Annonce
Indland

Fremtidens plejehjem kan blive små landsbyer for demente

De Hogeweyk tæt på Amsterdam

Inspiration til specielle "demenslandsbyer" kommer fra Holland. Målet er at bedre forholdene for de syge.

En landsby med huse, små haver, butikker og forsamlingslokaler. Med udelukkende demente beboere.

Det kan blive fremtiden i danske kommuner, som ifølge Jyllands-Posten valfarter til Holland for at studere en type plejehjem.

Andelen af demente på plejehjem i Danmark er nu så stor, at en række kommuner er langt fremme med planer om at bygge specielt til demente - mange steder med den verdenskendte demenslandsby De Hogeweyk tæt på Amsterdam som forbillede.

Så sent som tirsdag besøgte en delegation fra Aalborg Kommune den hollandske landsby for demente. Samme dag tog Odense Kommune første skridt til at bygge en egentlig demenslandsby med inspiration fra De Hogeweyk.

- Vores ambition er at bygge en by for demente, hvor de kan leve så tæt på deres normale liv som muligt, siger administrerende direktør i OK-Fonden Paul Erik Weidemann til Jyllands-Posten.

Antallet af demente ventes at stige med 40 procent til 127.000 borgere de kommende ti år, og allerede i dag vurderes mindst seks ud af ti beboere på traditionelle plejehjem at lide af demens.

Også Aalborg Kommune har konkrete planer om at bygge for demente, men i Aarhus afviser rådmand Jette Skive (DF) fra Sundhed og Omsorg idéen.

- Det er for lukket efter min smag. Vi vil hellere gøre den enkelte bolig og omgivelserne trygge for den demente borger ved for eksempel at bruge stregkoder i tøjet, som alarmerer personalet, hvis nogle er på vej til at blive væk for sig selv, siger hun til avisen.

Kommunen har lige nu 75 specialbyggede demensboliger på tegnebrættet, men der er altså ikke tale om en kopi af den hollandske landsby.

Ifølge kommuneforeningen KL lader mange kommuner sig inspirere af den hollandske model og især vigtigheden af at tage højde for beboernes forskellighed, når man bygger eller moderniserer plejehjem.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce