Annonce
forside

Fri for larm og mados: Patientrum kan være på vej på Ærøfærgerne

Inga Blom Thomas (S) har længe talt for et patientrum på færgerne. Nu kan et på tvillingefærgerne være på vej. Arkivfoto: Kenneth Skipper

Politikerne i Kultur- og socialudvalget foreslår at etablere et afskærmet patientrum på Ærøfærgerne, som ældre og borgere, der er på vej til og fra behandling kan trække sig tilbage til.

Ærø: Kemo og pomfritter går bare ikke sammen. Men på Ærøfærgerne kan det nogle gange være svært at blive fri for mados og larm, når man skal hjem fra behandling på fastlandet. Derfor foreslår Kultur- og socialudvalget i Ærø Kommune at oprette et patientrum på Ærøfærgerne, hvor patienter og ældre borgere kan trække sig tilbage og sidde i mere rolige og private omgivelser under overfarten.

- Alle politikere har i tidernes løb fået henvendelser fra borgere, som føler sig eksponeret ved at sidde i det offentlige rum og have det rigtig skidt, så man har et ønske om at kunne trække sig væk fra alles blikke, forklarer viceborgmester og medlem af udvalget Inga Blom Thomas (S).

Hun fortæller, at hun allerede i en tidlig fase af elfærgen Ellens tilblivelse kæmpede for et patientrum, og at det er blevet en del af færgens indretning. Men på tvillingefærgerne er det et problem for mange, siger hun.

- Fordi vi har et sundhedsvæsen, der er så centraliseret og specialiseret, skal vores borgere rejse for at få behandling. Og for dem, der modtager kemo og skal hjem med stærk kvalme, er det ikke altid lige sjovt at sidde i pomfritdunst, siger hun.

Også fra Seniorrådet er der et stort ønske om et rum, hvor man kan hvile sig, fortæller Inga Blom Thomas, der mener, at behovet for især patienter gradvist er blevet større, i takt med at centraliseringen af sundhedsvæsnet er taget til gennem årene.

- Behandlingen foregår i de specialiserede supersygehuse, men pleje skal foregå ude i kommunerne. Det er den omlægning af sundhedsvæsnet, som vi er vidner til i øjeblikket. Det skal man tænke ind i forhold til transport, og der er færgerne et omdrejningspunkt for os.

Da færgeområdet hører under Økonomi- og erhvervsudvalget, er det medlemmerne her, der i første omgang skal tage stilling til patientrummet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce