Annonce
Debat

Fremtiden er sikker, hvis du bliver erhvervsskoleelev

Dette hold industriteknikere blev færdiguddannet i Aarhus i december. Pressefoto Aarhus Tech

Synspunkt: Lige nu er vi tættere på end nogensinde før, at eleverne på erhvervsuddannelserne får den opmærksomhed, de fortjener. Vi er der ikke helt endnu, for vi mangler at se en reel prioritering af vores uddannelser fra politisk side, og at medierne skriver lige så meget om erhvervsskolerne som om gymnasiet. Jeg har som faglærer for tre industriteknikere det håb, at når vi kommer væk fra skærmen og får fuld mødetid på skolen, så vil alt ikke blive som før, hvor vi igen bliver glemt.


Så deres fremtid er lys, med god løn, et arbejde der er til at holde til indtil en pension og så godt som jobgaranti.


For disse tre unge mennesker, der er ved at starte deres erhvervskarriere, ligger hele verden åben, de får mulighed for at bruge deres valg af uddannelse til lige det, de vil. De har valgt et fag, som heldigvis ikke er så synligt, og derfor kan jeg som deres faglærer godt garantere, at de ikke kommer til at mangle jobmuligheder i fremtiden. Dog tager jeg forbehold for, at de laver noget dumt og bliver låst inde, eller måske kommer ud for en ulykke, som gør det svært for dem at fortsætte.

Men gør de ingen af disse ting, så kommer de ind i et fag med mulighed for at programmere nogle fantastiske maskiner, der kan fremstille alverdens dele til alt det, som bevæger sig. Det kan være til robotter, motorer i skibe eller dele til den grønne omstilling.

For det er sådan, at der er flere der går på pension end der starter nye elever inden for dette fag, det har været næsten to til en. Det mest fantastiske ved dette fag er, at det i dag ikke er et slidsomt arbejde, for det handler i dag mere om programmering af maskiner og robotter end tunge løft og beskidte fingere. Dermed ikke sagt de ikke helt undgår det, men næsten. Så deres fremtid er lys, med god løn, et arbejde, der er til at holde til ind til en pension og så godt som jobgaranti.

Skulle de få lyst til mere eller bare noget andet, er det også en god start på muligheden for at læse videre til ingeniør, maskinmester eller produktionsteknolog. Så god er denne vej sammenlignet med den gymnasiale vej, at en analyse fra AE lige har vist, at en sammenlignet maskinmester et år efter endt uddannelse har en løn på ca. 50.000 mere om året, hvis den er startet med en erhvervsuddannelse.

Med disse gode udsigter har jeg som faglærer ro i maven, når jeg i denne tid får eleverne ind på skolen på deres grundforløb, for selv om corona har været med til at gøre det amputeret, så skal de nok få en god fremtid. Endnu bedre bliver det de næste år, for arbejdsmarkeds parter har aftalt, at der afsættes penge til at skolen, de faglige organisationer og erhvervslivet vil sikre, at der er en læreplads til alle, der starter på grundforløbet. Samt at der lige nu også for nogle uddannelser er mulighed for at få 110% dagpenge, hvis du vælger at starte på skolen for at få dig en uddannelse.

Jeg kan derfor som faglærer for et mindre fag med gode fremtidsudsigter sige ”Kom til os på erhvervsskolen, så sikre vi dig en fremtid, især hvis du vælger industriteknik.”

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Borgmester anede intet om Lindøs jordkøb: - Det kom som en overraskelse

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Sydfyn

Private havne raser over Svendborg Kommune: Man kan ikke lave regler med tilbagevirkende kraft

Annonce