Annonce
Kerteminde

Fremtiden for Lundsgaard Gods er udlejning: Landbrug kan aldrig fylde de her rammer igen

- Det der i fremtiden skal betale for vedligeholdet af de mange bygninger på Lundsgaard Gods bliver ikke landbrug med udlejning, fortalte godsejer Rudolf Iuel, og til at hjælpe med det er blandt andre bed&breakfast-værtinde Pernille Sommer. Hun skal fremover fylde avlsgården med feriegæster. Foto: Peter Ammitzbøll
De 40 heldige, der fik billet til Cafe Stiften på Lundsgaard Gods, fik en spændende historie om udviklingen i landbruget gennem de sidste to-tre generationer og om, hvad godset skal leve af i fremtiden - landbrug bliver det ikke, fastslog godejer Rudolf Iuel.
Annonce

Kerteminde: Godsejer Rudolf Iuels drøm om fremtiden er, at der kommer liv i alle bygningerne på Lundsgaard Gods igen, fortalte han onsdag eftermiddag, hvor 40 abonnenter på Fyens Stiftstidende var inviteret til Cafe Stiften på godsets avlsgård.

- Men det bliver aldrig fra landbruget. Lundsgaards fremtid er at være leverandør af rammer. Rammer om kulturbegivenheder, om virksomhedsarrangementer, om spise- og feriegæster. Ja I er i dag en del af det, for det skal være et samlingssted, hvor mennesker mødes. Det er det, vi skal tjene penge på til at vedligeholde bygningerne med, for landbruget kan ikke betale det, og staten vil ikke.

Rudolf Iuel fortalte kort om Lundsgaards historie, der kan skrives 1000 år tilbage i tiden - på samme sted og med samme navn, men med skiftende størrelse. I dag har Lundsgaard 360 hektar økologisk landbrug samt skov.

- Da Lundsgaard var størst omfattede det Revninge, Lille Viby, Drigstrup og Bregnør sogne samt det halve af Kølstrup, fortalte han.

Landbruget kunne stadig i Rudolf Iuels farfars tid fylde alle 5000 kvadratmeter bygninger plus de 25 tilhørende huse. I 1968 sluttede det med grise og køer på Lundsgaard, og så blev en stor del af avlsgården tom.

- Da Lundsgaard var størst omfattede det Revninge, Lille Viby, Drigstrup og Bregnør sogne samt det halve af Kølstrup.

Rudolf Iuel, godsejer og kammerherre

Annonce

En landbrugsfabrik

Samme avlsgård blev bygget i 1882-87 nærmest i direkte forlængelse af, at Esbjerg Havn blev anlagt og eksporten af smør og bacon til England kunne begynde.

Der blev bygget en stalde til køer og grise, og høstgildesalen, som dannede ramme om Cafe Stiften var fra starten gårdens mejeri.

- Fra mejeriet var der en valle-rende ned til venstre til grisene, fortalte Rudolf Iuel, der også kaldte avlsgården en landbrugsfabrik.

- Det var motoren på godset, og det er den funktion, vi forsøger at genskabe.

Han og hustruen Vini boede i 20 år på avlsgården, og han fortalte om, hvor trist de synes det var at kigge ud på en øde gårdsplads og nogle tomme produktionsbygninger.

- Vi blev enige om at prøve at genskabe liv og lys på gården, og vi er efterhånden nået temmelig langt. Der har været tusindevis af mennesker igennem Anexet, Cafe Agnes er fyldt hver fredag aften og nu har Pernille Sommer åbnet åbnet butik og bed& breakfast.

Morgenmaden kan blandt andet indtages under den store lyserøde lysekrone, der i hverdagen omtales som det venetianske havuhyre. Foto: Helle Nordström
Annonce

Otte værelser og to lejligheder, så er det nok

Pernille Sommer tog over og fortalte om, hvordan hun foreløbig har fået skabt otte værelser til udlejning i avlsgården.

- Jeg åbnede den 12. oktober, og jeg har allerede haft 50 udlejninger, og der næste sommer er allerede næsten helt booket, fortalte hun.

- Men det passer mig meget godt, at der ikke er så travlt lige nu, for jeg har fortsat travlt med at male. Jeg har malet og malet de sidste tre måneder, og i januar-februar skal jeg i gang med at male døre og vinduer.

Ud over de otte værelser regner hun med senere at udvide med to ferielejligheder. - Men så skal der heller ikke være mere, for så bliver det for stort, fastslog hun.

Pernille Sommer gav 40 gæster, der var plads til i denne Cafe Stiften, rundvisning i to hold. De fik lov til både at kigge ind i værelserne i de stuer, gæsterne kan benytte og i det store køkken, hvor hun tilbereder morgenmaden til gæsterne. Spørgelysten var stor på rundvisningerne - både til indretningen af værelserne, der er meget personlige og vidt forskellige - og til gårdens historie.

Hun rundede det hele af med at åbne for sin butik Sommers Køkkenunivers, og så fik deltagerne af Cafe Stiften som en lille ekstragevinst lov til at købe ind med 10% rabat.

Da Cafe Sriften i Lundsgaard Gods´ forpagterbolig omfattede en rundvisning, var der kun plads til 40 deltagere, der kunne glæde sig over at få en god times spændende fortællinger. Foto: Peter Ammitzbøll
Bed&breakfast-værtinde Pernille Sommer (til højre) viste rundt i forpagterboligen, hvor hun foreløbig har indrettet otte værelser. Foto: Helle Nordström
Undervejs i rundvisningen fortalte Pernille Sommer (til højre) blandt andet om de forskelllige gamle ting, hun har fundet på godsets pulterkamre og benyttet i indretningen. Foto: Helle Nordström
I avlsgårdens gamle køkken står et enormt, gammeldags komfur. Det er i virkeligheden ikke så gammelt fortalte Pernille Sommer, for det nåede kun at blive brugt i 10 år. De ivrige tilhørere ved siden af Pernille Sommer er Birthe og Kjeld Johansson, der havde var kommet fra Assens. De nød i særdeleshed at værelserne var fyldt op med gamle ting, der passer ti bygningens ånd og sjæl, og de fortrød ikke et øjeblik, at de havde taget den lange tur tværs over Fyn. Foto: Helle Nordström
Pernille Sommer åbnede som en lille ekstragevinst for Cafe Stiften-gæsterne sin butik - Sommers Køkkenunivers - ved siden af bed&breakfast, og så var der mulighed for at købe ind med 10% rabat. Foto: Helle Nordström
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce