb af stofbleer i 134 kommuner. Tilskuddene kommer enten fra kommunen eller renovationsselskabet og kan variere mellem en startpakke med stofbleer til et pengebeløb på mellem 500-2500 norske kroner. Foto: Michael Bager

Men det kan være besværligt nok i sig selv, og Julie Christiansen kan sagtens forstå, hvis andre forældre vælger den konventionelle vej med engangsbleer.

- Moderne stofbleer er ikke for alle. Det kræver, at man orker at vaske, siger hun.

Ægteparret har 25 dagbleer, som de vasker hver cirka hver 3. dag. Bleerne er justerbare i størrelsen og kan derfor bruges igennem hele Fridas bleperiode.

Annonce

Økonomien sætter grænser

Om stofbleerne klimamæssigt og økonomisk kan svare sig er et svært regnestykke at gøre op. Det handler blandt andet om vaskevaner, energiforbrug og børneantal. Men det er en indsats, hvor forældrene føler, at de har kunne gøre noget.

- Det er noget, hvor vi faktisk føler, at det gør en forskel, siger Julie Christiansen.

Det er heller ikke nyt for ægteparret at tænke i grønne alternativer. Lejligheden i Odense er indrettet med mange genbrugsmøbler, og under vasken sorterer de affaldet. Når de handler, er det overvejende økologisk og med egne medbragte poser, og madlavningen følger en nøje madplan for at mindske madspild. Men her kan man nemt glemme, at det hjælper klimaet.

- Jeg tror nogle gange, at man glemmer, at det gør en forskel, at man tager sin egen pose med ned og handle. Det er bare sådan en ting, man gør per automatik, siger Julie Christiansen.

Der findes forskellige modeller af stofbleer, og det kan være en jungle at finde den rette for en, fortæller Julie Christiansen. Der er både modeller, hvor alle dele er samlet, en såkaldt All In One, som ægteparret bruger, men der er også alternativer, hvor cover og indlæg kan skilles ad. Foto: Michael Bager

I sidste ende sætter økonomien også rammerne for, hvor grønt familien kan tænke.

Eksempelvis ville Julie Christiansen gerne skære ned på brugen af plastikposer og sølvpapir, når de laver madpakker. For nu er alternativer som indpakningspapir af bivoks dog ikke realistisk.

- Når det bliver billigere, vil jeg rigtig gerne implementere det, men det er for dyrt nu, synes jeg, siger hun.

Annonce

Det skal ikke være surt

For Julie og Oskar Christiansen handler det derfor om at gøre en indsats, hvor det praktisk og økonomisk giver mening for dem.

- Det skal ikke være sådan, at det bliver surt. Det skal være, så det stadig er nemt og overkommeligt og giver mening i hverdagen, siger Julie Christiansen.

Ægteparret ser heller ikke sig selv som ekstreme med deres klimavalg. De har stadig kød på menuen, bruger deres bil og ville være ærgerlige, hvis Frida ikke kunne opleve verden ved at flyve. Men indtil nu har de grønne valg i hverdagen ikke været problematiske.

- Når man kan gøre en forskel, og det er noget, der er nemt at ændre i vores hverdag, så kan jeg ikke se, hvorfor man ikke skulle gøre det, siger Julie Christiansen.

Forældreparret håber, at de kan give deres grønne vaner videre til Frida.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Sundhedshus på giftig grund

Middelfart

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Erhverv For abonnenter

Lukkede fabrik i Ringe: Nu tjener fynsk kæmpe koncern penge igen

Kerteminde

Smitten stiger i Fyns corona-hotspot - nu kommer det mobile testcenter: Se de tre steder, hvor du kan blive testet

Annonce