Annonce
Kerteminde

Freyas mor vender tilbage: Stort sundhedsprojekt bredes ud på hele Munkebo Skole

Eleverne på 8. årgang i Munkebo har fået smag for at spise sundere, bevæge sig mere og sove en god nats søvn takket være et sundhedsprojekt iværksat af den lokale fysioterapeut Line Bostrup. Her fra venstre Emma Gaardsted, 8. a, Malthe Heesche, 8.b, og Elias Hallgren, 8.b. Foto: Kim Rune.

Efter sommerferien er det ikke bare 8. årgang på Munkebo Skole, der skal lære om søvn, kost og bevægelse. Også 3. og 6. klasse skal med, og politikerne håber at finde penge til alle kommunens skoler.

Annonce

Munkebo: De er blevet bedre til at vende ryggen til slikskabet derhjemme om eftermiddagen og til at få rørt musklerne i frikvarteret. Men det kniber stadig med at få søvn nok, når mobiltelefonen lokker ved sengekanten og computerspillet trækker ud til sent på aftenen. Sådan lyder nogle af de erfaringer, som 8. årgang på Munkebo Skole har gjort sig efter at have deltaget i projekt "Sundhed på den fede måde" i snart otte uger.

Om "Sundhed på den fede måde"

Avisartikel om overvægtige elever på Munkebo Skole satte tankerne i gang hos Line Bostrup, der er fysioterapeut og mor til tre. I løbet af 13 uger vil hun gøre to 8. klasser "Sunde på den fede måde." Projektet sætter fokus på søvn, motion og kost i et fællesskabsperspektiv. Det vil sige, at der ikke er nogen elever, der bliver plukket ud og målt og vejet, men at årgangen gennemfører sammen.Statistik fra Kerteminde Kommunes sundhedspleje, som blev offentliggjort ved årsskiftet viste, at cirka hver tredje elev på Munkebo Skole vejer for meget. På 8. årgang siger tallene, at det er 38 procent, der vejer for meget. I 0. klasse er det hver femte elev, der rammer kategorien "overvægtig", og på 5. årgang gælder det hvert fjerde barn. På Hindsholmskolen er 35 procent af 8. årgang overvægtige, i 5. klasse gælder det 12,5 procent, og i 0. klasse er det 19 procent. På Langeskov Skole er det 5. klasse, der er den tungeste årgang. Her er 28 procent overvægtige, mens det kun er fem procent af 0. klasserne og 15 procent af 8. årgang.

Annonce

Mobilen stjæler søvnen

Bag projektet står den lokale fysioterapeut Line Bostrup, som i januar reagerede på en artikel i denne avis med overskriften: "Eleverne på Munkebo Skole vejer for meget." Hun er mor til tre elever på skolen og tilbød at hjælpe med en løsning ved i en 13 ugers periode at sætte fokus på søvn, kost og motion. Eleverne er blevet undervist i emnerne og udstyret med et ur, der måler deres aktivitetsniveau. Målet er minimum 8000 skridt i døgnet.

- Det er meget overraskende, at de fint har navigeret i kost og motionsdelen. Størstedelen har over 10.000 skridt i døgnet. Men søvnen. Den har været rigtig svær. De bruger simpelthen for meget tid med mobilen i hånden og kommer derfor for sent i seng, fortæller Line Bostrup.

Det kan Elias Hallgren fra 8. b nikke genkendende til. Projektet har til gengæld betydet, at han er blevet bedre til at komme ud i frikvartererne:

- Jeg har været meget mere aktiv i skoletiden de sidste uger. Jeg har været udenfor i det store frikvarter, hvor jeg ellers helst ville være indenfor, fortæller han.

Emma Gaardsted fra 8. a synes, at kostdelen har været sværest at overholde:

- Særligt når man har været ude til noget om eftermiddagen, hvor der bliver serveret kage, er det svært at sige nej, fortæller hun.

Selvom der stadig er tre uger tilbage af projektet, har skolens ledelse og projektleder Line Bostrup allerede talt om, at læringen bør komme flere elever til gavn:

- Vi har talt om, at det bør indarbejdes allerede, mens eleverne er helt små. Derfor vil vi allerede næste år begynde med 3. klasserne. De fysiske forsøg vil vi lave med 6. klasserne og så vil vi sende 8. og 9. årgang ned og formidle for de små, fortæller Line Bostrup.

Annonce

Begejstrede politikere

Også på det politiske niveau er der begejstring for Munkebo-modellen. Der er bare lige det med finansieringen. Børn- og Skoleudvalget har derfor besluttet at sætte forvaltningen til at søge fonds-midler til at brede konceptet ud på alle kommunens folkeskoler. Der skal cirka 100.000 kroner til at skabe et koncept, der kan fornys år efter år:

- Det gode ved måden, projektet kører på, er, at man ikke tager udgangspunkt i et særligt kropsideal eller et vist bmi-tal, men at det er muligt for alle at være med. Det er hele udvalget ret begejsret for, fortæller Kasper Ejsing Olesen (S), der er formand for Børn- og Skoleudvalget.

Lykkes det ikke at finde pengene, ønsker formanden at gøre det til en del af budgetforhandlingerne til foråret:

- Vi ser det gerne integreret som en del af skolernes undervisning, på samme måde som rusmiddelseminaret kører i en årgang hvert eneste år. Her kommer én med et fantastisk projekt, og det vil vi da gerne bakke op om, siger Kasper Ejsing Olesen.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Sydfyn For abonnenter

Pendlere på Svendborgbanen til politikere: Få styr på det her

Annonce