Annonce
Odense

Fri for promiller: Fremtidens gymnasiefester kan blive alkoholfrie

Sidste gang eleverne på Tietgen Handelsgymnasium kunne gå til julefest på skolen var i 2019. Måske bliver den næste skolefest helt alkoholfri. Foto: Festudvalget/Tietgen
Når gymnasieeleverne på et tidspunkt vender tilbage til en normal skolegang igen, så kan deres skolefester blive alkoholfrie. På Tietgen Handelsgymnasium bakker rektor op om tanken.

Odense:  De har ikke kunnet det længe. Men når de studerende på landets gymnasier igen får mulighed for at komme tilbage til skolerne og gå til skolefester, kan det blive uden alkohol. Det foreslår sammenslutningen Danske Gymnasier.

- I en tid hvor de nye corona-retningslinjer har ændret måden, vi afvikler sociale arrangementer på, synes jeg, det er værd at genoverveje, om vi ikke kan holde fester på ungdomsuddannelserne helt uden alkohol, sagde formanden for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø til dagbladet Politiken.

Og i Odense bakker rektor på Tietgen Handelsgymnasium i Bolbro, Dorthe Wang, op om idéen.

Annonce

- Danske unge har en kedelig europarekord, som vi er nødt til at gøre noget ved. Jeg ved godt, at det er meget forskelligt, hvor meget unge drikker. Men det samlede billede er altså, at alkohol fylder alt for meget i unges hverdag og festkultur, siger Dorthe Wang, der mener, at et forbud kan tvinge alle til at tænke i nye baner.

Tietgen skriver

Gennem efteråret og vinteren har klasse 209 (2. g) på Tietgen Handelsgymnasium på Elmelundsvej i Bolbro arbejdet med journalistik sammen med Odense-redaktionen på Fyens Stiftstidende. Det er der kommet denne og en række andre artikler ud af.

- Jeg er helt sikker på, at vi sagtens kan have et stærkt socialt sammenhold på skolen uden drukfester. Et alkoholforbud vil tvinge os til at tænke i nye og sjove baner: Hvad med morgenfester for eksempel, lyder det fra rektoren, der mener alkoholen fylder for meget.

- Jeg er overbevist om, at det er fællesskabet, der presser promillerne opad. Den enkelte unge ville aldrig drikke så meget, hvis det ikke var fordi, det er adgangsbilletten til et fællesskab.

Dorthe Wang, rektor på Tietgen Handelsgymnasium. bakker op om Danske Gymnasiers forslag om at gøre skolefesterne på gymnasierne alkoholfri. Arkivfoto: Ivar Juel Nordentoft

Hun kommer dog som rektor ikke til at presse et forbud igennem. For hun har fuld tillid til det arbejde som eksempelvis skolens festudvalg udfører. Skal der indføres et forbud, skal det være efter en dialog med skolens elevråd og med de udvalg, som arrangerer fester og caféer med mere.

Alkoholfrie studieture

På handelsgymnasiet har man taget en række initiativer for at mindske alkoholforbruget blandt de studerende. Sammen med de øvrige ungdomsuddannelser i Odense har man indført et alkoholkodeks, som skal afvikle flere sociale arrangementer, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet.

Fremover vil der højst blive afholdt fem fester årligt, og der bliver ikke skænket drikkevarer med en alkoholprocent på mere end fem procent. Det betyder eksempelvis, at eleverne ikke længere kan købe stærkere shots til de kommende fester.


Vi mener ikke, at det hjælper på unges alkoholforbrug. Der vil stadig eksistere et utal af privatfester

Martin Myrthue Pilkær, festudvalget på Tietgen


Derudover har Tietgens bestyrelse i dialog med elevrådet besluttet, at studieture og udflugter skal være alkoholfrie, da turene er en del af skolegangen.

