Annonce
Hvem skal passe farmor

Fremtidens ældre vil forsikre sig til bad og omsorg: Forsikringsbranchen på vej med nye tilbud

Danskerne vil i stigende grad forsikre sig til en bedre ældrevelfærd. Det forudser i hvert fald forsikrings- og pensionsbranchen selv. Foto: Michael Bager
Ganske som vi tegner sundhedsforsikringer og indbetaler til pensionsordninger vil fremtidens ældrevelfærd i højere grad være præget af forsikringsordninger. Det forudser direktøren for brancheforeningen Forsikring & Pension.

Vi er vant til at forsikre vores bil og hus, og snart vil vi også forsikre os til den ældrevelfærd, der passer hver enkelt af os. Det forudser Kent Damsgaard, der er administrerende direktør i forsikrings- og pensionsselskabernes brancheorganisation Forsikring & Pension.

- Lige nu vælter det frem med initiativer. Rigtig mange forsikrings- og pensionsselskaber arbejder på at skabe nogle tilbud, fordi deres kunder efterspørger det, siger han.

Som det første forsikringsselskab lancerede Tryg sidste år en omsorgsforsikring. Med den er den ældre blandt andet sikker på, at der er hjemmepleje og rengøringshjælp, når han/hun kommer hjem efter en indlæggelse på sygehus.Kent Damsgaard understreger, at nye velfærdsforsikringer aldrig vil skulle erstatte den kernevelfærd, som kommunerne kan tilbyde.

- Vi skal have en stærk skattefinansieret ældrevelfærd, men der vil være behov for mere end det, det offentlige kan levere. Antallet af ældre vokser meget kraftigt, og mange ældre vil stille krav til kvaliteten, fleksibiliteten og imødekommelse af individuelle behov. Det er her, at forsikrings- og pensionsbranchen skal spille en større rolle, mener Kent Damsgaard.

Køb af flere bad

Han peger på, at kommunerne allerede i dag har svært ved at imødekomme individuelle ønsker fra de ældre.

- Det kan være at følge den ældre til sociale aktiviteter, at give den rette træning og pleje og det antal bad, den enkelte ønsker. Måske man kunne lave et klippekort med mulighed for at tilkøbe ekstra hjælp.

Du nævner bad. Er det ikke at betragte som kernevelfærd, som det offentlige skal tage sig af?

- Jo, men vi skal have en debat om, hvilket niveau af kernevelfærd, det offentlige kan tilbyde, og hvad forsikringsselskaber og pensionskasser kan supplere med. I dag lover politikerne, at det offentlige kan levere det hele. Du kan få bad, når du har lyst. Du kan blive fulgt til genoptræning. Du bliver taget godt imod, når du kommer hjem fra sygehuset. Men sandheden er, at den enkelte sosu-medabejder må stå ude hos den ældre og sige, at det har jeg slet ikke tid til. Derfor kommer der en stigende efterspørgsel fra borgere, der ønsker at forsikre sig til mere hjælp.

Hør debatten på topmøde

Mange flere ældre de kommende år betyder stigende udgifter. Men hvor skal pengene komme fra?

Skal de rigeste ældre selv betale en større del eller måske hele regningen? Og skal man kunne forsikre sig til bedre hjælp, lige som man i dag kan tegne en sundhedsforsikring?

Hør debatten med blandt andre fynske borgmestre, ældreminister Astrid Krag (S), ældreordfører Jane Heitmann (V) og direktør i Forsikring og Pension, Kent Damsgaard, når Fyens Stiftstidende inviterer til topmøde på Social- og Sundhedsskolen i Odense 11. oktober. Gå ind på www.avisfordele (under oplevelser) og tilmeld dig.

Direktøren i Forsikring & Pension afviser, at omsorgsforsikringer vil skabe et A- og B-hold.

- Tværtimod. Vi har allerede et A-hold af rige borgere, der i forvejen køber sig til hjælp. Mit ønske er, at vi får flere med på A-holdet, som det er sket med vores pensioner. Vi har alle en grundpension fra det offentlige, og så sparer vi op via vores arbejdsmarkedspensioner, så flertallet har mulighed for en god pensionisttilværelse. Det er samme tankegang, jeg ønsker i forhold til ældrevelfærden. Og nye velfærdsforsikringer må ikke bruges som en spareøvelse, så det offentlige skærer i kernevelfærden.

Vi skal have en debat om, hvilket niveau af kernevelfærd, det offentlige kan tilbyde, og hvad forsikringsselskaber og pensionskasser kan supplere med

Kent Damsgaard, direktør i Forsikring & Pension


Hvornår tror du, at vi alle har tegnet en velfærdsforsikring?

- Det er svært at svare på, om det bliver om ti eller femten år, og hvor omfattende forsikringen bliver, siger Kent Damsgaard.

Kamp om hænder

Han afviser, at nye forsikringstilbud om ekstra ældreomsorg vil trække eftertragtede hænder væk fra den offentlige kernevelfærd og dermed svække rekrutteringsmulighederne der.

- Det er en meget defensiv måde at se det på. Jeg tror tværtimod, at flere udbydere af ældrevelfærd kan være med til at skabe innovation og øge lysten til at uddanne sig indenfor området.

Direktøren i Forsikring & Pension opfordrer regeringen til at invitere til partnerskaber om velfærd. Ganske som det er sket for at sikre et bedre klima.

- Vi står foran en kæmpe demografisk udfordring med langt flere ældre. Det er en brændende platform, så sæt politikere, fagbevægelse, Ældre Sagen, eksperter og forsikrings- og pensionsbranchen sammen med det mål at sikre en ældrevelfærd i verdensklasse.

Odense

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Odense For abonnenter

Ny rapport: Så mange ladestandere kræver elbil-revolution i Odense

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Nordfyn For abonnenter

Grønt lys til kæmpe kvægfarm ved fynsk gods: Naturforening trækker klage tilbage

Navne For abonnenter

Dødsfald: Poul fik polio som 18-årig, men skabte stor boghandel, som han måtte sælge, da det gik bedst

Middelfart

Chefers telefoner blev hemmeligt aflyttet i Dan-Bunkering: - Det er en på mange måder usædvanlig sag

Kerteminde For abonnenter

Ville sælge krudt til arme og 'kærlighedsmedicin': Mand fængslet for store mænger doping og potensmedicin

Erhverv

Medicinsk cannabis: - Det dér lyder som århundredets dårligste undskyldning

Middelfart For abonnenter

Bank forlader Middelfart: Bliver en del af ny fælles Lillebæltafdeling

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Faaborg-Midtfyn

Morgentyv kom ind gennem soveværelsesvinduet: Kontanter og smykker er væk

Odense

Inspektion afslører: Gartnerier opbevarer og anvender ulovlige kemikalier i stort omfang

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Assens For abonnenter

Bedste resultat i flere år - men det stopper ikke her: Hotel på havnen er fuldt booket indtil næste år

Erhverv For abonnenter

Slagtermester er gået i tænkeboks: Overvejer at flytte sin virksomhed

Kerteminde For abonnenter

Fiskeriet i Kerteminde kører på pumperne: - Det er en nedslagtning af fiskeriet i de indre farvande, ligesom med minkene