Annonce
Fyn

Fri fra minuttyranni: Fynske borgmestre vil frisætte sosu'erne

- Vi skal have respekt for hinandens kasketter og ikke pege fingre, men i stedet løse opgaven sammen - også med civilsamfundet. påpegede Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen (V). Foto: Michael Bager
Frihed i ældreplejen skal skabe bedre arbejdsmiljø og sikre, at sosu'erne bliver i jobbet og nye tiltrækkes, mente de fynske borgmestre til mandagens topmøde.

Hænderne skal bruges rigtigt, lød ældreminister Astrid Krags (S) mantra igen og igen til Fyens Stiftstidendes topmøde mandag aften  på Social- og Sundhedsskolen Fyn, hvor hun mødtes med blandt andre en række fynske borgmestre til debat om, hvordan fremtidens ældrepleje skal hænge sammen med et stærkt stigende antal ældre de kommende år og for få hænder til at passe dem.

Det budskab vakte gehør hos de fynske borgmestre, der i debattens anden del  var samlet for at diskutere løsninger med hinanden og de mange fremmødte i salen.

Borgmestrene syntes enige med ministeren i, at det er tid til at sætte sosu'erne i ældreplejen fri til at gøre det, de er bedst til.  Det vil skabe arbejdsglæde, få dem til at gå op i tid, og måske endda få dem til at blive længere i jobbet, når pensionsalderen nærmer sig, lød ræsonnementet fra borgmestrene.

Annonce

- Vi skal give medarbejderne i ældreplejen mulighed for at bruge deres faglighed og give dem mere frihed. Det vil skabe større arbejdsglæde, og det kan være en del af løsningen, mente Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) og fik opbakning fra Kerteminde Kommunes borgmester Kasper Ejsing (S).

- Det er ikke en visitator, der skal beslutte alting. Den kompetence skal ud til medarbejderne, som i samarbejde med borgeren skal finde ud af, hvilken hjælp, der er brug for i hjemmet, lød det fra Kerteminde-borgmesteren.

- Vi klarer den ikke uden udenlandsk arbejdskraft, for alle råber på hænder. Vi skal også se andre steder hen, og den indsats kunne vi godt gøre på tværs af Fyn, lød det fra Nordfyn Kommunes borgmester Morten Andersen (V). Foto: Michael Bager

Nyborg Kommunes borgmester Kenneth Muhs (V) skød imidlertid bolden tilbage til Astrid Krag, der på det tidspunkt atter havde vendt ministerbilen mod Sjælland, og mindede om, at alle de seneste regeringer i en årrække er gået til valg på at afbureaukratisere.

- Men det kræver tillid. Tillid til os kommuner fra Christiansborg, men også borgernes tillid til, at medarbejderne gør deres arbejde godt. Ellers kommer vi ikke af med kravene til dokumentation, påpegede han.

Minuttyranni

Mens borgmestrene talte om løsninger for fremtidens ældrepleje var flere blandt publikum mere optagede af problemer i plejen her og nu.

Blandt andre Gitte Jørgensen, hvis mand får hjælp seks gange i døgnet af Odense Kommune.

- De når jo ikke en gang at tage overtøjet af, når de skal lægge ham i seng om aftenen. Det er et frygteligt minuttyranni, og hvordan skal det få dem til at gå hjem og sige til de unge, at det er et dejligt job, spurgte hun.

Frede Jensen, der bor på Tornbjerg Friplejehjem, var også taget til topmøde sammen med fire andre fra plejehjemmet.

Henvendt til borgmester Peter Rahbæk Juel spurgte han:

- Synes du, det er i orden, at to personer skal passe 60 beboere på et plejehjem om natten? Er det en eller anden form for aktiv dødshjælp?

Det skabte lidt spredt latter, og Rahbæk Juel glædede sig over at se Frede Jensen i live til topmødet, men tog hans bekymring helt alvorligt og sagde, at det netop er derfor, at byrådet har sat penge af til 200 nye medarbejdere næste år.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

21-årige Damien er med i Paradise: - Jeg har altid gerne villet være et kendt ansigt

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Udsolgt festival var en succes: - Vi måtte sende bud efter mere fadøl

Assens For abonnenter

Lastbilchaufføren Thor har startet en maskinstation med kun én maskine: - Når man først har prøvet at være sin egen chef, vil det nok altid lokke lidt

Faaborg-Midtfyn

Minibus med flere passagerer kørte direkte i grøften: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Annonce