Annonce
forside

Fri for larm og mados: Patientrum kan være på vej på Ærøfærgerne

Inga Blom Thomas (S) har længe talt for et patientrum på færgerne. Nu kan et på tvillingefærgerne være på vej. Arkivfoto: Kenneth Skipper

Politikerne i Kultur- og socialudvalget foreslår at etablere et afskærmet patientrum på Ærøfærgerne, som ældre og borgere, der er på vej til og fra behandling kan trække sig tilbage til.

Ærø: Kemo og pomfritter går bare ikke sammen. Men på Ærøfærgerne kan det nogle gange være svært at blive fri for mados og larm, når man skal hjem fra behandling på fastlandet. Derfor foreslår Kultur- og socialudvalget i Ærø Kommune at oprette et patientrum på Ærøfærgerne, hvor patienter og ældre borgere kan trække sig tilbage og sidde i mere rolige og private omgivelser under overfarten.

- Alle politikere har i tidernes løb fået henvendelser fra borgere, som føler sig eksponeret ved at sidde i det offentlige rum og have det rigtig skidt, så man har et ønske om at kunne trække sig væk fra alles blikke, forklarer viceborgmester og medlem af udvalget Inga Blom Thomas (S).

Hun fortæller, at hun allerede i en tidlig fase af elfærgen Ellens tilblivelse kæmpede for et patientrum, og at det er blevet en del af færgens indretning. Men på tvillingefærgerne er det et problem for mange, siger hun.

- Fordi vi har et sundhedsvæsen, der er så centraliseret og specialiseret, skal vores borgere rejse for at få behandling. Og for dem, der modtager kemo og skal hjem med stærk kvalme, er det ikke altid lige sjovt at sidde i pomfritdunst, siger hun.

Også fra Seniorrådet er der et stort ønske om et rum, hvor man kan hvile sig, fortæller Inga Blom Thomas, der mener, at behovet for især patienter gradvist er blevet større, i takt med at centraliseringen af sundhedsvæsnet er taget til gennem årene.

- Behandlingen foregår i de specialiserede supersygehuse, men pleje skal foregå ude i kommunerne. Det er den omlægning af sundhedsvæsnet, som vi er vidner til i øjeblikket. Det skal man tænke ind i forhold til transport, og der er færgerne et omdrejningspunkt for os.

Da færgeområdet hører under Økonomi- og erhvervsudvalget, er det medlemmerne her, der i første omgang skal tage stilling til patientrummet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

23-årig havde været til fest: Politiet mangler oplysninger om dræbt ung mand på motorvejen

Leder For abonnenter

Bevar sjælen i byerne

Hver gang man fjerner et hus, fjerner man noget af sjælen, sagde socialdemokraten Anders W. Berthelsen til avisen tidligere på ugen, mens han travede rundt i Hunderup-kvarteret i Odense sammen med en journalist for at kigge på en række af de matrikler, hvor gamle villaer er blevet revet ned til fordel for nybyggeri. Berthelsen har ret: Der forsvinder noget af et kvarters sjæl, når man river en epoke-typisk bygning ned i et kvarter for at erstatte den med et nymodens byggeri. Derfor er det klogt, at de fynske lokalpolitikere beslutter sig for at gennemføre bevarende lokalplaner for kvarterer og bydele, hvor man ønsker at bevare et særligt arkitektonisk udtryk. Det gælder både i Hunderup-kvarteret og i andre boligområder i Odense og på Fyn. Diskussionen om at bevare bygninger drejer sig nemlig ikke blot om nedrivning af gamle villaer i det fornemme Hunderup-kvarter. Det drejer sig også om Gerthasminde og om Møllers Villaby i Odense, og det drejer sig om dusinvis af bymiljøer i Faaborg, i Assens, i Svendborg, ja, i stort set alle de fynske byer. For i langt de fleste byer, landsbyer og bydele findes der karakteristiske bygninger eller kvarterer, som er værd at bevare. Bevares: Vores byer er ikke museer. Derfor er det ikke alle udhuse, cykelskure og parcelhuse, der partout skal bevares for eftertiden, for vores byer skal være levende og kunne udvikle sig i takt med tiden og behovet. En levende by betyder imidlertid ikke, at man som boligejer skal kunne rive bygninger ned efter forgodtbefindende. Tværtimod: I en levende by udviser man respekt for byen, for historien. For dens sjæl. De nedrivninger og nybygninger, som blev nævnt i avisen tidligere på ugen, var markante eksempler på, at det er nødvendigt at skærpe bevaringskravene i Hunderup-kvarteret. Derfor vil det være klogt at gennemføre en bevarende lokalplan i rigmandskvarteret, ligesom det vil være klogt at se på bevaringsindsatsen i andre områder i Odense og i de andre fynske byer. For vi skal have sjælen med. Også i vores byer.

Annonce