Annonce
Odense

Fri for promiller: Fremtidens gymnasiefester kan blive alkoholfrie

Sidste gang eleverne på Tietgen Handelsgymnasium kunne gå til julefest på skolen var i 2019. Måske bliver den næste skolefest helt alkoholfri. Foto: Festudvalget/Tietgen
Når gymnasieeleverne på et tidspunkt vender tilbage til en normal skolegang igen, så kan deres skolefester blive alkoholfrie. På Tietgen Handelsgymnasium bakker rektor op om tanken.

Odense:  De har ikke kunnet det længe. Men når de studerende på landets gymnasier igen får mulighed for at komme tilbage til skolerne og gå til skolefester, kan det blive uden alkohol. Det foreslår sammenslutningen Danske Gymnasier.

- I en tid hvor de nye corona-retningslinjer har ændret måden, vi afvikler sociale arrangementer på, synes jeg, det er værd at genoverveje, om vi ikke kan holde fester på ungdomsuddannelserne helt uden alkohol, sagde formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø til dagbladet Politiken.

Og i Odense bakker rektor på Tietgen Handelsgymnasium i Bolbro, Dorthe Wang, op om idéen.

Annonce

- Danske unge har en kedelig europarekord, som vi er nødt til at gøre noget ved. Jeg ved godt, at det er meget forskelligt, hvor meget unge drikker. Men det samlede billede er altså, at alkohol fylder alt for meget i unges hverdag og festkultur, siger Dorthe Wang, der mener, at et forbud kan tvinge alle til at tænke i nye baner.

Tietgen skriver

Gennem efteråret og vinteren har klasse 209 (2. g) på Tietgen Handelsgymnasium på Elmelundsvej i Bolbro arbejdet med journalistik sammen med Odense-redaktionen på Fyens Stiftstidende. Det er der kommet denne og en række andre artikler ud af.

- Jeg er helt sikker på, at vi sagtens kan have et stærkt socialt sammenhold på skolen uden drukfester. Et alkoholforbud vil tvinge os til at tænke i nye og sjove baner: Hvad med morgenfester for eksempel, lyder det fra rektoren, der mener alkoholen fylder for meget.

- Jeg er overbevist om, at det er fællesskabet, der presser promillerne opad. Den enkelte unge ville aldrig drikke så meget, hvis det ikke var fordi, det er adgangsbilletten til et fællesskab.

Dorthe Wang, rektor på Tietgen Handelsgymnasium. bakker op om Danske Gymnasiers forslag om at gøre skolefesterne på gymnasierne alkoholfri. Arkivfoto: Ivar Juel Nordentoft

Hun kommer dog som rektor ikke til at presse et forbud igennem. For hun har fuld tillid til det arbejde som eksempelvis skolens festudvalg udfører. Skal der indføres et forbud, skal det være efter en dialog med skolens elevråd og med de udvalg, som arrangerer fester og caféer med mere.

Alkoholfrie studieture

På handelsgymnasiet har man taget en række initiativer for at mindske alkoholforbruget blandt de studerende. Sammen med de øvrige ungdomsuddannelser i Odense har man indført et alkoholkodeks, som skal afvikle flere sociale arrangementer, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet.

Fremover vil der højst blive afholdt fem fester årligt, og der bliver ikke skænket drikkevarer med en alkoholprocent på mere end fem procent. Det betyder eksempelvis, at eleverne ikke længere kan købe stærkere shots til de kommende fester.


Vi mener ikke, at det hjælper på unges alkoholforbrug. Der vil stadig eksistere et utal af privatfester

Martin Myrthue Pilkær, festudvalget på Tietgen


Derudover har Tietgens bestyrelse i dialog med elevrådet besluttet, at studieture og udflugter skal være alkoholfrie, da turene er en del af skolegangen.

- Da vi lavede alkoholfrie studieture, kom elevrådet med et forslag om, at det stadig skulle være muligt at arrangere eksempelvis fællesspisning på en studietur, hvor der kunne serveres vin eller øl til maden. Det var et godt forslag, fordi der netop er fokus på en sund alkoholkultur med fokus på hygge og samvær, så det kom med i kodekset, fortæller Dorthe Wang.

Annonce

Forbud giver flere private fester

På handelsgymnasiet er det dog ikke alle, der deler rektorens tanker om alkoholfrie fester. Hos skolens festudvalg tror man ikke, at alkoholfrie skolefester får de unge til at ændre vaner.

- Vi mener ikke, at det hjælper på unges alkoholforbrug. Der vil stadig eksistere et utal af privatfester, siger Martin Myrthue Pilkær, der er en af de to formænd for festudvalget. Han mener, festerne er vigtige i forhold til at skabe et sammenhold på årgangen.

- Vi har desværre ikke selv kunne afholde nogle fester i dette skoleår, men vi har set de forgående år, hvor stor betydning de har. At man får lov til at møde sine klassekammerater på en anden måde end ved at sidde i klasselokalet, siger han.

Martin Pilkær mener også, at et alkoholforbud vil få eleverne på skolen til at vælge private fester til og skolefesterne fra. Ved skolefesterne er sikkerheden for de unge langt større end ved en privat fest.

- Vi har en blanding af medlemmer og vagter gående rundt og holde øje med, at alle har det godt og ikke har drukket for meget. Hvis vi kan se en gæst, der har fået for meget at drikke, får vedkommende et specielt armbånd på. Det betyder, at baren ikke må servere andet end sodavand eller vand til dem, siger Martin Pilkær, der mener, det er bedre at drikke alkohol i sikre omgivelser end ude på gaden.

Annonce

Mere kontrol til skolefester

- Vi kan lave en kontrol, som man ikke kan forvente, der er ved privatfest. Unge kan drikke mange steder. Vi synes det er klart bedre at være til en kontrolleret fest end at sidde i en park og drikke sig fuld. Især når mange af vores deltagere ikke har prøvet det særlig mange gange før.

Louise Alsing, som går i 2. g, er heller ikke særlig begejstret for udsigten til alkoholfrie skolefester.

- Jeg tror ikke det vil få folk vil drikke mindre. Så tror jeg bare, folk drikker sig stive inden festerne og smugler alkohol med ud på toiletterne, siger Louise Alsing, der mener, at skolefesterne, som de har været afviklet indtil nu, kan være med til hurtigere at skabe et sammenhold mellem eleverne.

- Det er en nemmere måde at skabe nye fællesskaber på, når vi kan holde fester, siger hun.

Men først skal den normale skoledag lige vende tilbage igen.

Annonce
Odense For abonnenter

Rekordresultat i gourmetrestaurant: - Vi har været dygtige, vi har haft rigtig mange gæster

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Mug på væggene, fugtplamager og skimmelvækst: Staten sælger nedslidte ejendomme, efter 100.000 træer er plantet i området

Sydfyn For abonnenter

Sydfynsk vingård solgt efter tre dage på markedet: - Det er ikke helt normalt, at en ejendom bliver solgt så hurtigt i den prisklasse

Middelfart

Ejby manglede en tradition - nu står frivillige sammen om at skabe den

Sport For abonnenter

Odense Håndbold kan score DM-guldet på festdag - men holdet og Mie Højlund må forvente modtræk

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Nyborg

Har lige åbnet med take away: Nu ryger skiltet i Facaderådet

Odense For abonnenter

21-årig sprang om på bagsædet under kørsel: Kørte ind i politibil

For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Odense For abonnenter

Madanmeldelse: Et brag af en aften HOS Hemme og Spolum

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kerteminde

Ny runde hærværk mod biler i midtbyen: Nogen har set sig gal på sidespejle

Odense For abonnenter

Søren Lundgaard købte hus i 2013, og letbanen blev brugt som salgsargument: - Jeg tænkte bare, 'det bliver pissegodt for vores huspris'

Assens

Hans på en vild mission: Han kører Fyn rundt på et døgn - og den gamle knallert fra 1974 ville ikke starte

Annonce