Annonce
Middelfart

Fri for forurening: Drikkevandet i Middelfart er godkendt - men skal screenes for nye stoffer

Staurby Vandværk måtte for nogle år siden lukke vandværket ned grundet sprøjtegift i drikkevandet. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg
I Middelfart Kommune er der 61 boringer, der leverer drikkevand til vandværkerne. I langt de fleste boringer er der ikke fundet spor efter pesticider over drikkevandskvalitetskravet. I vinter begynder man dog at screene for 350 nye stoffer, der ikke før er målt for. Resultaterne ventes i begyndelsen af det nye år.

Middelfart: Over de seneste par år har der været flere historier i medierne omkring fund af giftrester og forurening i drikkevand.

I sommer lukkede fundet af svampemidlet chlorthalonil-amidsulfonsyre for eksempel en vandforsyning på Sjælland, så alle forbrugerne måtte hente vand fra dunke. Det behøver borgerne i Middelfart Kommune ikke bekymre sig om, fastslår kommunen, som har fået vandværkerne til at tjekke for stoffet.

Annonce

Flere analyser for flere stoffer

- Analyserne viser, at der ikke er indhold af chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet i Middelfart Kommune. I forbindelse med vedtagelsen af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse har vi desuden stillet krav til nogle vandværker om at analysere for stoffer, de ikke tidligere har analyseret for. Disse analyser er også ved at være i hus, og heller ikke her har vi påvist indhold af miljøfremmede stoffer, siger Morten Weiss-Pedersen, formand for Miljø- og Energiudvalget, i en pressemeddelelse.

I Middelfart Kommune er der 61 boringer, der leverer drikkevand til de almene vandværker. I langt de fleste boringer er der ikke påvist spor efter pesticider eller nedbrydningsprodukter over drikkevandskvalitetskravet.

Hvis der måles for høje spor af skadelige stoffer i drikkevandet, sørger Middelfart Kommune og vandværkerne for, at vandet ikke når ud til forbrugerne.

350 nye stoffer i søgelyset

Det er naturligvis særlig vigtigt at undgå forurening af områderne tæt omkring boringerne. Derfor har Middelfart Kommune særlig fokus på disse områder og vurderer, om der er behov for yderligere indsatser for at reducere risikoen for forurening med pesticider.

I forbindelse med Pesticidstrategi 2017-21 har kommunen og vandværkerne aftalt at øge overvågningen af grundvandet, og Miljøstyrelsen screener hen over vinteren for 350 nye pesticider og nedbrydningsprodukter i udvalgte boringer.

De 350 nye stoffer er der ikke tidligere målt for.

- Vi ser med spænding frem til, hvad resultaterne viser. Vi forventer, at resultaterne ligger klar først i det nye år, siger Morten Weiss-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce