Annonce
Læserbrev

Fremtid. Også almene seniorbofællesskaber

Synspunkt: Der er fuld gang i opførelsen af nye, spændende seniorbofællesskaber landet over, og heldigvis – det er næppe gået nogens næse forbi - at interessen for denne boform er enorm. Op mod 80.000 danske seniorer overvejer at flytte i seniorbofællesskab inden for de næste fem år, viser tal fra Realdania. Så der er rigtig god grund til at fremme udbuddet af seniorbofællesskaber i et samfund, hvor ensomhed er et stigende problem, og hvor antallet af 60+-årige vurderes til at stige med op til 30 procent frem mod år 2025.

Senest i disse spalter har Regitze Tilma og Karin Riishede, byrådsmedlemmer for Venstre, efterlyst flere seniorbofællesskaber i Middelfart Kommune. De ser mulige partnerskaber for kommunen med private investorer og pensionsselskaber, men ønsker man oprigtigt fra politisk side et bredt udbud af betalelige seniorboliger, så er de almene boligorganisationer også en vigtig samarbejdspartner.

Boligforeningen Lillebælt har allerede veldrevne seniorbofællesskaber i Gelsted og i Ejby og er pt. i dialog om flere samarbejder. Vi har mange årtiers erfaring med at bygge og udleje bo- og boligfællesskaber for både unge, familier og ældre. Så i denne tid, hvor efterspørgslen er så høj efter seniorbofællesskaber, er det oplagt også at bruge vores erfaring og ekspertise inden for området.

I mere end 70 år har vi nemlig i den almene boligsektor arbejdet for fællesskabsfremmende, gode boliger, der er til at betale for alle. Netop den brede beboersammensætning med plads til alle er en almen kerneværdi, som også bør gælde for fremtidens seniorboformer og fællesskaber. Alternativt vil mange af seniorbofællesskaberne være forbeholdt de aktive og allermest ressourcestærke seniorer, hvilket aldrig kan være i hverken kommunens eller samfundets interesse.

For at fremme udbuddet af seniorbofællesskaber, der kan appellere til en så bred gruppe af seniorer som muligt, kører vi i Boligkontoret Danmark for tiden et udviklingsprojekt i samarbejde med Almennet og en række almene boligselskaber landet over. Her undersøger vi, hvordan nye koncepter for proceshåndtering, udlejning og beboerrekruttering kan gøre seniorbofællesskaberne nemmere at gå til. Både for dem, der bygger dem, men så sandelig også for dem, der skal bo i dem.

Med ca. 80.000 interesserede seniorer og blot omkring 7000 ledige seniorbofællesskabsboliger pt. kan vi ikke udelukkende bygge os fra efterspørgslen. Det står klart for enhver. Heldigvis er der i dag et stort potentiale i den eksisterende almene boligmasse, som endnu ikke bliver udnyttet fuldt ud. Det er oplagt at begynde at arbejde med at bygge nyt i fællesarealerne og øge tilgængeligheden endnu mere i boligerne for at tilgodese seniorernes ønsker om en mindre og nemmere bolig med tætte naboskaber. Her har vi allerede rammerne for stærke, inkluderende beboerfællesskaber, men det kræver politisk vilje til at samarbejde.

FAB's seniorbofællesskab Glasværket er et af Fyns ældste. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Annonce
Odense For abonnenter

Vild kokain-variant skaber alvorlige problemer i Odenses gader: - Folk bliver sindssyge i hovedet af det

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se billederne: Folk kom langvejs fra til indvielsen af Fyns største bikepark - skal sætte nye standarder

Erhverv For abonnenter

Bitcoin-pioner i Schweiz køber Sarahs drøm om at støvsuge verdenshavene for mikroplast

Faaborg-Midtfyn

Anitas græskar var 20 kilo tungere end forventet: Måtte alligevel nøjes med ottendepladsen

Odense

Ældgammel ro-tradition genopstod på Odense Kanal: - Det handler om fællesskab og forpligtelse

Assens

Andreas kan cykle mere sikkert i skole på ny dobbeltrettet cykelsti forbi fynsk slot: - Det var et væmmeligt sted

Odense Håndbold For abonnenter

Odense Håndbold skal ramme topform i Champions League - storholdet Györ og Anne Mette Hansen venter i Gudme

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sport For abonnenter

Søndagsnavne - med søstrene Iversen, Kasper Schmeichels smuttur og GOG som vært

Erhverv

Populær kro lander solidt overskud trods flere måneders nedlukning: - Vi har eddermame knoklet for det

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kerteminde

Christina blev træt af lang transport og udfordrende arbejdstider: Nu åbner hun sin egen frisørsalon

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Aggressiv vildkat jagter kvarterets andre katte: Har brugt over 10.000 kroner på operationer til sin 11 år gamle kat

Assens

To eksplosionsbrag på kort tid: - Det er klart, man bliver forskrækket

Annonce