Annonce
Fyn

Fri fra minuttyranni: Fynske borgmestre vil frisætte sosu'erne

- Vi skal have respekt for hinandens kasketter og ikke pege fingre, men i stedet løse opgaven sammen - også med civilsamfundet. påpegede Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V). Foto: Michael Bager
Frihed i ældreplejen skal skabe bedre arbejdsmiljø og sikre, at sosu'erne bliver i jobbet og nye tiltrækkes, mente de fynske borgmestre til mandagens topmøde.

Hænderne skal bruges rigtigt, lød ældreminister Astrid Krags (S) mantra igen og igen til Fyens Stiftstidendes topmøde mandag aften  på Social- og Sundhedsskolen Fyn, hvor hun mødtes med blandt andre en række fynske borgmestre til debat om, hvordan fremtidens ældrepleje skal hænge sammen med et stærkt stigende antal ældre de kommende år og for få hænder til at passe dem.

Det budskab vakte gehør hos de fynske borgmestre, der i debattens anden del  var samlet for at diskutere løsninger med hinanden og de mange fremmødte i salen.

Borgmestrene syntes enige med ministeren i, at det er tid til at sætte sosu'erne i ældreplejen fri til at gøre det, de er bedst til.  Det vil skabe arbejdsglæde, få dem til at gå op i tid, og måske endda få dem til at blive længere i jobbet, når pensionsalderen nærmer sig, lød ræsonnementet fra borgmestrene.

Annonce

- Vi skal give medarbejderne i ældreplejen mulighed for at bruge deres faglighed og give dem mere frihed. Det vil skabe større arbejdsglæde, og det kan være en del af løsningen, mente Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og fik opbakning fra Kerteminde Kommunes borgmester Kasper Ejsing (S).

- Det er ikke en visitator, der skal beslutte alting. Den kompetence skal ud til medarbejderne, som i samarbejde med borgeren skal finde ud af, hvilken hjælp, der er brug for i hjemmet, lød det fra Kerteminde-borgmesteren.

- Vi klarer den ikke uden udenlandsk arbejdskraft, for alle råber på hænder. Vi skal også se andre steder hen, og den indsats kunne vi godt gøre på tværs af Fyn, lød det fra Nordfyn Kommunes borgmester Morten Andersen (V). Foto: Michael Bager

Nyborg Kommunes borgmester Kenneth Muhs (V) skød imidlertid bolden tilbage til Astrid Krag, der på det tidspunkt atter havde vendt ministerbilen mod Sjælland, og mindede om, at alle de seneste regeringer i en årrække er gået til valg på at afbureaukratisere.

- Men det kræver tillid. Tillid til os kommuner fra Christiansborg, men også borgernes tillid til, at medarbejderne gør deres arbejde godt. Ellers kommer vi ikke af med kravene til dokumentation, påpegede han.

Minuttyranni

Mens borgmestrene talte om løsninger for fremtidens ældrepleje var flere blandt publikum mere optagede af problemer i plejen her og nu.

Blandt andre Gitte Jørgensen, hvis mand får hjælp seks gange i døgnet af Odense Kommune.

- De når jo ikke en gang at tage overtøjet af, når de skal lægge ham i seng om aftenen. Det er et frygteligt minuttyranni, og hvordan skal det få dem til at gå hjem og sige til de unge, at det er et dejligt job, spurgte hun.

Frede Jensen, der bor på Tornbjerg Friplejehjem, var også taget til topmøde sammen med fire andre fra plejehjemmet.

Henvendt til borgmester Peter Rahbæk Juel spurgte han:

- Synes du, det er i orden, at to personer skal passe 60 beboere på et plejehjem om natten? Er det en eller anden form for aktiv dødshjælp?

Det skabte lidt spredt latter, og Rahbæk Juel glædede sig over at se Frede Jensen i live til topmødet, men tog hans bekymring helt alvorligt og sagde, at det netop er derfor, at byrådet har sat penge af til 200 nye medarbejdere næste år.

Annonce
Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Middelfart

DR-program gør grin med borgmesters vaccinestik: - Der var en lidt ubehagelig stemning

Odense For abonnenter

Ny rapport: Odense skal have mere end tre gange så mange ladestandere til elbiler inden 2030

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Middelfart

Middelfart tager imod Randers i ottendedelsfinalen

Assens

Nu kan du aflevere brugte juice- og mælkekartoner på genbrugspladsen: Derfor bliver kartonerne kørt til udlandet

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene

Annonce