- Da vi lavede alkoholfrie studieture, kom elevrådet med et forslag om, at det stadig skulle være muligt at arrangere eksempelvis fællesspisning på en studietur, hvor der kunne serveres vin eller øl til maden. Det var et godt forslag, fordi der netop er fokus på en sund alkoholkultur med fokus på hygge og samvær, så det kom med i kodekset, fortæller Dorthe Wang.

Annonce

Forbud giver flere private fester

På handelsgymnasiet er det dog ikke alle, der deler rektorens tanker om alkoholfrie fester. Hos skolens festudvalg tror man ikke, at alkoholfrie skolefester får de unge til at ændre vaner.

- Vi mener ikke, at det hjælper på unges alkoholforbrug. Der vil stadig eksistere et utal af privatfester, siger Martin Myrthue Pilkær, der er en af de to formænd for festudvalget. Han mener, festerne er vigtige i forhold til at skabe et sammenhold på årgangen.

- Vi har desværre ikke selv kunne afholde nogle fester i dette skoleår, men vi har set de forgående år, hvor stor betydning de har. At man får lov til at møde sine klassekammerater på en anden måde end ved at sidde i klasselokalet, siger han.

Martin Pilkær mener også, at et alkoholforbud vil få eleverne på skolen til at vælge private fester til og skolefesterne fra. Ved skolefesterne er sikkerheden for de unge langt større end ved en privat fest.

- Vi har en blanding af medlemmer og vagter gående rundt og holde øje med, at alle har det godt og ikke har drukket for meget. Hvis vi kan se en gæst, der har fået for meget at drikke, får vedkommende et specielt armbånd på. Det betyder, at baren ikke må servere andet end sodavand eller vand til dem, siger Martin Pilkær, der mener, det er bedre at drikke alkohol i sikre omgivelser end ude på gaden.

Annonce

Mere kontrol til skolefester

- Vi kan lave en kontrol, som man ikke kan forvente, der er ved privatfest. Unge kan drikke mange steder. Vi synes det er klart bedre at være til en kontrolleret fest end at sidde i en park og drikke sig fuld. Især når mange af vores deltagere ikke har prøvet det særlig mange gange før.

Louise Alsing, som går i 2. g, er heller ikke særlig begejstret for udsigten til alkoholfrie skolefester.

- Jeg tror ikke det vil få folk vil drikke mindre. Så tror jeg bare, folk drikker sig stive inden festerne og smugler alkohol med ud på toiletterne, siger Louise Alsing, der mener, at skolefesterne, som de har været afviklet indtil nu, kan være med til hurtigere at skabe et sammenhold mellem eleverne.

- Det er en nemmere måde at skabe nye fællesskaber på, når vi kan holde fester, siger hun.

Men først skal den normale skoledag lige vende tilbage igen.

Annonce
Odense For abonnenter

Manden med arret gør op med den voksne, der forgreb sig på ham som lille: Skriver "afskedsbrev til min pædofil"

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Skudt helt ved siden af: Nyt OUH skal have 1400 flere p-pladser end forventet

Nordfyn For abonnenter

Sæleksperter efter nuttet syn i Bogense: - Man skal ikke lade sig narre - sæler er rovdyr og kan finde på at bide

Odense Bulldogs

Odense Bulldogs' sejrsstime brudt - nederlag til Rødovre efter straffeslag

Kultur For abonnenter

Brutalt, udsigtsløst og med et glimt af håb: Serieteater bevarede intensiteten

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

GOG For abonnenter

Ung GOG-streg vil se en fyldt arena i gult i svær Europa-kamp

GOG For abonnenter

GOG-kommentar: Det er ligeså spændende uden for banen

Assens

200 elever holdt hjemme, men skolen må ikke lukke ned: - Jeg kunne godt finde på at sende alle hjem i en uge

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Kerteminde

Skuffede bilejere på stribe: Tyve slog til igen og igen med blandet resultat

Odense For abonnenter

Bager-ægtepars comeback var et mareridt: - Det er en befrielse at være blevet løst fra det lort

Fyn

OUH kan ikke løse sygeplejerske-problem - de truer med at sige kollektivt op tirsdag

Annonce