Annonce
Nyborg

Fri bane for genbrug af bildæk

Direktør Jens Elton Andersen (forrest) og borgmester Kenneth Muhs (V) vil lytte til naboerne, før pyrolyanlægget på Lindholm tages i brug. Men noget formelt krav om nabohøring er der ikke. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Byrådet bliver ikke involveret. Og der er heller ikke noget formelt krav om nabohøring, før Elysium Nordic kan sætte gang i Pyrolyseværk på Lindholm Havn

Nyborg: Der er fri bane for etableringen af et nyt kemisk anlæg på industrihavnen i Nyborg.

For selv om det nye anlæg bliver placeret klods op og ned af en børnehave og en lang række private boliger, har hverken naboerne eller for den sags skyld de lokale politikere noget at skulle have sagt.

Elysium Nordics anlæg, der skal udvinde og sikre genbrug af en lang række af de stoffer, der findes i gamle, udslidte bildæk, lever således op til de krav, der allerede er fastlagt i lokalplanen for området.

Det var derfor, sidste uges nyhed om Elysium Nordics pyrolyseanlæg på Lindholm kom lige så meget bag på de fleste medlemmer af byrådet i Nyborg, som den gjorde på byens borgere i øvrigt.

Og det er derfor, naboerne til den nye kemiske virksomhed ikke har noget krav på at blive hørt, før anlægget bliver sat i gang.

Annonce

Kun få var indviet

Der var kun ganske få lokalpolitikere, som på forhånd var indviet i planerne om det, der i en pressemeddelelse blev præsenteret med ordene: "Dansk virksomhed opfører et af verdens største pyrolyseanlæg på Nyborg Havn".

En af dem var formanden for Nyborg Kommunes Erhvervs- og Udvikilngsudvalget, Peter Wagner Mollerup (V).

Og han finder det helt nødvendigt, at så få som overhovedet muligt kendte til Elysium Nordics planer på forhånd.

- Lige så snart, der er fondsbørs og alt muligt andet inde over, gør vi en dyd ud af, at så få mennesker som muligt er involveret. Når man skal tage den slags beslutninger, er man nødt til at holde det på få mennesker, indtil alle skrevne og uskrevne regler er overholdt, forklarer han.

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), understreger, at det er afgørende at kunne behandle virksomheders og investorers henvendelser til kommunen med den størst mulige diskretion.

- Det giver tryghed og tillid, når investorer skal finde ud af, hvor de skal placere kommende arbejdspladser og medarbejdere, tilføjer han.

Intet formelt krav

Elysium Nordics kommende pyrolyseanlæg er omfattet af Nyborg Kommunes lokalplan 122.

Den lægger rammerne for, hvilke typer af virksomhed, der kan placeres på Lindholm Havn.

Blandt de mest kendte virksomheder i området er Fortum Waste Solutions - det tidligere Kommunekemi.

Når nye virksomheder lever op til reglerne og retningslinjerne i lokalplan 222, er etableringen af dem ikke en sag for byrådet.

Og der er heller ikke noget formelt krav, om naboerne skal høres.

Elysium Nordic og Nyborg Kommune har dog planer om at samle naboer og interesserede borgere til informationsmøder i foråret.

Og det er vigtigt, understreger Suzette Frovin (SF), som både er byrådsmedlem og en af det kommende pyrolyseanlægs nærmeste naboer.

- Det er jo dybest set først, når anlægget bliver sat i gang, vi ved, om det lykkes virksomheden at overholde retningslinjerne. Og de tidligere erfaringer fra området viser jo, at der kan opstå løbende diskussioner om overholdelse af grænserne for støj og støv, tilføjer hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];